Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elírás vagy új kifejezés az SNS?

Pár napja új mobiltelefont vettem, mert a régi elromlott és el is avult. Nem vagyok az az early adopter (korai alkalmazó) típus, de nagyon szeretem a technikai újdonságokat, igyekszem minden új információt követni. Különösen akkor teszem ezt, amikor valamilyen új technikai eszköz beszerzésére készülök. Az elmúlt hetekben egyébként rengeteget olvastam a mobiltechnológiáról. Eközben találkoztam egy számomra új kifejezéssel, az SNS-sel.

 

Ez a betűszó az angol Social Network Service ’szociális hálózati szolgáltatás’ szerkezet rövidítése. Magyarul közösségi oldalnak, kapcsolatépítő oldalnak hívják leginkább, azonban egyre több helyen találkozni a rövidebb, SNS betűszóval. Ide tartozik például a hazánkban a három legnépszerűbb ilyen szolgáltatás, az iWiW, a Facebook és a Twitter. Az SNS betűszó 2010-ben leginkább a modern, 3G-s funkciókkal is rendelkező, internetezésre kiválóan alkalmas mobiltelefonok világában tejed, hisz itt egyre több készülékben van SNS funkciók elérését lehetővé tevő alkalmazás. Az SNS tehát ebben a szókincsrétegben már nem csak a közösségi szolgáltatás neve, hanem az ezeket a szolgáltatásokat elérhetővé tevő funkció neve is.

 

 

Az SNS elterjesztésére elsősorban a mobiltelefonokról szóló szakmai cikkekben, elemzésekben, tesztekben törekednek, illetve a modernebb mobiltelefonos operációs rendszerekben (pl. az Androidben) szerepel. A köznapi nyelvhasználatban egyelőre még nem terjedt el, hisz 2010 októberében alig tízezer Google találatot kaptam a kifejezésre. Népszerűségét gátolja, hogy leginkább a szolgáltatások saját nevét (Facebook, iWiW, Twitter stb.) használjuk, sőt ezekből már köznevesült, továbbképzett alakok is születtek (pl. facebookozik, twitterezik). Az sem mellékes, hogy az SNS nagyon közel áll a magyar mobiltelefonos szókincsben igen gyakori SMS kifejezéshez.

 

És hogy milyen telefont vettem? Samsung Galaxy 3-asat.

 

Bódi Zoltán

 

További elérhetőségek:

0 Tovább

Köszöntő helyett

"Pontos időjelzést adunk. Az internetes időszámítás szerint..."

 

Itt a Netidők!

 

Már régóta terveztük egy saját blog indítását. Persze a suszternek is lukas a cipője - és az évek során mi magunk is készítettünk pár "cipőt", amelyek megvannak a képzeletbeli szekrényben -  de hát azért mégsem állapot, hogy a digitális kultúrával, az informatikával és az információs társadalommal foglalkozó megszállottaknak "lukas" legyen a webkettes cipője!

 

Most végre elhatároztuk magunkat és igyekszünk kiírni magunkból mindazt, ami a műsorban elhangzik, meg azt is, ami nem. Persze ha már lúd, legyen! Nem igaz? Teljes gőzzel irány a webkettő!

 





Az -en pedig keresd a Netidők Blogtársaság klubját!

 

Hétfőn esténként az MR2-Petőfi Rádióban hallhatóak vagyunk - ezentúl pedig olvashatóak is, minden nap a Netidők c. rádióműsor új Postr blogján.

Az egész asztaltársaság itt lesz és posztol, mint Netidők Blogtársaság.

1 Tovább

Netidők Blogtársaság

blogavatar

Digitális talkshow írásban is. Itt a Netidők! Ez a Netidők c. rádióműsor (Petőfi Rádió) blogja. Mindaz, ami elhangzik az adásban, meg ami nem.

Utolsó kommentek