Ez a betűszó előbb-utóbb a köznyelv műszaki, technológiai rétegében is közkeletű lehet, amint a technológia is elterjed. Erre a folyamatra utal, hogy a Google idén április elején bemutatott egy HUD szemüvegről szóló koncepciót. A videót itt lehet megnézni.

A HUD betűszó az angol head-up display szerkezet rövidítése, ami magyarul körülbelül azt jelenti, hogy 'fej fölötti kijelző'. A kifejezés értelmezéséhez szükség van a technológia eredetének a bemutatására. A head-up display technológiát először a vadász repülőkön vezették be, az a lényege, hogy a repülési információkat a rendszer a kijelző olyan pozíciójára vetíti ki, hogy a pilótának elég csak a fejét, illetve a tekintetét fölfelé mozdítani, hogy elolvassa a megjelenített adatokat, és nem kell elfordítania a fejét, illetve levennie a tekintetét a célpontról, és úgy olvashatja le a repülési adatokat, hogy a szeme fókuszpontját nem kell a célpontról elvinnie. A head-up 'fej fölött' szerkezet tehát így került a kifejezésbe, a display 'kijelző' pedig a technológia funkciójára utal, mivel így információkat jelenítenek meg, mint egy kijelzőn. Az a sajátossága ennek a megoldásnak, hogy itt a kijelző voltaképpen a pilótakabin ablaka, tehát nem hagyományos információmegjelenítőről van szó, hanem inkább multifunkcionális eszközről.

Ami miatt a head-up display, egyszerűbben HUD kifejezés közkeletűvé kezd válni, annak az az oka, hogy néhány személygépkocsiban már szintén megjelent a HUD technológia, és a Google fent idézett koncepciójából kiderül, hogy tervezik a szemüvegbe beépített HUD megoldást is, ez utóbbit HUD szemüvegnek nevezik, vagyis ebben a szerkezetben a HUD betűszó jelzővé vált.

| Még több lehetőség