Komoly biztonsági probléma a leselejtezett adatrögzítők biztonságos törlése és megsemmisítése. Nem véletlenül, hiszen a fejlesztők pont a mi érdekünkben mindent elkövetnek, hogy adataink biztonságban legyenek. merevlemezekről, pendrivokról már sokat beszéltünk, de ritkábban esik szó az optikai lemezek törléséről. Leggyakrabban egész egyszerűen összetörik, vagy iratmegsemmisítővel feldarabolják. De ez valójában nem igazán biztonságos megoldás, mert a darabok olvasásából is visszanyerhetők adattöredékek.

Összegyűjtöttem néhány viccesnek tűnő, de kezdetlegessége ellenére működő módszert, amelyekkel valóban megsemmisíthetőek az adatok.

Az alábbi videókon nagyfeszültséggel semmisítik meg az adathordozót. Az elv egyszerű: a nagyfeszültség hatására az alumínium hordozófelület olyan gyorsan felmelegszik, hogy egyszerűen elpárolog.

Itt egy egyszerű, házilag készült modell:

 

Ez már egy komolyabb, kétlemezes változat:

 

Kevésbé elegáns, ha nem pörgetjük a lemezt, viszont sokkal büdösebb:


 

Aki nem akar nagyfeszültséggel babrálni, az elérheti ugyanezt a hatást mechanikusan is. Vigyázat: nagy fordulatszámon a műanyag lemez darabokra robbanhat és komoly sérüléseket okozhat:

 

Toochee, a Galaktikus