Ilyenkor, nyár közepén nem lep meg, hogy furcsábbnál furcsább hírek látnak napvilágot. Kicsit kételkedve olvastam azt a hírt, miszerint elérkezettnek látja az időt egy ausztrál étteremlánc-tulajdonos arra, hogy az angol ábécébe felvegyenek egy újabb betűt, ami a leggyakoribb angol szó, a the (’a/az’) határozott névelőt szimbolizálja. 

Több orgánumban is megjelent a hír, miszerint Paul Mathis vendéglős javasolja, hogy vezessék be az angol határozott névelő szimbolizálására a Ћ jelet. Ráadásul az illető már meg is kezdte a lobbi tevékenységét, non nem a tudományos fórumokon, hanem igen pragmatikus módon az Apple-nél akart egy alkalmazást elterjeszteni, ám az infokommunikációs óriáscég visszautasította a próbálkozást. Mindennek a forrását például itt találja a tisztelt olvasó: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/australia/10168804/New-letter-for-The--invented.html

Mindehhez annyi kommentárt fűznék hozzá, hogy itt voltaképpen nem klasszikus hangjelölő betűről van szó, hanem egy szó szimbolizálásáról egy olyan karakterrel, amely egyszerűbbé teszi a leírást.  A The szóalak első és második betűjének az összevonása történik a Ћ szimbólumban. Számos példa van a nyelvtörténetben hasonló szimbólumra, ám ezek közül csak kevés maradt fenn a mai hangjelölő betűrendszerekben. Gyakori példa erre (amelyre a fent hivatkozott cikk is utal) az et ’és’ jelölésére az & jel. Az viszont megkérdőjelezi ennek a kezdeményezésnek a hatékonyságát, hogy ki és milyen módon akarja elterjeszteni ezt az újítást. Mivel itt a teljes angol nyelvterületet alapvetően érintő, igen erősen kodifikált rendszer, az ábécé módosításáról van szó, ezért teljes társadalmi, nyelvterületi összhangra, támogatásra van szükség. A mai világban az angol anyanyelvű beszélőközösség nagysága, földrajzi, területi, társadalmi széttagoltsága miatt egy magánkezdeményezés nagyon nehezen tud összeszedni akkora társadalmi támogatottságot, hogy a legerősebben kodifikált rendszer, az ábécé változzon. Ráadásul ennek a változásnak a rendszerbe foglalásához felülről jövő támogatottság is kell, vagyis a tudományos testületek, iskolák, hivatalos szervek nyelvpolitikai elismerésére is szükség van.

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség