Azért annak lehet egyfajta fílingje, mikor az ember reggel azon agyal, hogy a repülőgépe fel van-e tankolva, mert lassan kéne indulni, ha tényleg a Kanári szigeteken akarunk bulizni szilveszter éjjel. A FlightGear repülőgép szimulátorral pedig át is élheted az élményt (a buliról mindenki maga gondoskodik). Aki valamilyen precíziós bombázós, vagy nagy légi csatározós játékot vár az csalódni fog. Ez egy szimulátor. Nem is az akármilyen fajtából. Ennek segítségével ugyanis nem csak kedvenc repülőgépünkkel tudunk repülni, hanem több számítógéppel és egy projektorral olyat tudunk varázsolni a szobába, amit csak dollár százezrekét kapunk meg.

Egy barátommal sok évvel ezelőtt ki is próbáltuk ebben az üzemmódban ezt a szimulátort. Két számítógépet használtunk. Az egyik a fedélzeti műszereket jelenítette meg LCD monitorokon, míg a másik a látképet gyártotta le, és egy projektorral a szoba falára vetítette. Hihetetlen élmény volt így bejárni a Grand kanyont, elrepülni Ferihegyről Bécsbe és vissza. Teljesen spontán ötlettől vezérelve raktuk össze a "szimulátorunkat", viszont egész estés szájtátás lett a dologból. A mi konfigunk persze meg sem közelítette a megszállottakét (a képen), de azért így is remekül szórakoztunk.

A program a tapasztalatlan pilótáknak semmiféle kapaszkodót nem ad. Mindent tudunk babrálni a repülők pilótafülkéjében, és szükség is lesz a fedélzeti berendezések és irányító eszközök ismeretére, ha el akarunk szakadni a kifutó betonjától. Érdemes először valami egy egyszerű Cessna repülőgéppel megismerni a legalapvetőbb dolgokat. Majd ha már mindent tudunk használni, akkor érdemes a nagyobb gépek felé kacsintgatni.

A szimuláció persze akkor teljes, ha minden a valós életnek megfelelően történik. Ezért lehetőségünk van engedélyezni, hogy az adott helyszín valódi időjárása legyen a virtuális világunkban. Hallhatjuk továbbá a légi irányítás (ATC) beszélgetéseit, amibe mi nem szólhatunk bele. Több játékos üzemmódban természetesen a többi repülőgép forgalmára is figyelemmel kell lennünk, nem mehetünk csak úgy bele a világba.

Az egész földet berepülhetjük keresztül kasul, persze csak akkor, ha mind a 9 DVD-nyi földfelszíni adatot letöltöttük. Erre azért szerencsére semmi szükség, elegendő mindig csak a föld azon részét letölteni, amerre éppen repülünk.

A program természetesen nyílt forráskódú és elérhető mind a három legelterjedtebb platformon.