A Windows 8-asokkal került be a közhasználatba a Windows RT és a WinRT kifejezés. Kifejezetten érdekel, hogy mit és miért jelent a Windows vagy a Win végén az RT.

A rejtély tehát a kifejezés végén levő RT. Nem tudok róla, hogy a Microsoft részéről hivatalosan közölték volna, hogy mit jelent az RT, ám a Wikipédián, a szakmai, illetve a laikus leírásokban szinte mindenhol azt írják, hogy ez egy betűszó, ami a runtime ('futási idő', ám ebben a jelentéskörben inkább: 'futtatási környezet') rövidítése. Akár így van, akár nem, ez nem visz sokkal közelebb a megfejtéshez. Nem könnyű megmagyarázni, hogy a WinRT és a Windows RT szerkezetekben miért éppen az RT jelenti, amit jelent.

A WinRT kifejezés született meg először. Ez a betűszó egy olyan futtatási környezetet jelent, amely a Windows 8 és a Windows RT rendszereknek a része, és ez az a fejlesztői és futtatási környezet (API), amely lehetővé teszi a metró felületű alkalmazások (Metro-style apps) futását a Windows rendszeren.

A Windows RT viszont egészen mást jelent, ráadásul 2012 áprilisáig Windows on ARM (WOA) volt a neve. Ez voltaképpen a Windows 8 operációs rendszernek egy változata, amelynek az a legfőbb jellegzetessége, hogy ARM architektúrájú rendszereken (tipikusan a táblagépeken) képes futni. 2012. áprilisától viszont a Microsoft ezt az operációs rendszert átkeresztelte Windows RT-re.

Ennek a névválasztásnak az lett a következménye, hogy főként a szakértők és a laikusok közti párbeszédben jelentős zavar van kialakulóban. Ennek az az oka, hogy most a Microsoft szakított egy olyan névhasználati hagyománnyal, amely több mint egy évtizede alakult ki. A Windows változatokat ugyanis már régóta úgy rövidítjük, hogy a Windows tulajdonnév alakját csonkoljuk Win formára, és utána tesszük az aktuális verzió jelölését: Win95, Win98, WinMe, WinXP, Win7 (ez alól csak a Vista volt a kivétel, mert az vagy nem rövidítettük vagy egyszerűen csak Vista formában használtuk). Ám most, a Windows 8-as rendszer esetében a WinRT nem a Windows egyik változatának (a Windows RT-nek) a rövidítése, hanem egészen mást jelent. Azzal, hogy a Windows on ARM nevet lecserélte a Microsoft Windows RT-re, a formai azonosság miatt akarva-akaratlanul is összekapcsolta a Windows RT operációs rendszert a WinRT futtatási környezettel.

Tehát az látható, hogy a Windows 8 legnagyobb formai újítását lehetővé tevő elem elnevezését emelték ki a táblagépeken és egyéb ARM architektúrájú rendszereken futni képes Windows operációs rendszer verzóazonosítójának. Ha ebben a névválasztásban volt némi tudatosság, akkor nyilvánvaló, hogy a Microsoft szerint az új Windows rendszerek legfontosabb eleme a Metró felület. Azt viszont nem tudhatjuk pontosan, hogy mindezt miért éppen az RT jelenti.

Mit kiderült az eddigiekből, a Windows RT-vel együtt emlegetünk egy újabb kifejezést, a Metró felületet is. Ez az elnevezés egyszerű fantázianév, ám mint a név elterjedése közben kiderült, névhasználati, jogi természetű problémák miatt a Metró kifejezést 2012 augusztusától nem használja a Microsoft. Érdekes probléma viszont, hogy helyette mást nem vezetett be hivatalosan a cég, így a köznyelvben manapság is a Metró kifejezés a legáltalánosabb, esetleg a csempe vagy csempés felület fordul elő, emellett a modern felhasználói felület vagy a Windows 8 stílus is felbukkan.

Bódi Zoltán