Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A világ legjobb hírolvasó alkalmazása

Megrögzött hírfüggő vagyok, így folyamatosan vadászok a hírgyűjtő oldalakra és alkalmazásokra. Örömmel jelentem, hogy megtaláltam a világ legjobb információs technológiával és internettel kapcsolatos hírolvasóját. Egyetlen hiányossága, hogy csak mobil készülékekre elérhető, a neten nem férhető hozzá. A Pulse-ról van szó.

Az alkalmazás egyébként egy RSS olvasó, amely más oldalak tartalmaiból mazsolázik, azok friss híreit képes egyszerű és gyorsan áttekinthető formában hozzáférhetővé tenni. Mi teszi a Pulse-t annyira népszerűvé? A szerkezete: ha vízszintesen görgetünk, akkor az azonos hírforrásból származó hírek olvashatók egymás mellett, míg, ha függőlegesen, akkor az egyes különálló hírforrások következnek egymás után. Minden hír egy kis négyzetet kap, egy képpel és egy címsorral szerepel. Tehát az alkalmazás „a kedvenc weboldalainkból színes és interaktív mozaikot csinál” – ahogy a Pulse oldala fogalmaz.

A Pulse kreatív elrendezése élménnyé varázsolja a hírolvasást

A Pulse a beállítás során lehetőséget ad, hogy beállítsuk a számunkra érdekes hírforrásokat és felajánlja közülük a legnépszerűbbeket (pl. engadget vagy gizmodo stb.), de összeköthető a Facebook fiókunkkal is – ez esetben az ismerőseink által megosztott linkeket jeleníti meg. Végezetül használható klasszikus hírolvasóként is, beállíthatjuk a kedvenc blogjaink vagy híroldalaink RSS címét is, hogy a friss tartalmat mindig megjelenítse a számunkra.

A Pulse android rendszerű eszközökre, iPhone-ra és iPad-re ingyenesen letölthető.

Probesz

0 Tovább

A Naprendszer bolondokháza

Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy az emberek képtelenek tanulni mások kárán. Hiába sulykolja mindenki évek óta, hogy ez így nem mehet tovább, rossz vége lesz, másképp kell csinálni. Szakértők évek óta azt javasolják, hogy a jelszavaink legyenek egyediek, véletlenszerűek és kiszámíthatatlanok, még ha ezeket magunknak is nehezebb megjegyeznünk. Hiába. Lassan tényleg elhiszem, hogy a Föld a Naprendszer bolondokháza.

Az iPhone-ra kifejlesztett Big Brother Camera Security nevű program készítői összegyűjtötték 200 000 felhasználójuk által megadott PIN-kódot (anonim módon pusztán csak azt, semmilyen más személyes adatot), és kielemezték jelszóadási szokásaikat.

Tizenvalahány év biztonsági könyörgése után az eredmény tragikus/elkeserítő/ijesztő/elképesztő.  A leggyakrabban használt PIN-kód továbbra is az „1234”. A második helyről nem lehet leszorítani a „0000” kombinációt. A harmadik helyre került az a kombináció, amelyet azok használnak, akik semmilyen alakzatban nem tudnak elhelyezni négy számot. Ők a számsor egyetlen négyjegyű oszlopát használják, a középső „2580” kombinációt. A negyedik helyre került az elpusztíthatatlan 1111. Ezek után következtek a különböző évszámok, elsősorban az 1980 és 2000 közöttiek.

Nemrég a Sony szervereiről ellopott adatokon is elvégeztek egy ilyen elemzést. Mik a leggyakoribb jelszavak? "password", "123456", "abc123". Minden száz emberből csak egy használ olyan jelszót, amely valamelyest fejtörést okozna a rosszakaróknak.

Ezek után már nekem is az a véleményem, hogy csak azért nem vettük fel még a kapcsolatot a földönkívüli idegenekkel, mert nem találnak értelmes életet a Földön.

Tücsi, a galaktikus

0 Tovább

Egy lebilincselő kapcsolat! Internetmegosztás mobil módra

A napokban fordul velem elő, hogy vonaton utaztam, és gyorsan meg kellett írnom egy szöveget, és utána publikálni kellett volna az interneten. Volt nálam laptop és egy androidos okostelefon. A laptopnak nem volt 3G modulja, nem tudtam vele internezni, a telefonom ugyan internetképes volt, ám rajta keresztül nem tudtam a szövegszerkesztővel megírt szöveget feltölteni az internetes adminisztrációs felületre. A szöveget újra írni nem volt kedvem, időm sem volt rá, és egy érintőképernyős okostelefon kezelőfelülete amúgy sem hosszú szövegek szerkesztésére van kitalálva.

