“Hello Capcha” - mondanám neki. “Hello”- köszönne vissza ő. Nézegetném és - ahhoz képest, hogy holmi betűkből áll, amik hol izegnek, hol meg mozognak - jóképűnek mondanám, na meg persze innovatívnak, ahogy ezt már az eFestival 2012 zsűrije is megállapította. A HelloCaptcha ugyanis egy olyan magyar újítás a Turing tesztek világában, amely felkavarta az állóvizet.

A szoftver rendkívülisége abban áll, hogy behozta új dimenzióként az időt. Az ötletgazda és egyben vezető fejlesztő, Grad-Gyenge László a sikert azzal magyarázza, hogy a módszer (a mozgás megjelenítése) egyrészt látványos, másrészt - és ez a fejlesztőket és weboldal tulajdonosokat jobban érdekelheti - sokkal nehezebben és lassabban törhető, hiszen már a capcha lejátszása is másodpereket vesz igénybe. Az emberi szemet és elmét azonban változatossága és mozgalmassága miatt nem fárasztja.  

Capchák - ahogy erre már az előző poszt részletesen rámutatott -  (azaz "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart") - tehát olyan automatizált nyilvános Turing tesztek, amelyek megállapítják, hogy ember vagy számítógép válaszol-e a kérdésre. A HelloCaptcha abból a szempontból is érdekes, hogy itt nem a szokásos, egyre olvashatatlanabbá torzított betűket kell kisilabizálni az oldalon, hanem egy színes, dinamikusan változó felületet látunk, amelyeken eltérő módszerekkel lehet beállítani a kért megoldást. Van reflektorfénnyel pásztázós, van forgós, pörgős, ide-oda vándorlós, pattogós és helycserélős, eltűnős-feltűnős, ráadásul az egész “testreszabható”.

Grad-Gyenge László


És miért érdekel ilyesmi egy jogászt? Hát, ott van mindenek előtt az újítás, ami Amerikában nyilvánvalóan szabadalmi oltalmat érne, itthon viszont marad mellé a szerzői jog és a know-how védelem. Meg persze az oldal még egy ügyvédben is idézi a Mátrix ismert jeleneteit: az emberiség harcát a robotokkal... ebből a nézőpontból a HelloCaptcha egy jó célért folytatott küzdelem, szép megoldással.

A másik terület, ahol ez jogászi szemmel fontos lehet ez a fajta technológia: az a szavazás. Jelen esetben az osztrák parlament használja a HelloCaptcha-t a népi kezdeményezések esetén leadható szavazatok ellenőrzésekor. Ezzel tudják ugyanis kiszűrni, hogy ténylegesen állampolgárok (de legalábbis emberek) adják-e le a voksukat egy-egy társadalmilag fontos kérdésben.


A HelloCaptcha - bár az oldal jelenleg csak angolul érhető el - “Kiváló Magyar Tartalom”-nak minősült és érdemessé vált az Innovatív megoldás különdíjra.

Dudás Ágnes