By Neversay.misher at zh.wikipedia [GFDL (www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], from Wikimedia CommonsEgy új, minden platformot (Linux, Mac, Windows) megfertőző trójai terjed, ami a Boonana/Koobface névre hallgat.

 

Persze ennél a vírusnál is szükség van a gyanútlan felhasználó aktív közreműködésére. Na de ki tudna ellenállni egy olyan üzenetnek, amit egy közösségi oldalon az ismerősétől kap azzal a kérdéssel, hogy "te vagy ezen a videón"? Aztán ha a kíváncsiság rávesz arra, hogy a mellékelt linkre rákattintsunk, akkor egy újabb kérdést kapunk, hogy engedélyezzük a videólejátszó program telepítését.

Ez azért már több mint gyanús, hiszen manapság már nem telepítgetünk programokat ahhoz, hogy egy videót megnézzünk. Sok felhasználó viszont azt sem tudja, hogy a videólejátszás flash-sel vagy ethanol-lal megy. Csak nyomja a gombot, és ezzel saját maga telepíti a rosszindulatú károkozót. Esetünkben a baci azért tud minden rendszert megfertőzni, mert Java-ban íródott, amelyet minden rendszer lefuttat.

 

Védekezés

Ne telepítsünk videólejátszót ilyen linkre kattintva! A mai modern operációs rendszereken erre nincs szükség. Ha van a gépünkre telepített és megfelelően frissített vírusvédelmi rendszer, akkor azzal megfékezhetjük a terjedést és a károkozót sikeresen kiirthatjuk.