Örvendetes hírt olvastam: egy magyar tervező, pontosabban modder megnyert egy nemzetközi versenyt. A Kingston írt ki egy versenyt az egyik RAM családja hűtőbordájának az áttervezésére, azaz moddolására, és ezt nyerte meg Böszörményi Szilárd, gratulálok (Bővebben: http://www.ipon.hu/hir/magyar_modder_nyerte_a_kingston_versenyet/20037).

Ezen a pontonon kell utánanézni, mi is az a moddolás, kit is nevezhetünk moddernek. Azt a folyamatot nevezzül moddolásnak, amely során az eredeti hardver, szoftvear környezetet megváltoztatják, hogy az eredetileg betervezett funkciókon túl mást is tudjon a rendszer. Tehát a moddolás újabb funkciók hozzáadását vagy a teljesítmény növelését jelenti. Mint ilyen, a moddolás közel van a tuningolás jelentéséhez, csak ez utóbbit leginkább az autótechnikában használják.

Fontos tehát, hogy a moddolás az eredeti funkciókhoz újabbak hozzáadását vagy a teljesítmény növelésével új, nagyobb funkcionalitású rendszer létrehozását jeleni, és nem az eredeti rendszer funkcióinak a csökkentését, egyszerű átalakítását. A moddereket tisztelni, kedvelni szokták a gyártók, míg a krekkereket, akik forráskódot törnek, eltulajdonítanak, illegálisan terjesztenek eszközöket, azokat érthetően nem kedvelik a gyártók. A moddolásnak tehát vannak jogi vonatkozásai is: mit lehet és mit tilos tenni az eredeti jogtulajdonos engedélyével vagy anélkül. Előfordul, hogy modderversenyeket írnak ki egyes gyártók saját termékeik moddolására, és a megoldásokat hasznosítják, illetve a tehetséges moddereket alkalmazzák tervezőnek, dizájnernek.

És most itt álljon néhány példa a moddolásra, köszönöm Dragon György és Spányik Balázs ötleteit. Szoktak játékokat is moddolni, amely során újabb funkciókat, szinteket adnak a játékhoz. Játékokat lehet úgy moddolni, hogy újabb szinteket, szereplőket adnak a játékhoz, de lehet úgy is, hogy a játék tervezője eredetileg beletervezi a játékba a moddolás lehetőségét, hogy a játék még változatosabb legyen, és a közösség kollaborációjának eredményeképpen tovább használatban legyen.

A házmoddingnak fontos eleme lehet újabb, hatékonyabb hűtőrendszer, esetleg vízhűtés beépítése, illetve áttetsző oldallap, neon-világítás beszerelése, a megszokott ventilátorok lecserélése világítóra, vagy zajszűrő felületek beépítése, aminek az esztétikumon túl gyakorlati haszna is van.

Lehet még moddolni processzort: például ha tudjuk, hogy a 2 magos processzorok úgy készülnek, hogy a 4 magos CPU-t a gyártó "visszabutítja", akkor egy moddolással levehetjük róla ezt a korlátozást, és 4 magasként fog működni.

Az operációs rendszer moddolásának eredményeképpen például a Windows XP-ben használhatunk más színsémákat az alap kék/szürke/zöld helyett, vagy megváltoztathatjuk a kinézetét olyanra, mint a Windows 7, vagy újabban már a Windows 8.

A szoftveres moddolásra jó példák lehetnek a Photoshop plug inok is: a szabványos felületen keresztül kapcsolódó új modulokkal okosabbá tehetjük a grafikus programot.

A driverek moddolása kifejezetten jellemző, például a grafikus kártyák drivereit gyakran módosítják, hogy még szebb képet, még nagyobb teljesítményt csikarjanak ki belőlük, illetve bekapcsolnak bennük olyan funkciókat, amelyeket a driver készítője egy adott típusú kártya esetén letilt.

A modding az angol to modify 'módosítani' igéből elvont szóalak, amely szlenges szóalkotás (nem produktív, egyéni, kreatív, divatszerű megoldás), a modder a moddingból képzett főnév 'az a személy, aki a moddolást végzi'. A magyar szakmai nyelvben a modding az -ing utótag elvonásával és az -l igeképző hozzáadásával honosodott meg: moddol.

Kérdés, hogy miért alakult ki erre a jelentésre egy új szóalak, és nem a módosítás vagy az átépítés alakokat használjuk, hisz ez a jelentés nem különöse speciális. Erre nehéz pontos választ adni, vélhetően szerepet játszik a divat, illetve a tevékenység mögött álló kreativitás, ami a szlengnek is fontos eleme.

Forrás:
http://en.wikipedia.org/wiki/Modding
http://www.ipon.hu/hir/magyar_modder_nyerte_a_kingston_versenyet/20037

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség