Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

4K, ultra high definition – a nagyon nagy felbontás

Édesapám emlékének

A 2014 januárjában zajló CES (Consumer Electronics Show) szórakoztatóelektronikai kiállításon sok 4K vagy ultra high definition tulajdonsággal rendelkező televízió mutatkozott be. Mi is ez az új jelölés?

 

 

A mindkét, címszóban szereplő kifejezés képfelbontást jelent. A 4K forma alkalmazkodik a szimbolikus írásbeliség szokásaihoz, a számok és betűk kombinációjából álló, a hagyományos írásbeli szabályokkal szakító írásmódhoz. A 4K szó szerint értendő, a 4 Kilo, azaz 4 ezer szerkezet szimbolikus, rövidített formája. A négyezer szóalak azért szerepel ennek a technológiának a neveként, mert az ilyen képek megjelenítéséhez a vízszintes képfelbontás négyezer pixel körül van.

Íme, egy jó összefoglaló táblázat a Wikipediáról a 4K technológia különböző változatairól:

 

Formátum

Felbontás

Képméretarány

Pixel

4K Ultra high definition television

3840 x 2160

1.78:1 (16:9)

8 294 400

Digital Cinema Initiatives 4K (natív felbontás)

4096 x 2160

1.90:1 (256:135) ~17:9

8 847 360

4K Ultra wide television

5120 x 2160

2.37:1 (21:9)

11 059 200

4K WHXGA

5120 x 3200

1.60:1 (16:10)

16 384 000

DCI 4K (CinemaScope cropped)

4096 x 1716

2.39:1

7 020 544

DCI 4K (flat cropped)

3996 x 2160

1.85:1

8 631 360

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/4K_resolution 

Amint a fenti táblázatból is látszik, a natív vagyis az ’aktuális környezet számára készített’ felbontást a Digital Cinema Initiatives nevű csoport szabványosította, és a televízió ipar ezt a tévéknél elterjedt 16:9-es képarányra igazította át, és ezt nevezték el – a korábbi televíziós szabvány nevével összefüggő módon – ultra high definitionnek, azaz betűszóval UHD-nek, UHDTV-nek vagy ultra HD tévének. Az értelmezhetőséget és a zavarokat kerülendő többször használják 4K ultra high definition alakban is.

Bódi Zoltán

0 Tovább

Emotikonok videón

Köszönöm Kevin, azaz Fine Cut Bodies barátomnak, hogy felhívta a figyelmemet az alábbi, viszonylag friss videóra, amelyben elmondják és szemléletes példákkal bemutatják az emotikonokról, az írásbeli kommunikáció formai változásairól azokat a tényeket, amelyekkel magam is jó ideje foglalkozom (lásd például a Veszelszki Ágnes kolléganőmmel az emotikonokról írott könyvünket: http://www.e-nyelv.hu/2009-01-02/emotikonok-erzelemkifejezes-az-internetes-kommunikacioban/). Az igen szemléletes, pörgős videóban bemutatják, hogy az írásbeliségünk a mostani IT korszakban sok esetben átveszi a beszéd szerepét, és mivel a beszédhez képest kissé lassabb az írás, ezt felgyorsíthatják azok a technikák, amelyek segítségével a szavak hagyományos írásmódját más írásbeli szimbólumokkal is összekapcsoljuk. Mindez a szövegalkotás és a szövegbefogadás új módját követeli meg, azaz a hagyományos írásprodukcióhoz és szövegértelmezéshez kapcsolódó gondolkodásmódunk is megváltozik.

 

A többi részletet az alább 5 perc 45 másodperces videóban nézhetik meg az angolul tudók.

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség

  • Kövess minket, hogy első kézből értesülj mindenről, ami velünk történik, vagy iratkozz fel a napi hírlevelünkre.

    Email címed:

0 Tovább

Az év szava – szerintem…

Itt az év vége, és itt az én vállaltan és nyomatékosan szubjektív összegzésem. Így, utólag visszagondolva a 2013. évre, kiválasztottam a számomra legérdekesebb szót az év Infoszótár terméséből. Ezzel követem a mellesleg az Infoszótárban is olvasható Oxford szótár szerinti év szava választást, csak az nyilván objektívebb alapokon nyugszik, mint az én érdeklődésem szerinti döntés.

Az Oxford szótár szerint a selfie az év szava 2013-ban, amely a self ’önmaga’ szóalakra vezethető vissza, és a jelentése erősen kapcsolódik az informatikai világhoz: olyan fotót jelent, amelyet valaki magáról készít, jellemzően okostelefonnal vagy webkamerával, majd ezt feltölti valamelyik közösségi oldalra.

