Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mentsd az adataidat!

Ami elromolhat az el is romlik. Ez a számítógép esetében úgy változik, hogy a garancia lejárta utáni első napon romlik el. A múltkori posztomban megígértem, hogy visszatérek még a Déja-dup nevű programra, amivel biztonsági mentéseket csinálhatunk. Nagyon egyszerűen.

Mit tud a program?

Nagyon egyszerűen fogalmazva két dolgot: lementeni bizonyos általunk megadott könyvtárak tartalmát és azokat visszaállítani ha szükség van rá.

Ha elindítjuk a Backup alkalmazást, akkor Déjá-Dup fogad minket és az első alkalommal rákérdez, hogy mit akarunk csinálni. Visszaállítani a korábban elmentett fájlokat, vagy csak megtekinteni a mentési beállításokat.

Az beállítások áttekintése ablakban nem tudunk sok mindent megadni, csak annyit, hogy mentsen-e automatikusan a program vagy sem. Illetve megnézhetjük, hogy hova is fog menteni, mit fog menteni és mit fog kihagyni a mentésekből. Információt kapunk az utolsó mentésről és arról, hogy a következő mikor esedékes. Ez utóbbihoz érdemes megjegyezni, hogy nem cron időzítéssel készül a mentés, mert egyáltalán nem biztos, hogy a tervezett mentés idején rendelkezésre áll az, ahova menteni szeretnénk. Ha ez a hely éppen nem elérhető, akkor a program kivárja amíg hozzáfér ahhoz a helyhez, ahova mentenénk és csak akkor lát neki a mentésnek.

A mentés helye sok minden lehet. Lehet egy könyvtár valahol a saját gépünkön (ez nem túl jó ötlet), lehet egy csatlakoztatott egyéb tároló (pl. hordozható merevlemez), de lehet WebDAV, HTTP, FTP, SSH protokollal elérhető távoli tárhely is. Vannak beépülő modulok a programhoz, melyekkel népszerű felhő alapú szolgáltatásokat is igénybe vehetünk a mentéshez (UbuntuOne, Amazon S3, Rackspace). Ezeket a szoftverközpontban tudjuk engedélyezni.

Hogy mit mentsünk azt nagyon egyszerűen tudjuk beállítani. A bal oldali ablakban azokat a könyvtárakat soroljuk fel, amikről mentést szeretnénk, míg a jobboldaliban azokat amikről nem szeretnénk mentést. A saját könyvtárunkban ilyen a szemetes, a letöltött fájlok könyvtára, de bármi mást is megadhatunk.

Végül megadhatjuk, hogy milyen rendszerességgel készítsen mentést a program és a korábbi mentéseket mennyi ideig tárolja. Nem túl bonyolult dolog.

Mi van a motorháztető alatt?

Érdemes néhány szót ejteni arról, hogy a báránybőrben milyen állat is lakozik. A program ugyanis a duplicity programhoz készült grafikus felület csupán. Így amit a duplicity tud, azt tudja a Déjá-dup is.

Az elmentett adatokat a GPG segítségével titkosítja a program, a titkosításhoz használt kulcsot pedig a GNOME Keyring-ben tárolja el. A mentett adatokat nem csak titkosítja, de tömöríti is az alkalmazás, ráadásul inkrementális mentést is tud csinálni (csak a változásokat menti), amivel tárhelyet spórolunk. Időnként az inkrementális mentés helyett csinál teljes mentést is, de ezt is teljesen a programra bízhatjuk.

Nagy előnye a duplicitynek, hogy nem használ saját formátumot a mentett adatokhoz, ezért lehetőség van arra, hogy valami katasztrófa esetén kézzel állítsuk vissza féltett adatainkat. Bár ez utóbbi művelet keveseknek fog nagy örömet szerezni, de a munka végén a jutalom az féltett adataink visszanyerése.

Konklúzió

Használjuk a programot, mert egyszer kell csak beállítani, utána a többi csinálja magától. Ettől egyszerűbb dolgot el sem lehet képzelni. Én mindig ilyen programra vágytam, mert a mentéseknek csak valami kapitális számítógép hiba után álltam neki. Ez mindig egy nyűg volt, de mostantól nincs több kifogás. Ajánlom mindenkinek.

