Mindannyian tudjuk, hogy huzamosabb ideig a számítógép előtt ülni és monitort bámulni egészségtelen, mégsem állunk fel és tartunk szünetet. Ha csak az odafigyelés vagy az akaraterő hiányzik, a Workrave megoldja a problémát: egyszerűen kirántja kezünk alól a billentyűzetet és az egeret.

 

Hiába vagyunk tisztában a tartós számítógépezés veszélyeivel, hajlamosak vagyunk akár órákra belerévedni a munkába vagy a játékba.  Végül, mikor felállunk a gép elől, általában pokoli rosszul érezzük magunkat. Pedig lehet a számítógépet használni egészségesebben is, csak egy kis akaraterő kell hozzá. Vagy ha az nincs, akkor egy jó program, ami majd kordában tart bennünket.

 

Épp ilyen a Workrave, amely szigorúan számon tartja, hogy mennyi ideje ülünk már a gép előtt, és amikor eljön az idő, pihenőidőt ír elő. Ez lehet rövid vagy hosszabb, illetve ha kimerítjük a napi keretünket, akkor teljes egér- és billentyűzetzár. Természetesen beállítható, hogy milyen időközönként szóljon, mennyi ideig tartson a kétféle szünet, illetve hány órát engedélyezünk magunknak összesen egy nap a monitor előtt.

 

Ha eljött a pihenés ideje, rövid előzetes figyelmeztetést követően előugrik a tálca sarkából, letiltja a hozzáférést a háttérben futó alkalmazásokhoz (valamint a billentyűzethez és az egérhez), majd jöhet a címben említett egy kicsi mozgás, azaz a torna! Levezényel néhány egyszerűbb, székben is elvégezhető gyakorlatot (szemkörzés, fejfordítás, vállnyújtás, ujjak nyújtása stb.), aztán elküld a gép elől, mondván, itt az ideje, hogy sétáljunk kicsit, és addig akár vissza se jöjjünk, amíg le nem telt a pihenőidő.  Természetesen kérhetünk halasztást, ha épp valami nagyon fontosat csinálunk, de az is korlátozható, hogy ezt hányszor tehetjük meg.

 

A Workrave teljesen ingyenes, nyílt forráskódú, Linux és Windows platformra egyaránt letölthető, magyarul is tökéletesen tudó alkalmazás. Érdemes kipróbálni, azonban rögtön állítsuk is át a különböző időértékeket, ellenkező esetben többet fogunk pihenni, mint dolgozni.

 

http://www.workrave.com