By Martin Schmitt (cropped by Mary Gardiner) (http://www.flickr.com/photos/foobarbaz/141522112/) [CC-BY-2.0 (www.creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Vajon miért vagyok így belelkesedve szinte mindentől ami az Ubuntu körül történik? Elmesélem. Mark Shuttleworth, az Ubuntu projekt atyja különleges figura. Pontosan olyan, mint Steve Jobs. Van víziója arról, hogy egy általános operációs rendszernek milyennek kell lenni. Van olyan vezetői képessége, amivel a vízió mögé hadsereget tud állítani. Mániákus, a szó legjobb értelmében.

Két évvel ezelőtt, mikor először megfogalmazta a fejlesztői konferencián, hogy a cél a Apple lekőrözése a felhasználói élményben, akkor nagyon sokan mosolyogtak. Ma már aki megnéz egy modern Ubuntu disztribúciót, az látja, hogy ez többé-kevésbé sikerült. A fejlesztés ráadásul nem állt meg, a következő verziótól, már nem a felzárkózás a cél, hanem a saját innovatív ötletek beépítése, melyek egyszerre szolgálják a könnyebb használhatóságot és az új készülékek támogatását.

Amitől még inkább érdekes az Ubuntu fejlődése az az, hogy most már a szolgáltatások egész tárháza is kiépült a rendszer köré, amelyeknek az igénybevétele, nem feltétlenül kötődik szorosan az Ubuntu használatához. Nézzük meg, hogyan is épül fel ez a birodalom.

Ubuntu One

Ez a szolgáltatás leginkább, a sokak által kedvelt DropBox-ra hasonlít, de csak a felületes szemlélőnek. Itt is rendelkezésre áll ugyanis egy 2GB-os tárhely, a faék egyszerűségű szinkronizálással. Viszont itt még meg van fűszerezve azzal is, hogy nem csak a fájljainkat tudjuk kirakni a felhőbe, de a levelező, jegyzetelő alkalmazásaink és a böngészőnk elmentett könyvjelzői is mentésre kerülnek. Ha a 2GB-os hely kevésnek bizonyul, akkor havi előfizetési díj ellenében plusz tárhely vásárolható.

Ubuntu One Music Store

Rhythmbox

Az Ubuntu zeneáruháza, egy az egyben az iTunes megfelelője, melyet a Rhytmbox nevű médialejátszó segítségével vehetünk igénybe a legkönnyebben. Fontos tudni, hogy az itt megvásárolt zenék az Ubuntu One tárhelyre kerülnek mentésre. Így könnyen szinkronizálhatjuk azt minden olyan eszközzel, amelyik kapcsolódik az tárhelyhez. Azért sem kell aggódni, hogy a megvásárolt zenék, esetleg nem férnek bele rendelkezésre álló online tárhelybe. Ilyen esetben a zeneboltból letöltött zenék akkor is mentésre kerülnek, ha egyébként ezzel meghaladjuk a kvótánkat. Amíg nem mentettük, le addig nem tudunk új fájlt hozzáadni a tárhelyhez, de plusz költséget nem jelent nekünk.

Ubuntu One Mobile

Havi díj ellenében a mobil eszközeinket is használhatjuk. A legfontosabb szolgáltatás talán a tárolt névjegyek folyamatos szinkronizálása a felhőben lévő tárhellyel. Kényelmi szolgáltatásként a felhőben tárolt zenéinket, akár azok letöltése nélkül is folyamatosan hallgathatjuk a mobil eszközünkön. Hamarosan a mobil eszközökkel készült fényképek is egyből szinkronizálásra kerülnek a háttérben.

 

Ubuntu Szoftverközpont

Ennek a megfelelője az AppStore. Ezen keresztül egy gombnyomással installálható minden olyan program, amire szükségünk van, az operációs rendszer használatához. Itt nem csak a népszerű nyílt forráskódú és ingyenes programok telepítésére nyílik lehetőség, de a fejlesztők fizetős alkalmazások terjesztésére is lehetőséget kapnak. Ezen felül a nyílt forráskódú fejlesztések közvetlen támogatására is van mód.

Konklúzió

Ezekkel a szolgáltatásokkal válik teljessé az a rendszer, amit eddig csak az Apple volt képes kínálni, így az asztali operációs rendszerek területén az Apple kihívója lehet. A tablet készülékek piacán pedig, az Apple és az Android rendszerekre egyszerre kínál alternatívát. Mivel az Ubuntu One szolgáltatások minden operációs rendszeren elérhetőek, így azok várhatóan nem csak az Ubuntu felhasználók körében lesznek népszerűek.

 

További elérhetőségek: