A szilveszter és az újév kapcsán elkezdtem asszociálni az évzárással és az évkezdéssel kapcsolatban az Infoszótár stílusában. A gép előtt ülve ránéztem a billentyűre, és beugrott, mi illik ide: az Enter és a Return billentyűk. Ezek a gombok ugyanis az egyszerű felhasználó számára teljesen egyformának tűnnek, és a funkciójuk is azonos: lezárnak egy folyamatot, illetve megnyitnak egy újat. Azonban platformoktól és alkalmazásoktól függően külön neve és feladata is van ennek a billentyűnek.

 

Egy átlagos, numerikus szekcióval is rendelkező billentyűzeten két helyen is találunk Returnt és Entert, egyrészt a Backspace és a jobb Shift gomb között, másrészt a számok mellett, a jobb alsó sarokban. A MacIntosh-féle billentyűkön is hasonló a helyzet, de ott a betűbillentyűk melletti Enter neve Return. Hozzáteszem, hogy a régi Commodore 64-es gépeken csak Return volt, hasonlóan más, régi gépekhez, illetve a mai táblagépeken, notebookokon is gyakran csak egy ilyen billentyű van (ám leginkább ezeket Enternek nevezik és nem Returnnek). Itt lehet találni jó sok régi billentyűzetkiosztást, hol Enternek nevezik mindkét billentyűt, hol az egyiket Enternek, a másikat pedig Returnnek: http://www.cpcwiki.eu/index.php/Keyboard_Versions.

 Itt a kék billentyűk Enter névre hallgatnak

Ezeknél a régi modelleknél Enter és Returtn gombokkal is találkozunk.

Érdekesség, hogy ennél a gépnél egyedülálló módon Accept a neve ennek a gombnak

 

Anélkül, hogy elmerülnék a különböző platformok billentyűkiosztásának részleteiben, nézzük, mi a története és mi az oka a két elnevezésnek. A számítógép-billentyűzet őse az írógépek billentyűzete, formailag és kiosztásában is felfedezhető a két eszköz hasonlósága mind a mai napig. Az írógépek későbbi, fejlett, elektronikus változatában az új sor nyitását és a régi kocsiemelő kart feladatát helyettesítették a Return billentyűvel, és ennek a pozíciója és mérete megegyezik a jelenlegi szabványos PC billentyűzeten lévő Enter billentyűjével. Tehát a hagyományos Enter gomb formája, helye és funkciója az írógépbillentyű kocsiemelő és új sort kezdő, úgy nevezett Return billentyűjére vezethető vissza. A számítógépek funkcionalitása viszont lényegesen sokoldalúbb, mint a kizárólag szövegszerkesztésre használható írógépeké, ezért a Return vagy Enter billentyű funkciója is szaporodott. A programozásban, egyes alkalmazásokban, illetve a szövegformázásban különböző funkciói vannak ennek a billentyűnek, ezért két különböző pozícióba is lehelyezték. Jellemzően a szövegformázásra szolgáló billentyű a Return, ami nagy méretű (pont a használati gyakoriság miatt, hogy a felhasználók minél ritkábban üssenek mellé), közvetlenül a betűk és írásjelek mellett van. A funkciója valószínűleg mindenki számára világos: a bekezdés lezárása és új bekezdés nyitása (ez is kombinálja a sor lezárása, új sor kezdése és a sor elejére való visszatérés feladatait). Éppen ezért volt az írógépek világában Return a neve, hiszen az írófejet tartalmazó kocsit visszatérítette (to return ’visszatér’) a kezdő pozícióba. Ezt szimbolizálja az a sematikus jel is, amit ezen a billentyűn látunk: egy nyíl derékszögben, lefelé és balra mutat. A MacIntosh világban ennek a billentyűnek a neve Return, míg a PC világban ezt is Enternek hívják a felhasználók. A régi személyi számítógépek világában viszont még élt és használatos volt erre a funkcióra a New Line elnevezésű billentyű is, amelyet ha megnyomtunk, a programsorokhoz szó szerint új sort adhattunk hozzá.

A MacIntosh Enter és Return billentyűi
 

A számbillentyűk melletti gombra viszont rá is van írva az Enter szó (mind a PC, mind a MacIntosh billentyűn – bár ez utóbbin gyakran egy felfelé mutató nyílhegy és egy fölötte lévő vonal sematikus ábrája található), jelezve a funkciót: új sort kezdünk. A szövegszerkesztőkben voltaképpen megegyezik az alkalmazási területe ennek a két billentyűnek, ám a programozásban és egyéb alkalmazásokban már eltérhet a két billentyű használati célja (a különböző számítógép platformok szövegkezeléssel kapcsolatos értelmezési különbségeiről nem is beszélve). Nyilván ezért is található kétféle jelöléssel, kétféle névvel két külön helyen is ez a gomb. Az enter szó jelentése ’belépés’, a programozásban viszont az Enter a programsorban jelzett művelet végrehajtását jelenti.

A MacIntosh billentyűi sematikus ábrákkal 

Tehát az Enter és a Return két külön gomb, ám a funkciójuk gyakran megegyezik, néha viszont eltér (az egyszerű felhasználó ezzel leginkább a.MacIntosh világban találkozhat, ahol a Return az új sor nyitása, és bizonyos alkalmazásoknál az Enterrel lehet lezárni valamilyen adat bevitelét). A közös elem viszont az, hogy ezekkel a billentyűkkel lezárunk, elkezdünk vagy végrehajtunk egy műveletet, kicsit hasonlóképpen, mint évkezdéskor.

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség