Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ételfotók a Facebookon

Gyakran találkozom kedvenc közösségi oldalamon olyan posztokkal, amelyek különböző ételek fotóit tartalmazzák. Nem akármilyen ételfotókról van ám szó, nem holmi receptajánlásokra gondolok (olyanból is van elég sok), hanem az „ezt eszem most”, „ezt főztem/sütöttem most” című bejegyzésekről szeretnék értekezni. Nyilván mindenki találkozott már ilyesmivel. Fölmerül a kérdés, hogy miért tesszük mindezt. Miért tesszük közhírré azt, hogy mit eszünk éppen vagy mit főztük. Ez a téma jellemzően magánügy vagy éppen azokra tartozik, akikkel együtt étkezünk, tehát semmiképpen sem nyilvános. A Facebookon nyilvánosan közzé tett ilyen tartalmú képek viszont kilépnek a magánszférából. Mi az oka ennek az ellentmondásnak?

A Facebook olyan színtér, amely kiválóan alkalmas az önnépszerűsítésre, az önpromócióra, hisz a sok pozitív tartalmú információból ki akarunk tűnni valahogy. A Facebook alapfilozófiája a pozitív, közösségépítő gondolatok, információk népszerűsítése. Éppen ezért a legtöbb felhasználó igyekszik az önképét javítani, az arculatát építeni, némiképpen dicsekedni vagy tudatosan építeni a saját márkáját. Ennek lehet az eszköze az, hogy éppen milyen jót, ízleteset, különlegeset vagy éppen egészségeset eszem.

Másik oldalról megközelítve a jelenséget könnyen beláthatjuk, hogy a Facebook nyilvánossága látens nyilvánosság, azaz lappangó, nem találkozunk szemtől-szembe a közönségünkkel. Amikor a Facebookon posztolunk valamit, akkor csak a számítógépünket vagy az okostelefonunkat látjuk, és nem azt az átlagosan párszáz ismerőst, akivel egy átlag Facebook-felhasználó rendelkezik. Arról nem is beszélve, hogy a közösségi oldalakon visszaigazolt ismerőseink vegyes összetételűek, a szűk családtagtól kezdve a több évtizeddel ezelőtti általános iskolai osztálytársunkon át a munkahelyi kollégáinkig sok mindenki található a Facebook-ismerőseink között. Jellemző, hogy így is nevezzük: Facebook-ismerős, hisz csak itt minősülnek egységesen „ismerősnek”, a valós életben nem taroznának egy csoportba, hisz minden embernek különböző státuszúak az ismerősei, kapcsolatai. A legfőbb csoportok a belső család, közeli hozzátartozó, partner, életvitelszerűen együtt élő társ; munkahelyi, iskolai társak, kollégák; barátok, közeli ismerősök; távoli ismerősök, távoli családtagok, akikkel nem ápolunk intenzív, napi kapcsolatot; alkalmi kapcsolatok, ismeretségek. Nyilvánvaló, hogy mindezekkel nem osztanánk meg a valós életben azt az „örömhírt”, hogy éppen milyen ételt eszünk vagy főzünk. A Facebookon viszont mindezzel a sokszínűséggel nem találkozunk, így sokkal könnyebb alapvetően magánjellegű információkat (mint például az étkezésünket) mindenkivel tudatni.

Az ételfotók, sőt az étel mellett készített szelfik célja a dicsekvés, az önnön tehetségünk (ha a saját főztünkről van szó), illetve a gasztronómiai ízlésünk, sőt a vendéglátónk gasztronómiai ízlésének, konyhai kultúrájának a népszerűsítése. Ez is közösségformáló erő, ez is önnépszerűsítési eszköz. Az étkezésünk részleteinek a nyilvánosságra hozatala is jól jelzi, hogy a közösségi oldalakon megváltozott a magánszféra és a nyilvánosság határa, viszonya: ami hagyományosan magánügy volt, az a Facebookon nem egyértelműen magánügy már, elég egy megosztás, és már közüggyé válik. Ennek a jelenségnek a gyakorisága bátorítja a felhasználókat ennek a kommunikációs magatartásnak a követésére.

Bódi Zoltán

3 Tovább

Google street view - Furcsa fotók

A Google street view szolgáltatás kincsesbánya az érdekességekre vadászoknak, feltéve, ha hajlandóak koomoly időt áldozni arra, hogy bejárják a virtuális világ 3D utcáit. A furcsa képek egy részét a véletlen szülte, de sokan felkészülten várták a Google fotósautóit, hogy így örökítsék meg magukat a világnak.

