Nem, nem az a megoldás, ha a szomszéd gépére telepítjük. Bőven elég, ha a most megjelenő Ubuntu-t fogjuk használni.

Már csak párat kell aludni és megérkezik a legújabb Natty Narwhal kódnévre hallgató verzió a Canonical boszorkánykonyhájáról. A következő verzió hamarosan érkezik! Az utóbbi időben már megszokhattuk, hogy az újabb kiadások egyre több és jobb funkciót tartalmaznak az elődökhöz képest. Ezúttal sem lesz ez másképp, az új verzió telis-tele lesz mindenféle olyan dologgal, amit máshol még csak nem is láttunk. Az egyik ilyen újítás a

Test Drive

azaz Teszt Meghajtó névre hallgató szolgáltatás, amivel a Szoftverközpontban található programok jó részét ki tudjuk próbálni anélkül, hogy azt a saját gépünkre telepítettük volna. Jelenleg a több ezer elérhető program közül "csak" 1300-at próbálhatunk ki ilyen módon, de talán ez is elég lesz egy darabig.

Az Abiword kiválasztása a Szotverközpontban

A Test Drive úgy működik, hogy az alkalmazást egy távoli szerverre telepíti, amit azután összekapcsol saját számítógépünkkel, hogy kipróbálhassuk a programot. A program kipróbálásához tehát szükség lesz internet kapcsolatra is, de mivel a sima telepítéshez is, így ez nem akkora kihívás. Az internet kapcsolatunk sebességétől viszont majd függ a program sebességének érzete, mert nem a mi gépünkön fut az alkalmazás. Ezen felül van még néhány

Feltétel

Az Abiword távoli futtatás közben

hogy maradéktalanul élvezhessük a szolágáltatás áldásait. Egyelőre nem tudunk kipróbálni olyan programokat, melyek mérete meghaladja a 150Mbyte nagyságot, 3D-t, virtuális gépet vagy videóvágó technológiákat tartalmaz.

A szolgáltatás igénybevételének feltétele az is, hogy egy 'qtnx' névre hallgató csomagot is telepítsünk, melyre a távoli futtatásnál használt 'NX' protokoll miatt van szükség. Ha mindezzel megvagyunk akkor, a Szoftverközpontban megjelenik egy "Test Drive" feliratú gomb amivel értelemszerűen kipróbálhatjuk a kiszemelt programot, ami ha tetszik, akkor a hagyományos módon telepíthető.