 

Image: Getideaka / FreeDigitalPhotos.net

 

Kézenfekvő lett volna a megoldás, hogy kössem össze a telefonomat és a laptopomat, és a telefonom internet-hozzáférésén keresztül csatlakoztassam a számítógépemet a nethez. Ehhez azonban olyan szoftveres szolgáltatásra lett volna szükségem, ami ezt lehetővé teszi: ezt hívják tethernek. Ez egy olyan alkalmazás, amely a mobilkészülékből internet acces pointot (internet hozzáférési pontot) vagy wi-fi hotspotot (wi-fi hozzáférési pontot) varázsol. Tehát a tether segítségével vezetékkel (USB kábellel) vagy vezeték nélkül (wi-fin keresztül) egy számítógép kapcsolódni tud a telefonnal elérhető internethez. A tether szolgáltatás androidos, iPhone és Blackberry okostelefonokon, valamint symbianos telefonokon is elérhető.

 

Image: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net


A tether angol szó, a jelentése ’kipányváz’, ’kiköt’, ’láncra köt’. A tether alkalmazás tehát a telefonhoz, illetve annak az internet-hozzáféréséhez pányvázza, láncolja a számítógépet. Ez a képi, metaforikus kifejezés tehát arra utal, hogy olyan szoros kapcsolat jön létre a két eszköz között, amit nem lehet felbontani a cél, vagyis az internethez való kapcsolódás érdekében. A tehtert magyarul nem mondjuk, egyelőre nincs elterjedt magyar változata, ráadásul a szóbelseji [–th-] ejtése is nehézkes a magyar beszélőnek, rendszerint [-sz-] esetlen [-t-] hanggal helyettesítjük. Ezt a funkciót körülírással fejezhetjük ki, például így: internetmegosztás.

A mobileszközökön az operációs rendszer típusától és verziójától függően vagy alapszolgáltatásként vagy külön telepíthető alkalmazásként érhető el a tether, és jellemzően ezeknek az alkalmazásoknak a nevében is szerepel a tether kifejezés (pl.: Tether for Android, Tether for Root Users stb.).

 


Csak érdekes, szubjektív megjegyzésként fűzöm hozzá, hogy a régi, kb. négyéves, már használaton kívüli symbianos telefonomon mindig is alapfunkció volt, amit most tethernek neveznek, és viszonylagos újdonságként emlegetnek az okostelefonok világában, csak nem így hívták. Tehát egy régóta meglévő szolgáltatás az újabb eszközökön is elterjedt, és számunkra (magyarok számára) kaphat új nevet.

Bódi Zoltán

1 Tovább

Az iPhone áldásával

Kevés hírnek dőlt be úgy a világ, mint annak, hogy gyónni lehet az iPhone-on keresztül. De miért is lett ennyire felkapva, hogy másnap Vatikánnak kellett cáfolnia?

Természetesen másnap jött a szentszéki cáfolat: a szentséget nem helyettesítheti semmilyen informatikai alkalmazás. A bűnbánat szentségéhez szükséges a bűnbánó és a pap közötti személyes, párbeszédre épülő kapcsolat, és a jelenlévő pap feloldozása.

Nem volt olyan médium – ez különösen igaz az IT területre – amely ne első oldalon hozta volna le a hírt.  Vatikán támogatja az iPhone-os gyónást, online is bevallhatjuk bűneinket. Valójában a hír nem is meglepő, érthető az általános reakció. Vatikán évek óta dolgozik azon, hogy eljusson az internetes nemzedékhez. Elindította saját honlapját, a vatikáni rádió is fogható a kibertérben, sőt már a pápa blogja is olvasható. A katolikus egyház magához akarja hívni bárányait, akiket már nem is érdekel a szervezett hit.

A program valójában nem kínál feloldozást, csak segítséget nyújt a gyónásra való felkészüléshez. Végül is a nagybevásárlásra is úgy megyünk, hogy a hűtőajtón lévő cetlire egy héten keresztül felírjuk a vásárolni valót. A szoftver sem kínál mást, mint hogy számot vess életeddel, mely cselekedeteid után kell elnyerned a feloldozást. A program segít, hogy ne felejtsd el, mire figyelj a mindennapokban, és feljegyezheted, milyen bűneidet kell meggyónnod. Végül is ciki lenne, ha néhány elfelejtett tisztátalan gondolat miatt a pokolra kerülnél.