Toochee, a Galaktikus

(via piximus)

0 Tovább

Trükk mobilos makrófotózáshoz

A mobiltelefonok kamerái a mindennapi egyszerű fotózásra tökéletesen alkalmasak, de különleges képek készítésére már nem. Ezzel az ügyes trükkel makró fotókat készíthetünk telefonunkkal.

Nem kell más hozzá, mint egy régi lézerpointer.

2 Tovább

Facebookról jött a rablás ötlete

Bekövetkezett az, amit régóta megjósoltak a szakértők: Ausztráliában olyan bűntény történt, ahol a tippet a Facebook adta.

Sydneyben két rabló hatolt be egy nő házába, és bunkósbottal és késsel felfegyverkezve követelték a tulajdonostól a házban található pénzt. Átkutatták a házat, de csak egy kisebb összeget találtak. A rablók többet követeltek, közölték a tulajdonossal, hogy tudják, ennél több van a házban. A tulajdonos csodálkozására elmondták, a lány feltett a Facebook oldalára egy olyan képet, amelyen nagyobb összeggel játszadozik. A nő közölte a rablókkal, hogy a lánya már rég nem lakik ott. A rablók a csekély zsákmánnyal távoztak.

A nyomozás során kiderült, a hölgy 17 éves lánya valóban egy nagy rakás pénzzel pózolt a posztolt képen. A lány a jelentős összeg megszámolásában segített 72 éves nagymamájának.  A kép 120 kilométerre arrébb Bundanoonban készült, ott is töltötte fel.

A rablókat nem sikerült elfogni, de a történet rávilágít két tényre. Egyrészt mennyire meg kell gondolni, milyen információkat teszünk fel magukról. A másik, hogy a rablók eljutottak a lány lakásához, habár a Facebook oldalán nem volt fenn a címe. De egy kis keresgéléssel az interneten sikerült összekapcsolni a két adatot. A lánynak pusztán szerencséje volt, hogy addigra már elköltözött, és nem keményebb kezű rablókkal akadt össze a családja.

Toochee, a Galaktikus

0 Tovább

Karácsonyi ajándék a Dropbox fejlesztőitől

A Dropbox legújabb fejlesztése az iCloud PhotoStream szolgálatásához hasonló funkciókat vezet be. Ezzel egy menetben tudjuk a felhőbe menteni a kameránkról a fényképeket.

December 23-án jelent meg az új kísérleti Dropbox kliens, ami néhány hibajavítást tartalmaz és egy új funkciót, amivel a géphez csatlakoztatott SD kártyáról automatikusan tudjuk a felhőbe menteni a fényképeinket és videóinkat egy menetben. A kártya csatlakoztatása után a következő képernyő fogad minket:

A jelölőnégyzettel megadhatjuk, hogy a kártyán található fotókat és videókat egy menetben feltöltsük a tárhelyünkre. A "Start Import" gomb megnyomásával automatikusan létrejön egy "Camera Uploads" könyvtár a Dropbox könyvtárunkon belül és ide másolódnak fel a képek és videók. Ezt követően a Dropbox a hagyományos szinkronizálás során feltölti a könyvtár tartalmát a Dropbox tárterületünkre.

A szolgáltatás egyelőre béta módban van és még számos funkció hiányzik belőle, amit a fórumozók már jeleztek. Ilyen például az, hogy ki lehessen választani azokat a képeket amelyeket ilyen módon kívánunk feltölteni. Ezeket a javaslatokat a Dropbox fejlesztői meghallották és már dolgoznak a következő verzión ami majd orvosolja ezeket a hiányosságokat.

Ezzel együtt az új szolgáltatás kedvező fogadtatásban részesült, mert nagyban megkönnyíti a technikailag abszolút kezdő felhasználók dolgát. Érdemes kipróbálni az új béta szoftvert és a tapasztalatokat megosztani a fejlesztőkkel.

0 Tovább
«
12

Netidők Blogtársaság

blogavatar

Digitális talkshow írásban is. Itt a Netidők! Ez a Netidők c. rádióműsor (Petőfi Rádió) blogja. Mindaz, ami elhangzik az adásban, meg ami nem.

Utolsó kommentek