A mai ultramobil infokommunikációs eszközök világában egyre fontosabb szempont, hogy minél kisebb helyre zsúfoljunk be minél több, minél nagyobb tudású, minél kisebb és minél alacsonyabb energiafelhasználású eszközöket, technológiákat. Ennek az okát könnyen meg lehet érteni, hiszen így lehet kis méretű, gazdaságosan működtethető és okos eszközöket használni, például határozottan megfigyelhető ez az irány az okos telefonok, a táblagépek, az ultrabookok – vagyis az igen vékony, könnyű notebook – világában.

 

Ehhez a célhoz vezet hozzá egy roppant okos technológia, amit SoC-nek neveznek. Ez egy angol betűszó, amelynek az írásképe igen érdekes, mert a kis- és nagybetűk változatosságára épül. A kezdőbetű nagy (S), a belső magánhangzó kicsi (o), míg az utolsó betű szintén nagy (C). Ez az írásmód az angol címformákra jellemző, ugyanis itt minden fontos szót nagy kezdőbetűkkel írunk, és ami nem olyan fontos (tartalmi és nem grammatikai értelemben!), például kötőszó vagy elöljáró szó, azt kisbetűvel írjuk. Az SoC mozaikszóban ugyanezt látjuk.

 

Ez a mozaikszó a System on Chip alakból rövidült. A jelentése 'rendszer a csipen', tehát olyan eljárás, amikor egy mikrocsipre nemcsak a processzormagot integrálják, hanem a videovezérlőt és egyéb komponenseket is. Tehát ezzel elérhető, hogy ne kelljen különböző perifériákat helyezni a gépbe, hanem csak egy fő egység, egy mikrocsip lásson el minél több funkciót.

 

Érdekes, hogy miként ejthetjük ki ezt a betűszót, hisz nem találtam rá egységes formát, mint ahogy a magánhangzót is tartalmazó mozaikszavak esetében ez általános. Ki lehet ejteni tehát fonetikusan is, egybeolvasva: [szok] vagy betűzve is [sz-o-szí]. Kérdés, hogy magyar környezetben van-e erre általános forma. Az mindenesetre biztos, hogy a magyarba – és semmilyen nyelvbe – nem tud beépülni, mindenhol megtartja az eredeti, angol formáját, hisz annyira egyedi az írásmódja, formája. Persze mindezek a problémák – értelemszerűen – csak a beszélt nyelvben fordulnak elő, írásban az eredeti SoC alak megtartása egyelőre természetes.

 

Az SoC egységek fejlesztésébe igen nagy energiát fektetnek a gyártók, hisz a jövő a minél integráltabb, minél gyorsabb, ám minél kisebb fogyasztású és minél mobilabb eszközöké, és ennek a technológiailag eléggé ellentmondásos célnak az elérésére alkalmas lehet az SoC. Így könnyen belátható, hogy az SoC egyre többünk életéhez hozzátartozik.

Csak érdekességképpen, az Intel 2012 végén a 22 nanométeres technológiájú SoC egységeknél tart.

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség