A vallási témájú weblapok látogatói nagyobb valószínűséggel szednek össze valamilyen számítógépes vírust, mint a pornóoldalakra kattintó felhasználók - derült ki egy új tanulmányból.

Az információs adatvédelemre és vírusirtásra specializálódott amerikai Symantec vállalat Internet-biztonsági fenyegetés (Internet Security Threat Report) című jelentése szerint a vallási, illetve világnézeti témájú oldalak esetében háromszor magasabb a virtuális fenyegetések átlagos száma, mint a felnőtt tartalmakat kínáló weboldalaknál.

Mint arra a jelentés rámutatott: a pornográf tartalmaknak otthont adó oldalak mindössze a tizedik helyen állnak a vírusok szempontjából legkockázatosabb weblapok sorában. "Az elméletünk szerint ennek az az oka, hogy a pornóoldalak tulajdonosai jelentős bevételre tesznek szert az internet révén, és ebből kifolyólag fokozottan érdekükben áll, hogy vírusmentesen tartsák az oldalaikat" - olvasható a tanulmányban, amely a Symantec Global Intelligence Network nevű hálózat által tavaly gyűjtött információk alapján készült.

A hálózat több mint kétszáz országban kíséri figyelemmel a kibertámadásokat a szolgáltatásai és érzékelői révén. A Symantec szerint 2011-ben összesen 5,5 milliárd - a korábbi évhez képest 81 százalékos emelkedést jelentő - virtuális támadást sikerült blokkolnia.

Az internetes biztonsággal foglalkozó többi céghez hasonlóan a Symantec is jelentős növekedést tapasztalt az okostelefonok, illetve táblagépek elleni, valamint a vállalatoknál és kormányhivataloknál dolgozó alkalmazottakat célzó kibertámadások tekintetében.

 (MTI/HVG)