Szeptemberben lett egy éves a LibreOfficeirodai alkalmazáscsomag, miután a fejlesztés szétvált tavaly az Oracle-höz került OpenOffice-tól. A válás oka az új tulajdonos és az fő fejlesztők közötti nézeteltérés volt, amit nem sikerült feloldani. A LibreOffice elmúlt 12 hónapja egyértelműen sikertörténet.

2010 szeptemberében az OpenOffice fejlesztők egy része megalakította a The Document Fundation csoportot, azzal a szándékkal, hogy folytassák az OpenOffice irodai szoftver fejlesztését más néven. Erre azért volt szükség, mert az Oracle-ben felmerült a lehetőség, hogy a projektet nem fogják folytatni, vagy hasonló korlátozásokat vezetnek be, mint előtte az OpenSolaris operációs rendszer esetében. Ez olyan feszültséget okozott, amit nem sikerül belátható időn belül rendezni, így fejlesztő egy része a válás mellett döntött.

A LibreOffice névet a fejlesztő eredetileg ideiglenes névnek szánták és meghagyták a lehetőséget mindenkinek, így az Oracle-nek is, hogy csatlakozzon a projekthez az OpenOffice.org névvel, de ezt a cég elutasította, sőt utasította az OpenOffice és a The Document Fundation vezetőségében is résztvevő tagokat, hogy mondjanak le az OpenOffice vezetőségi funkciókról összeférhetetlenség miatt.

A válás után aztán 2011 áprilisában az Oracle bedobta a törölközőt és beszüntette kereskedelmi fejlesztések támogatását az OpenOffice-nál, majd júniusban az Apache Fundation-nek adta át a projektet és az OpenOffice.org márkanevet, hogy ők inkubátorként támogassák tovább a közösségi fejlesztést.

Az elmúlt egy év nem csak a kenyértörésről szólt, de jelentős és fontos fejlesztések is napvilágot láttak a LibreOffice motorháztetője alatt. Csökkent a Java függőség, kikerültek olyan funkciók, melyek az Oracle licenceihez kötődtek, de bekerültek olyan plusz dolgok, amik korábban hiányoztak az OpenOffice-ból. Ilyenek az SVG kép formátum kezelés, a Lotus Word Pro és Microsoft Works import modul, MS Excel kompatibilitási fejlesztések (pl pivot tábla kezelés) és nem utolsó sorban rengeteg olyan fejlesztés ami pont a magyar nyelvi támogatás további erősítését szolgálja.

A legutolsó kiadással jön egy teljesen új TrueType betűkészlet, ami nem csak egy a sok közül, de kimondottan úgy lett megtervezve, hogy a magyar nyelvi sajátosságokat a lehető legteljesebben támogassa. Ilyenek a kettős mássalhangzók támogatása (ly, ny, sz, ty stb...) és a magyarban gyakran előforduló "gfi", "gj", "gj" együttállások támogatása. Ezeket az új fejlesztéseket, melyek az új betűtípushoz kötődnek, egyébként 5 oldalon keresztül sorolja a legutóbbi kiadáshoz tartozó dokumentum.

Egy év alatt több, mint 25 millió példányban telepítették a programcsomagot, melynek a fele Windows felhasználó. Újabb lökést adhat a felhasználói bázis növekedésének, hogy sok Linux disztribúció is lecserélte az alapértelmezett irodai programcsomagot az régi-új LibreOffice-ra. A felhasználók a váltás a korábbi csomagról teljesen zökkenőmentes, ami szintén hozzájárulhat a gyors növekedési ütem fenntartásához.