Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Extrém hack egy zsenitől

Egyre többször esik szó arról, hogy a böngésző lett a számítógép. Van aki ezt teljesen komolyan gondolta és megírt egy PC emulátort... Javascriptben!

Fabrice Ballard igazi régi vágású hacker. Neki köszönhető egy sor olyan program, amit lehet nap mint nap használtunk/használunk (LZEXE, FFMpeg audio/video konverter vagy a QEMU emulátor). Nem mellesleg ő tartotta a PI számítási rekordot egészen 2010 augusztusáig 27.000 milliárd tizedes pontossággal, asztali számítógépen.

Nem mindennapi barátunk, nem mindennapi újdonsággal rukkolt elő megint. Javascriptben írt egy PC emulátort, ami egy 32 bites x86 architektúrájú számítógépet emulál. A processzor emuláció leginkább a 486SX-re hasonlít - ennek nem volt lebegőpontos számítási képessége. Mégis mivel lehetne kipróbálni egy ilyen furcsa szerzet gépet? Igen, természetesen próbáljunk meg egy Linuxot bootolni vele.

Linux a Javascript emulátorban

Fogott egy 2.6-os kernelt, kicsit megfoltozta, hogy ne méltatlankodjon a lassú soros port miatt, majd kipróbálta, hogy be tud-e bootolni. A művelet sikeres volt, sőt bárki kipróbálhatja Bellard honlapján. A kipróbáláshoz nem kell semmi, csak egy böngésző, jelenleg csak a Firefox 4 és a Chrome 11-es verzió támogatott.

Az emulátort csak a saját szórakoztatására írta és azért, hogy kicsit gyakorolja az újabb Javascript értelmezők legújabb képességeit. Hiába ha egy zseni kihegyezi a ceruzáját, akkor tesztként minimum tervez egy repülőt :-) Az élményfaktoron kívül azért megszaladt pár ember fantáziája, hogy mire is lehetne használni ezt. Lehetne sebességi teszteket futtatni a "melyik-a-leggyorsabb" kezdetű böngésző összehasonlításokhoz, vagy egyéb kódot futtatni az emulált géppel. Ha kicsit fejlődik még a JSPC, akkor lehetne akár régi DOS-os játékokat is futtatni később.

0 Tovább

Boonana, az új szupervírus: hogyan védekezzünk ellene?

By Neversay.misher at zh.wikipedia [GFDL (www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], from Wikimedia CommonsEgy új, minden platformot (Linux, Mac, Windows) megfertőző trójai terjed, ami a Boonana/Koobface névre hallgat.

 

Persze ennél a vírusnál is szükség van a gyanútlan felhasználó aktív közreműködésére. Na de ki tudna ellenállni egy olyan üzenetnek, amit egy közösségi oldalon az ismerősétől kap azzal a kérdéssel, hogy "te vagy ezen a videón"? Aztán ha a kíváncsiság rávesz arra, hogy a mellékelt linkre rákattintsunk, akkor egy újabb kérdést kapunk, hogy engedélyezzük a videólejátszó program telepítését.

Ez azért már több mint gyanús, hiszen manapság már nem telepítgetünk programokat ahhoz, hogy egy videót megnézzünk. Sok felhasználó viszont azt sem tudja, hogy a videólejátszás flash-sel vagy ethanol-lal megy. Csak nyomja a gombot, és ezzel saját maga telepíti a rosszindulatú károkozót. Esetünkben a baci azért tud minden rendszert megfertőzni, mert Java-ban íródott, amelyet minden rendszer lefuttat.

 

Védekezés

Ne telepítsünk videólejátszót ilyen linkre kattintva! A mai modern operációs rendszereken erre nincs szükség. Ha van a gépünkre telepített és megfelelően frissített vírusvédelmi rendszer, akkor azzal megfékezhetjük a terjedést és a károkozót sikeresen kiirthatjuk.

0 Tovább

Netidők Blogtársaság

blogavatar

Digitális talkshow írásban is. Itt a Netidők! Ez a Netidők c. rádióműsor (Petőfi Rádió) blogja. Mindaz, ami elhangzik az adásban, meg ami nem.

Utolsó kommentek