Folytatom a mini sorozatot a múlt hétről, amikor a legzseniálisabb Firefox kiegészítésről írtam, most olyan segédprogramokról írok, melyek hasonló elven működnek mint a múlt heti Ubiquity. A fő eltérés, hogy ezek az alkalmazások már nem a böngészés közben előforduló feladatok egyszerűsítésére szolgálnak, hanem magán az operációs rendszeren belül végzett feladtok elvégzéséhez nyújtanak segítséget. Egy program elindítása, egy fájl megnyitása vagy keresés dokumentumaink között enm kell, hogy feltétlenül a Menü-ben történő matatással, kell hogy kezdődjön. Hasonlóan a Ubiquity-hez ezek az alkalmazások is láthatatlanak míg nem csalogatjuk elő egy gyorsbillentyű kombinációval (ALT+Szóköz, Win+Szóköz, Cmd+Szóköz). Ha előbukkant a háttérből az alkalmazás, akkor elég csak elkezdeni gépelni az alkalmazás vagy fájl nevét amire szükségünk van. Ha sikerült így megtalálni amit kerestünk akkor ez Enter gomb lenyomásával indíthatjuk el az alkalmazást, vagy nyithatjuk meg a keresett fájlt. Nézzük hát a lehetséges jelölteket.

Launchy (Win/Lin/Mac)

Launchy akcióban

Ez talán a Windows-os körökben legjobban ismert ilyen alkalmazás. A köszönhetően a kiegészítőknek a fenti feladatokon kívül alkalmas, még sok egyéb feladat elvégzésére alkalmas. Így fest működés közben:

Letöltés és telepítés után érdemes körülnézni a kiegészítők között is, mert arrafelé találunk egy-két érdekességet amivel még jobbá tehetjük ezt az alkalmazást.

Gnome-Do és Synapse (Linux)

Gnome-DoSynapse

Nekem speciel a Gnome-Do és a Synapse közül a Gnome-Do tűnik jobbnak, viszont nagyon sokan vannak akik a Synapse-ra esküsznek. szerintem a puding próbája az evés, így érdemes majd mindkettőt kipróbálni és amelyik jobban kézre esik, annál maradni. A Gnome-Do-t errefelé kell keresni, míg az új kihívót a Synapse-ot pedig erre.

Quicksilver (Mac)

Quicksilver

A rövid lista nem lenne teljes és igazságos, ha nem ejtenénk szót a Quicksilver nevű programról ami csak Mac-en létezik. Ez volt az inspiráció ugyanis a Gnome-Do-nak is és még gondolom sokan másoknak. A Quicksilver itt érhető el.

 

További versenyzők

A versenyben természetesen vannak további indulók is. Aki most ismerkedik ezekkel a programokkal, annak ez az összehasonlítás mindenképp hasznos lehet.