Még mindig nagyon sokakban töretlenül él a hit az Internet névtelenségében. Még mindig vannak, akik úgy képzelik, egy álnéven történő bejelentkezés már megfelelő biztosíték arra, hogy ne lehessen felfedni a kilétüket. Sajnos most véres választ kaphattak azok, akik ebben a hitben éltek.

Nem csak azok bírálnak – okkal – névtelenül az interneten, akik egy fennálló antidemokratikus rendszer ellen emelik fel a hangjukat. Már azok is így tesznek, akik az országot ellepő bűnözés ellen próbálnak tiktakozni.

Mexikóban, Nuevo Laredo városában egy húszas éveiben járó férfi és egy nő földi maradványait akasztották fel egy gyalogoshídra. Az áldozatokat halálra kínozták, és kegyetlenül megcsonkították. Az eset Mexikóban szinte mindennaposnak számít, az ország közismerten kegyetlen kábítószerbandái rendszeresen lógatnak le áldozatokat hidakról és autópálya felüljárókról elrettentésképpen. Az ügy most azért kapott nyilvánosságot, mert a következő üzenet fogadta a rendőröket: „Így jár mindenki, aki furcsaságokat ír az interneten. Jobb, ha figyelsz. Elkaplak." A hídra szerelt feliraton a Z aláírás szerepel, ami a környéken működő Los Zetas bűnszövetkezetre utalhat.

Mexikóban megvesztegetéssel, zsarolással, gyilkossággal egyre sikeresebben hallgattatják el a kartellek a hagyományos médiát, sőt még a hatóságok is félnek beszélni. Emiatt egyre többen hallatják a hangjukat az erőszak ellen az interneten. Két oldal különösen népszerű. A Blog del Narco a kábítószerrel kapcsolatos erőszakról szóló híreket gyűjtő weboldal. Írója egyelőre őrzi anonimitását. Az Al Rojo Vivo pedig egy fórum, ahol az állampolgárok a névtelenül tehetnek bejelentéseket.

Ezzel a brutális üzenettel az interneten a drogkartellekről írókat akarják elrettenteni. Az üzenettel nemcsak a bloggereket fenyegetik meg, hanem azokat is, akik a közösségi oldalakon - kiemelve az Al Rojo Vivot és a Blog del Narcot -, írnak a kábítószerrel kapcsolatos támadásokról.

Ezzel a véres tettel nem valószínű, hogy sikert érnek el a kartellek, hanem csak internetes „illegalitásba” kényszerítik a tiltakozókat. Várhatóan gyorsan átállnak külföldi szerverek, fórumok, és blogok használatára, amelynek forgalmi adataihoz nem férhetnek hozzá a kartelek emberei.

 Toochee, a Galaktikus