A szerverek hatalmas mennyiségű áramot fogyasztanak, amelynek java része a hűtésre megy el. Ez az energia szinte mindig veszendőbe megy. D e a világválság egyik áldásos hatása, hogy megtanítja az embereket takarékoskodni. Ma már kész módszerek állnak rendelkezésre, hogy az eddig hulladékhőként távozó energiát visszaforgassák.

Három éve már beszéltem a műsorban arról, hogy a svájci GIB-Services nevű cég úgy döntött, nem hagyják kárba veszni az általuk üzemeltetett számtalan PC által kibocsátott hőt, hanem azt egy speciális csövön keresztül elvezetik a pár tíz méterre található uszodába, és azzal melegítik fel a medencében lévő vizet, sőt a helyiséget is így fűtik. Az a számítógépközpont annyi hőt termel, hogy azzal akár 80 kisebb lakást lehetne fűteni.

Most a finnek követték a példát. Helsinki ékessége az Uszpenszkij-katedrális. A legtöbben azonban nem tudnak arról, hogy hét méter mélyen egy régi, sokáig használaton kívül álló  bunker található. Az a 300 négyzetméteres, igen biztonságos termet az egyik finn IT-cég szerverteremnek rendezte be. A dolog érdekessége, hogy a beruházást környezetvédelmi szempontok figyelembevételével végezték, ezért a szerverek hőjét a katedrális fűtésére használják fel. A technológia révén  a szerverek hőjének 70 százaléka újrahasznosítható.

A beruházás nem csak a szükséges hatósági engedélyeket szerezte be, de még klerikális jóváhagyással is bír: Helsinki püspöke megáldotta.

Toochee, a galaktikus