Mikor lesz jó egy mesterséges intelligencia? Ha nem látjuk partnerünket, és nem tudjuk eldönteni, hogy egy emberrel vagy egy géppel társalgunk.

Erre szolgál a Turing teszt. Lényegileg abból áll, hogy az ember pusztán billentyűzet és monitor közvetítésével kérdéseket tesz fel a két tesztalanynak, akiket így se nem láthat, se nem hallhat. A két alany egyike valóban ember, míg a másik egy gép – és mindketten megpróbálják meggyőzni a kérdezőt arról, hogy ők gondolkodó emberek.

Ha a kérdező hosszadalmas faggatás után sem tudja teljesen egyértelműen megállapítani, hogy a két alany közül melyik az ember, akkor a gép sikerrel teljesítette a tesztet, emberhez mérhető intelligenciával rendelkezik. A teljes Turing-teszt emellett alkalmaz még egy videojelet is, amivel a programok optikai érzékelését is lehet tesztelni.

Hiába a megfelelő mesterséges intelligencia, a robotokhoz érdekes a viszonyunk. Az emberek szeretik a robotokat. Egészen addig, amíg az emberhez való hasonlóságuk eléri a kb. kilencven százalékot.  A rejtélyes völgy-elméletét még az 1970-es években dolgozta ki Masahiro Mori. Az elmélet az ember-robot kapcsolat alakulásáról szól. Az antropomorfizmus különböző stádiumait tanulmányozva jutott arra a következtetésre, hogy, addig szeretjük gépeinket, addig viszonyulunk hozzájuk mind pozitívabban, amíg akár humanoid jellegük ellenére hamisítatlan mechanikus külsővel rendelkeznek. Viszont, ha már megjelenésükben, mozgásukban „majdnem emberek” (androidok), egy pontot elérve, rövid közöny után, érzéseink gyorsan és drasztikusan negatívan alakulnak. Ettől a pillanattól idegenkedünk tőlünk, valami bizonytalanság lesz úrrá rajtunk, nem bízunk meg bennünk. Mintha át akarnának verni minket. Ez a hirtelen negatív érzelem a „rejtélyes völgy”, az egyre emelkedő szimpátia grafikon végén egy hatalmas szakadék.

Ha sikerül majd teljesen ember külsejű robotokat alkotni, akkor a velük szembeni érzelmeink megfelelnek az emberekhez való viszonyunknak. De akkor már valószínüleg állandóan bizonytalanok leszük: ember vagy robot áll velünk szemben.

 

(Tücsi a Galaktikus)