0 Tovább

Házkutatás: a cég tönkre ment

Első hallásra nehéz elhinni, de egy cég csődbe juthat egyetlen házkutatás után. Az ok: a házkutatási szabályozásának érzéketlensége, és a hibás adatmentési gyakorlat. Mindehhez nem kell bűnösnek lennünk sem.

Egy egyszerű példával szeretném érzékeltetni a komoly problémát. Legyen főhősünk Szabó úr. Szabó úrnak van egy cége, mindössze két alkalmazott dolgozik a cégben rajta kívül. Mindannyian egy közös irodában dolgoznak, három számítógép, egy szerver,  és egy notebook képezi a cég számítógép parkját.  Szabó úr gondoskodik a cég adatainak biztonságáról, a szerverben tükrözve van két HDD, minden este mentés készül egy külső HDD-re, és DVD-re is. Látszólag minden rendben van.

Egyik reggel váratlanul nyomozók lepik el az irodát. Felmutatják a házkutatási végzést. A cég iratai mellett összegyűjtik a cég számítógépeit, a szervert, és mindent, ami adatok archiválására szolgál. A nyomozók távozása után a cég ott áll működésképtelenül.

Szabó úr azonnal elrohan az illetékes rendőrkapitányságra, ahol délutánig kell várnia, hogy megtudja, miért volt házkutatás. Szabó úr egyik üzleti partnere a Rendőrség/Adóhatóság/Vámhatóság figyelmének középpontjába került (ide tetszőleges bűncselekmény kerülhet) miatt. Az ott folytatott nyomozás során derül ki az üzleti kapcsolat, és a hatóság vélelmezte, hogy a bűnügyben Szabó úr cége is érintett. Ezért indítottak ellene is nyomozást, és hajtottak végre házkutatást.

Szabó úr próbálja visszaszerezni a cég gépeit, arra hivatkozva, hogy a cég működéséhez létfontosságúak a rajta tárolt adatok. A rendőrség azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva megtagadja ezt.

A cég a komputerek nélkül lehetetlen helyzetbe került. A szerződéseiket napok alatt elvesztették, munka nélkül maradtak. Az ellenük folyó nyomozás miatt elvesztették leendő ügyfeleik bizalmát, nem sikerült új munkát szerezniük. A cég pár hét alatt csődbe jutott.

Szabó úr kilenc hónappal később értesítést kap a rendőrségtől, hogy bizonyítékok hiányában megszüntették ellenük a nyomozást, a számítógépeket átveheti a kapitányságon. De akkor már nem létezik a cég.

Bár a példa sarkított, de jól érzékelteti a probléma lényegét. Nem kívánom a nyomozati eljárást minősíteni, az minősíti önmagát.  De Szabó úr ugyanígy járhatott volna egy tűz esetén is. Mit tehetünk az ilyen helyzetek ellen? Megfelelő adatmentési módszert kell találni.

Nem elég az adatainkat ugyanott, de másik adattárolón tárolni. Fizikailag is más helyen kell lenniük. Erre több megoldás is létezik. Például vigyük haza a mentést tartalmazó külső merevlemezt. Ennél jobb és biztonságosabb mód, ha az interneten keresztül hozunk létre backupot. Biztonságosabb módszer, ha van egy megbízható barátunk, akivel egymás gépére mentünk az interneten keresztül. A legmodernebb lehetőség, ha valahol tárhelyet bérelünk és oda mentünk. Ez manapság már a felhőbe történik, a szolgáltatók gondoskodnak a biztonságról, a garantált adatmentésről.

Éljünk a lehetőségekkel.

Tücsi a Galaktikus

 

3 Tovább

Netidők Blogtársaság

blogavatar

Digitális talkshow írásban is. Itt a Netidők! Ez a Netidők c. rádióműsor (Petőfi Rádió) blogja. Mindaz, ami elhangzik az adásban, meg ami nem.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek