Tegnap este befejeződött a 2014-es Appra Magyar alkalmazásverseny a díjkiosztóval. A Telenor Akadémia 8.0 eseménnyel egybekötött díjátadás a versenyre nevezettek, alkalmazásfejlesztők és az okostelefónia világa iránt érdeklődők közönsége előtt zajlott. Talán ennek is betudható, hogy a tavalyi díjkiosztóhoz képest talán kevésbé feszengtek a "kockás inges" fejlesztők és nyertesek. A közel 100 nevező nagyjából feleannyi volt, mint 2013-ban, viszont a mezőny sokkal erősebb volt - kezd felnőni a hazai app fejlesztői közösség... [cml_media_alt id='1069']Appra magyar! csoportkép[/cml_media_alt] 

A 2014-es Appra Magyar nyertesei és a díjakat átadók (balról az első szerénységem)

A fődíjat végül az a TraffiHunter vihette el, ami tavaly közönségdíjas lett - idénre behúzták a harmadik platformot is és így az alkalmazás mindhárom nagy platformra elérhetővé vált. Az app fejlesztője 2 hetet tölthet Amerikában a Ustream san franciscoi irodájában. Jól látszik, hogy a hazai autósokat a pénztárcájukon keresztül lehet megfogni, intenzíven használnak egy olyan appot, amivel pénzt spórolhatnak gyorshajtáskor. Most már csak az kellene, hogy útvonalat is tudjon tervezni, amivel azok is jól járnának, akik nem szoktak előre megfontolt szándékkal száguldozni. Így ugyanis azoktól az appoktól (pl. Waze vagy Egérút) szívja el a felhasználókat, amik a közjót is szolgálják, mert megmutatják, hogy éppen merre érdemes autózni, hol nagy a forgalom. Csak remélhetjük, hogy a fejlesztő ebbe az irányba lép majd tovább - a díjkiosztó után azért igyekeztem bogarat ültetni a fülébe...

Az üzleti alkalmazások között a Flexi-Dent győzedelmeskedett, egy fogorvosi praxis menedzselését elősegítő alkalmazás, naptárral, CRM-mel és ami még ehhez kellhet. Reméljük ettől majd az okostelefon júzerek nem utálnak annyira fogorvoshoz járni.

Az életmód appok közül a Xeropan lett az első, ami innovatív módon tanít angolra. Rá is fér a magyarokra egy kis nyelvtudás - hiszen Európában sereghajtók vagyunk az idegen nyelven beszélők arányát tekintve a társadalmon belül (ezen javíthat még az alkalmazás).

A kereskedelmi appok közül ezúttal a Barion került ki győztesen. Az első e-pénz app, amely most éppen 1 millió eurós befektetés előtt áll és az alapító célja a világuralom: a PayPal-lel szeretnének versenyre kelni. Addig is, idehaza ez a legjobb megoldás, ha parkolásért szeretnél fizetni és nem akarsz mindenhová fél kiló apróval rohangálni vagy a rosszárasított kényelmi díjat kifizetni SMS-ben. De a parkoláson kívül máshol is lehet vele fizetni (irány a Grund!).

A játékoknál (hivatalosan "szórakozás" kategória) is az autósok örülhettek: az 1920-as évek alkoholcsempész világát idéző androidos gengszter játék (Gangsters of the boardwalk) állítólag erősen addiktív (az egyik zsűritag például alig bírta elvenni a tesztelésben segédkező gyerekétől a telefonját). De egyéb veszélyek is fenyegetik a felhasználókat: ahogy a fejlesztők mondták, többen össze akarták törni a készüléküket miután agyon frusztrálták magukat a játékkal. Én szóltam!

Az idei közönségdíjas pedig a MoziMánia lett: több mint 90 mozi műsora, heti premierek és jegyfoglalás a telefonodról. Kell-e ennél több a mozi szerelmeseinek? Csak ne felejtsétek el néma üzemmódra állítani filmnézés közben, mert már push üzeneteket is tud küldeni... A díjkiosztó előtt meg lehetett ismerkedni a shortlistes alkalmazásokkal, jómagam a Barion (ha e-pénzzel fizetnél), a Babakunyhó (várandós anyukák előnyben), a Buxa (ha több fizetési appot akarsz), az EMMA (biztosítás mobilról), a MobilosOKÉ (Axa Bankfiók a zsebedben) és a Zsebnővér (ne felejtsd el bevenni a piruláidat) alkalmazások fejlesztőivel beszélgettem hosszabban a standjuknál. Ha lesz időm megírom majd blogposztban a tapasztalatokat. Mindent összevetve egyre profibbak a hazai appok, ugyanakkor ismét megmutatta a verseny, hogy az igazán nagyok mellett a kicsi, egyszemélyes fejlesztések is képesek labdába rúgni, sőt nyerni. A tavalyi fődíjas vonatos app után idén az autók voltak előnyben, mondhatni visszaelőzték a vonatot.

Disclaimer: A blogposzt szerzője 2013-ban zsűrizte az alkalmazásokat, 2014-ben pedig a kereskedelmi díjat adta át. A bejegyzés először az AppDevCare mobil fejlesztési és kutatási oldal blogján jelent meg

Pintér Robesz