És végre itt az én választásom: flat design (az eredeti bejegyzést lásd itt). Gyakorlatilag ez a dizájn divat leváltotta a grafikus felhasználói interfészek három dimenziós vagy élethűségre törekvő, aprólékosan kimunkált vizuális világát (erről lásd bővebben a skeumorphic desing kifejezésről szóló cikket). Az asztali gépek és a táblagépek operációs rendszereiben (pl. Windows 8), valamint a mobil eszközök operációs rendszereiben, alkalmazásaiban (pl. Windows Phone, Andriod és már az iOS) is jól megfigyelhető a flat design letisztult, a végletekig leegyszerűsített, egyszerű geometriai formákból, viszonylag egyszerű színekből álló látványvilága.

Számomra ez volt az a kifejezés, amelyik a legemlékezetesebb, legszembeötlőbb változást hozta 2013-ban, hisz a jelentéstartalmával minden nap találkozom, elég, ha csak ránézek a mobilomra. Lássuk, mit hoz a jövő!

Bódi Zoltán 

| Még több lehetőség

0 Tovább

Launcher – amivel mindig találkozunk, és mégsem ismerjük igazán

Főként androidos rendszereken igen népszerűek a launcher alkalmazások, amelyeket az átlag felhasználó talán nem is ismer, ám mégis állandóan használja. A launcher voltaképpen a rendszer kezelőfelülete, az a felület, amellyel a mobil eszközeink képernyőzárának feloldása után találkozunk. A launcher alkalmazás biztosítja tehát a felhasználói felületet, idegen szóval user interface-t, rövidítve csak UI-t. Mivel az androidos rendszerek lehetővé teszik az eredeti felület megváltoztatását, ezzel élnek is a gyártók, illetve az alkalmazásfejlesztők. Az androidos telefonokat előállító cégek rendszerint saját launchert, azaz kezelőfelületet készítenek a készülékre telepítendő androidhoz, ezzel saját köntösbe bújtatják az eszközeiket. Ám ez a lehetőség nyitva áll az alkalmazásfejlesztők előtt is, így se szeri, se száma az androidon elérhető launchereknek.

A launcher alapja az angol launch ige, amelynek az aktuális jelentése: ’elkezd’, ’elindít’, ’alapít’. A launcher szóalak jelentésszerkezetéből kiderül, hogy ez az indító, kezdő felület, amelynek használatán keresztül voltaképpen elindíthatjuk az eszköz alkalmazásait.

Az androidos launchereknek megvan az az előnyük, hogy ha megunjuk az eredeti felhasználói felületet, lecserélhetjük egy vadonatújra, amely egész más funkciókat, vizuális környezetet és beállítási lehetőségeket rejt. Egy mozdulattal meglephetjük magunkat karácsonyra egy vadonatúj vizuális környezettel!

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség

0 Tovább

HTPC – mozi a nappaliban

Mind nagyobb népszerűségre tesznek szert azok a célszámítógépek, amelyek helyettesítik és egyesítik a multimédiatartalmak tárolására, lejátszására, rögzítésére alkalmas eszközöket. Ez egy tipikus konvergens technológia, ami manapság hozzáférhető, közkeletű, beszerezhető vagy megépíthető – olvastam a 2013. év karácsonyi hajrájában egyik kedvenc informatikai hírportálomon: http://ipon.hu/hir/minimalista_silverstone_szamitogephaz_htpc_epitesehez/28034.

 

A HTPC mozaikszó a home theater PC szerkezetből alakult ki. A home theater pedig ’otthoni mozit’ jelent. A theater alapjelentése ’színház’, ám átvette a ’mozi’ jelentését is, mint ahogy mi is használjuk a filmszínház összetételt. A home theater ebben a szerkezetben tehát az ’otthoni mozi’, pontosabban ’otthoni filmszínház’ jelentést hordozza. A filmszínház ebben az esetben pedig névátvitel, tehát képi jelentés logikai összefüggés alapján. A HTPC alapvetően a mozit otthonunkba hozó technológiát jelenti, és a technológia itt az eredményt, az élményt jelenti.

Másképp közelíti meg a jelentés kifejezését a multimédia PC szerkezet, ami a tárolt, lejátszott, rögzített állományokra utal. Egyértelmű és világos mind a két kifejezés.

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség

0 Tovább

Netidők Blogtársaság

blogavatar

Digitális talkshow írásban is. Itt a Netidők! Ez a Netidők c. rádióműsor (Petőfi Rádió) blogja. Mindaz, ami elhangzik az adásban, meg ami nem.

Utolsó kommentek