Még ha nem is a gyónás miatt, de amiatt hasznos lehet az applikáció, hogy tudatosítsa a fiatal nemzedékekben, hogy nem csak az a bűn, amiről ők azt hiszik. Nem csak jó balhé elkötni egy kocsit autókázáshoz, nem csak hecc a boltban elemelni valamilyen apróságot. Nem macsó dolog a volt barátnő meztelen képeit feltenni az internetre, és igenis bűncselekmény mások levelezését elolvasnod.

Vagyis a hírben semmi meglepő nincs. A katolikus egyház soha nem látott ütemben veszti el híveit és papjait, utolsó felmérések szerint már nem is a legnagyobb feleket a Földön. Az elmúlt évek komoly presztízs veszteségei, a makacs és rendíthetetlen tekintélyelvűség, a korunk problémáinak figyelmen kívül hagyása elfordította tőle a fiatalokat. Egyre növekvő kétségbeeséssel keresik az utat a fiatalokhoz, akiket továbbra is azzal bombáznak, hogy az óvszer nem jó, várj a nemi élettel a házasságig, az AIDS a te hibád.

Mindenki azt várta, hogy egy liberálisabb pápa követi II. János Pált, ehelyett XVI. Benedek ült a trónra, akiből nyomtalanul eltűnt fiatalkori radikalizmusa, és a keményvonalasok igazi mintaképe, aki mindent elitél, amire a világnak ma szüksége lenne. Így esélye sincs, hogy megfékezze a zuhanó repülést, és ha még egy kis misztikát is beleviszünk, Malakiás próféta listája szerint ő lesz az utolsó előtti pápa, mert utána Róma és Vatikán elpusztul.

Be kell vallanom, én sem hittem első olvasásra kacsának a hírt, hiszen mindannyian emlékszünk a bűnbocsátó cédulákra, amelyek megvásárlása révén megszabadulhatunk vétkeinktől. Én úgy döntöttem, ha ez igaz, én is beszállok az app bizniszbe, én is elkészítem a „Wittenbergi vártemlom kapuja 1.0”, és a” Luther 1.0” szoftvereket. Mert szükség lesz rájuk.

Tücsi a galaktikus

2 Tovább

Csokis-tejes iPhone app miatt a bíróságra

Talán idehaza is sokan ismerik az iPhone virtuális italos alkalmazásait, amivel a telefont megdöntve imitálni lehet 1-1 pohár sör, szóda vagy tej elfogyasztását. A dolog annyira megtetszett az amerikai Hershey cégnek, hogy azt gondolta maga is készít egy csokis-tejes alkalmazást. Vesztére.

Hogyan lehet az iBeer alkalmazást használni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az iBeer bátran fogyasztható bármilyen életkorban (Fénykép: Clover_1)

Bár azt gondolhatnánk, hogy csokis tejet - vagy bármilyen más italt - bárki mérhet virtuálisan az iPhone-okon, a helyzet az, hogy ezért csúnyán megüthetjük a bokánkat. Ugyan nem mobilos italmérési engedélyre van szükségünk, de mint egy bírósági döntésből nemrégiben kiderült, nem mindegy, hogy hogyan folyik az a bizonyos csokis-tej.

A Hershey még 2008-ban kereste meg az iBeer, iSoda, iMilk és egyéb „hasznos” iPhone programok fejlesztésével foglalkozó Hottrix-et, hogy töltsön csokis tejet az iPhone-okba. Miután a közös üzlet kútba esett, a Hershey egy másik céget kért meg a kakaóbiztos mobil bögre feltalálására. 2009 végén a Hottrix ügyvédje révén szólította fel a Hershey-t, hogy hagyjon fel az app forgalmazásával, mert ezzel a cég jogait sérti. Nem sokkal később a Hershey bírósági állásfoglalást kért, hogy vajon joggal perelheti-e be mindezért a Hottrix a saját szellemi tulajdonjogaira hivatkozva. A január 6-án hozott ítélet szerint a Hottrix-nek igaza van, nem lehet bárhogy inni az iPhone-okból. (A teljes sztori, a bírósági ítélettel együtt a Moconews oldalán olvasható angolul.)

Tanulság: az iPhone sem fenékig csoki.

Probesz

 

1 Tovább

Netidők Blogtársaság

blogavatar

Digitális talkshow írásban is. Itt a Netidők! Ez a Netidők c. rádióműsor (Petőfi Rádió) blogja. Mindaz, ami elhangzik az adásban, meg ami nem.

Utolsó kommentek