Ez egy olyan elektronikus (hardver) eszköz vagy szoftver, mely egymás után sorozatban következő utasítások végrehajtására alkalmas - írja a Wikipedia (http://hu.wikipedia.org/wiki/Sequencer). Az elektronikus zenében a szekvencer vagy angolosan sequencer sorozatba, szekvenciába rendezi a zenei adatokat (lényegében olyan ez, mint a hagyományos kottajelek sorozata, csak itt elektronikus és digitális zenei adatokról van szó), és ez a hardver eszköz vagy szoftver utasítja az elektromos hangszereket egy-egy szekvencia lejátszására. A szekvencer a zenész által lejátszott hangsort valamilyen formátumban tárolja, például MIDI jelek vagy bármilyen más digitális jelek formájában, illetve az éppen használatban levő kommunikációs szabvány állományaként. A szekvencer általában nem magát a hangszer által lejátszott hangot tárolja, hanem a rögzített zenéből a megfelelő kommunikációs szabvány jellemzőinek megfelelően digtális adatsorozatot, adatfolyamot hoz létre, lényegében megalkotja a digitális, elektronikus kottát, így ugyanaz a tárolt adatsor lejátszatható különböző elektronikus hangszereken is.

A szekvencer automatizálja a lejátszást, így a zenész kiegészítheti játékát, például gitáron a szólózásra koncentrálhat, miközben a kíséretet egy vagy több megfelelően programozott szekvencer produkálja. A szekvencerszoftverek általában ennél többre is szolgálnak, sok előadó ezek segítségével komponálja a teljes zenét, ez a zenei alap a zeneszerzés során.

Érdekességként és szemléletes magyarázatként megemlítem, hogy a réges-régi wurlitzerek felfoghatók a mai szekvencerek mechanikus ősének, hisz itt is arról van szó, hogy egy eszköz részekre, elemekre (a hengeren lévő pöckökre) bontja a zenét, és azokat a részleteket sorba rendezve visszajátssza, csak természetesen a wurlitzerek mechanikus gépek voltak, a mai szekvencerek pedig elektonikus, digitális hardver vagy szoftver eszközök.

Tehát a szekvencer lényege, hogy egy adatállományt sorba rendez, és ebből adatfolyamot produkál, majd azt lejátssza. A hangsúly tehát az folyamaton és a részletek összerendezésén van. Az angol squence ugyanolyan latin eredetre vezethető vissza, mint a magyar nyelv elsősorban szakmai rétegeiben használatos szekvencia. A szekvencer tehát a szekvencia  'sorozat', 'sor', 'sorrend' névszó származéka.

Több tudományterület szakkifejezéskészletében is szerepel tehát a szekvencia; zene: 'egy zenei motívum többszöri megismétlése szomszédos hangfokon'; vallás: 'a miseénekek egyike (valamely - dallam és szöveg - motívum más-más hangfokon való többszöri ismétlése)'; biológia, genetika: DNS szekvencia 'DNS sorozat', 'az aminosavak kapcsolódási sorrendje'; kémia: 'kapcsolódási sorrend'; informatika: 'az elemi programozási struktúrák egyike', 'a sorban egymás után következő utasítások végrehajtási sorrendje'.

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség