A napokban (2013 áprilisában) jött a hír, hogy új gyűrű egeret fejlesztett ki a Genius (http://ipon.hu/hir/uj_gyuru_eger_a_genius_muhelyebol/24852). Ahogy utánajártam a hírnek, kiderült, hogy az első gyűrű egeret már 2011-ben kibocsájtották. Érdemes végiggondolni az eszköz ismeretében a megnevezést.

 

A gyűrű egeret valóban egy nagyobb méretű pecsétgyűrűnek képzeljük el, amelyet a mutatóujjunkra kell húzni, és a felső részén található a kurzort mozgató felület, illetve két oldalán a gombok, és ezt a felületet a behajlított mutatóujjunkon a hüvelykujjunkkal elérjük. Praktikus, az biztos, hisz igen könnyű hordozni, mert picike.

 

A fejlesztő, oldalán két angol megnevezést is találtam az eszközre: Wireless Thumb Cursor Controller az egyik és Ring Mouse a másik (http://www.geniusnet.com/wSite/ct?xItem=47711&ctNode=105). A Wireless Thumb Cursor Controller magyarul kicsit a nehézkes ’vezeték nélküli ujj egér kontoller/irányító’ szerkezettel magyarázható, ami egy pontos, leíró, megnevező szintagma, hisz benne van minden fontos elem megnevezése: az, hogy vezeték nélküli technológiáról van szó, és hogy ujjal lehet vezérelni, irányítani a kurzort. Minden eleme leíró, megnevező, egyik sem metaforikus vagy képi hasonlítás.

 

Érdekes, hogy emellett a pontos, leíró megnevezés mellett maga a fejlesztő is használja a Ring Mouse ’gyűrű egér’ szerkezetet, ami felépítésében, jelentéstani hátterében merő ellentéte a hosszadalmas, leíró szerkezetnek. A Ring Mouse ’gyűrű egér’ szerkezet ugyanis két képi elemből áll: gyűrű és egér. A gyűrű ebben az esetben jelző, és azt jelzi, hogy a szerkezet gyűrű alakú, tehát ujjra húzható. Szemléletes és közérthető, amelyet szaknyelven Thumb Mouse Controllernek neveznek, egészen más stílusú a két kifejezés. A mouse ’egér’ utótag pedig újra felhasználja a pozicionáló eszközre használt képi kifejezést, ami a hagyományos egerek formája alapján született meg.

 

Kifejezetten érdekes, hogy a szóban forgó gyűrű egér nem egér alakú, hanem inkább egy miniatűr touch padre (tapi padra) hasonlít, ám mégis egérnek nevezik. Ez is bizonyítja, hogy ez a képi jelentésű kifejezés ebben az értelemben már az eszköz általános megnevezésévé vált.

 

A magyar szaknyelvi környezetben (elsősorban a szaksajtóban és a kereskedelemben) a metaforikus, közérthető gyűrű egér szerkezet terjedt el.

 

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség