Kevés hírnek dőlt be úgy a világ, mint annak, hogy gyónni lehet az iPhone-on keresztül. De miért is lett ennyire felkapva, hogy másnap Vatikánnak kellett cáfolnia?

Természetesen másnap jött a szentszéki cáfolat: a szentséget nem helyettesítheti semmilyen informatikai alkalmazás. A bűnbánat szentségéhez szükséges a bűnbánó és a pap közötti személyes, párbeszédre épülő kapcsolat, és a jelenlévő pap feloldozása.

Nem volt olyan médium – ez különösen igaz az IT területre – amely ne első oldalon hozta volna le a hírt.  Vatikán támogatja az iPhone-os gyónást, online is bevallhatjuk bűneinket. Valójában a hír nem is meglepő, érthető az általános reakció. Vatikán évek óta dolgozik azon, hogy eljusson az internetes nemzedékhez. Elindította saját honlapját, a vatikáni rádió is fogható a kibertérben, sőt már a pápa blogja is olvasható. A katolikus egyház magához akarja hívni bárányait, akiket már nem is érdekel a szervezett hit.

A program valójában nem kínál feloldozást, csak segítséget nyújt a gyónásra való felkészüléshez. Végül is a nagybevásárlásra is úgy megyünk, hogy a hűtőajtón lévő cetlire egy héten keresztül felírjuk a vásárolni valót. A szoftver sem kínál mást, mint hogy számot vess életeddel, mely cselekedeteid után kell elnyerned a feloldozást. A program segít, hogy ne felejtsd el, mire figyelj a mindennapokban, és feljegyezheted, milyen bűneidet kell meggyónnod. Végül is ciki lenne, ha néhány elfelejtett tisztátalan gondolat miatt a pokolra kerülnél.

Még ha nem is a gyónás miatt, de amiatt hasznos lehet az applikáció, hogy tudatosítsa a fiatal nemzedékekben, hogy nem csak az a bűn, amiről ők azt hiszik. Nem csak jó balhé elkötni egy kocsit autókázáshoz, nem csak hecc a boltban elemelni valamilyen apróságot. Nem macsó dolog a volt barátnő meztelen képeit feltenni az internetre, és igenis bűncselekmény mások levelezését elolvasnod.

Vagyis a hírben semmi meglepő nincs. A katolikus egyház soha nem látott ütemben veszti el híveit és papjait, utolsó felmérések szerint már nem is a legnagyobb feleket a Földön. Az elmúlt évek komoly presztízs veszteségei, a makacs és rendíthetetlen tekintélyelvűség, a korunk problémáinak figyelmen kívül hagyása elfordította tőle a fiatalokat. Egyre növekvő kétségbeeséssel keresik az utat a fiatalokhoz, akiket továbbra is azzal bombáznak, hogy az óvszer nem jó, várj a nemi élettel a házasságig, az AIDS a te hibád.

Mindenki azt várta, hogy egy liberálisabb pápa követi II. János Pált, ehelyett XVI. Benedek ült a trónra, akiből nyomtalanul eltűnt fiatalkori radikalizmusa, és a keményvonalasok igazi mintaképe, aki mindent elitél, amire a világnak ma szüksége lenne. Így esélye sincs, hogy megfékezze a zuhanó repülést, és ha még egy kis misztikát is beleviszünk, Malakiás próféta listája szerint ő lesz az utolsó előtti pápa, mert utána Róma és Vatikán elpusztul.

Be kell vallanom, én sem hittem első olvasásra kacsának a hírt, hiszen mindannyian emlékszünk a bűnbocsátó cédulákra, amelyek megvásárlása révén megszabadulhatunk vétkeinktől. Én úgy döntöttem, ha ez igaz, én is beszállok az app bizniszbe, én is elkészítem a „Wittenbergi vártemlom kapuja 1.0”, és a” Luther 1.0” szoftvereket. Mert szükség lesz rájuk.

Tücsi a galaktikus