Régen beszéltünk már a számítógépes vírusokról, de most itt egy igazi újdonság! Egy olyan óriási, 20 megabájtos és megdöbbentően fejlett vírusról van szó, amely képernyőképeket ment le és a számítógép mikrofonját és billentyűzetét is lehallgatja. A Netidők „biztonsági őre” Keleti Arthur beszélt a műsorban arról, hogy mekkora a baj? Hiszen a hagyományos vírusírtók nem fogják meg a kórokozót…

Keleti Arthur: Igazából nem teljesen vírus ez, mert amit most találtak a biztonsági szakértők, az leginkább egy kiberfegyverre hasonlít. A Stuxnet vagy a Dooku ehhez hasonló volt, ami hasonló jellegű alkalmazás volt. Ez az alkalmazás, amit úgy hívnak, hogy Flame vagy SkyViper (mindkét elnevezés létezik), nagyon komplex alkalmazás.



Ahogy említettük a bevezetőben, 20 megabájtos, ami szokatlan. Általában az ilyen méretű alkalmazások nem azzal foglalkoznak, hogy elrejtsék magukat azáltal, hogy nagyon kicsik, hanem annyira jól vannak elkészítve, olyan jó az architektúrájuk, hogy ez meg tudja őket védeni.

Annyira komplex az egész felépítése, különböző modulokat lehet betölteni, ráadásul távolról. Ezeknek a moduloknak a teljes feltöltésével képes elérni ezt a nagy méretet. A modulok feltöltését ráadásul védett kapcsolaton keresztül lehet végrehajtani, tehát https-en, illetve SSH-t is használ a rendszer, sőt az általa megfigyelt elemeket titkosított SQL adatbázisban tárolja, tehát még az sem fér hozzá, akinek a gépén tenyészik.

Állítólag már régóta velünk van. A legtöbb jelentés azt állítja, hogy 2010 óta létezik ez a valami, és már többször felfedezték a nyomait máshol is. Ahogy boncolják ezt az alkalmazást, az látták rajta, hogy a komplexitása alapján kizárt dolog, hogy ezt mondjuk hacktivisták készítették volna, akik sokkal egyszerűbb eszközökkel dolgoznak. Sőt, még valószínűleg a kiberbűnözőket is ki lehet zárni ebből a körből. Nagy valószínűséggel valamilyen nemzet által szponzorált kiberfegyverről van szó.

Önmagát fejleszteni nem tudja, viszont el tudja kerülni a különböző vírusírtókat, az olyan eszközöket, amelyek megpróbálják „őt” felfedezni és módosítja a saját kódját, ezért nagyon nehéz megtalálni. Emellett pedig olyan extra dolgokat fejlesztettek bele, ami szintén a nagy hálózatokban kémkedésre fejlesztett célt támasztják alá. Be tudja kapcsolni a számítógép mikrofonját, le tudja hallgatni a szobában zajló tevékenységeket, ezeket szintén rögzíti, titkosítva eltárolja, felküldi a szerverre, hogy ha szükséges. Be tudja kapcsolni a Bluetooth kapcsolatot is a számítógépen, sőt aktívan keres más Bluetooth eszközöket, illetve ha talál, akkor megpróbálja megfejteni, hogy azok micsodák és azon a módon is megpróbál terjedni.

Az már most látszik, hogy körülbelül hússzor akkora a kód mérete és komplexitása, mint amilyen az előzőeké volt és azokat is fél évig tartott megfejteni. Tehát most rávetette magát a közösség: folyamatosan boncolgatják, percenként látnak napvilágot az új feature-ök, az új érdekességek az eszközről.

Azért meg kell nyugtatni a hallgatókat, hogy valószínűleg otthon a saját számítógépükön nem fognak ilyesmit találni – nem lehetetlen, de valószínűleg nem fognak találni -, mert láthatóan ez az eszköz jóval nagyobb méretű hálózatokra tervezett és jóval nagyobb feladatokat végrehajtó valami, sőt, ugyan képes terjedni (megvannak az ehhez szükséges képességei), de az látszik, hogy a belépési pontja, ami egyelőre kicsit homályos a kutatók számára, az valószínűleg egy fizikai adathordozón, USB-n, vagy valamilyen más fizikai terjesztési módszerrel összefüggő technika, ami szintén azt mutatja, hogy mondjuk szabotázshoz, kémkedéshez, katonai kiberhadviseléshez használják.