Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

2013: az m-kereskedelem éve?

Ma és tegnap rendezik meg a Szövetség az Elektronikus Kereskedelem (SZEK.org) hagyományos konferenciáját, amely az e-kereskedelem témájával foglalkozik. Az idén tíz éves rendezvény ezúttal a SmartCommerce-t, azon belül is elsősorban a mobil kereskedelmet állította az esemény középpontjába.

Az eNet konferencián ismertetett kutatása szerint nagyon úgy tűnik, hogy 2013 az m-kereskedelem előretörésének éve lesz idehaza is. Az e-kereskedők ugyanis túlnyomó többségben úgy nyilatkoztak, hogy ebben az évben előrukkolnak mobilos megoldással, ha még nem rendelkeznek azzal. Egyelőre még csak a kutatásban részt vett boltok 6%-ának van mobilos alkalmazása, leginkabb androidos és iOS megoldása. A konferencián az is kiderült, hogy elsősorban azoknak éri meg saját alkalmazást fejleszteni, akiknek rendszeresen visszatérő mobilos vásárlói vannak. A többieknek inkább mobilra optimalizált weboldalakkal érdemes készülni az okostelefonok terjedésére. Ez estben is egyszerűsíteni kell azonban a négy lépéses kosaras vásárlás modelljén, ami az asztali (laptopos) számítógépes környezetben jól működik, de a mobilon túl bonyolultnak bizonyul.

Kis Ervin Egon, a SZEK elnöke megnyitja a X. Elektronikus Kereskedelem konferenciát

Kis Ervin Egon, a SZEK elnöke megnyitja a X. Elektronikus Kereskedelem konferenciát

Jómagam előadásomban arra a kérdésre kerestem a választ, hogy vajon divat vagy trend az m-kereskedelem. Nagyon úgy tűnik, hogy mindkettőnél több, olyan jelenség, amely biztosan velünk marad, amíg lesznek hordozható infokommunikációs eszközök - tehát az okostelefonon túl, az okosórák, okos szemüvegek világában is meg fog jelenni a kereskedelem. A hordozható, internetre kötött eszközök, így az okostelefonok, ugyanis alapvetően változtatják meg az emberek szokásait több területen is, ezek közül az egyik a vásárlás. A vásárlás előtti keresgélésben egyre inkább több csatornán, több eszközzel előre tájékozódnak a vevők, utána olvasnak a terméknek az interneten, a hivatalos oldalakon túl a vásárlói véleményeket is megnézik, összehasonlítják az árakat... Terjed az a Nyugaton ismert jelenség is idehaza, hogy a boltokat pusztán bemutatótermeknek tekintik, ahol szabadon, megtapogatható, felpróbálható vagy kipróbálható a megvásárolni kívánt termék. A mobiltelefon elősegíti, hogy az offline vásárlás közben online is tájékozódjunk. Ez nem pusztán böngészést vagy internetes keresést jelenthet, már Magyarországon is létezik olyan alkalmazás, amely vonalkód alapján képes az árak összehasonlítására. Tehát beolvassuk a nekünk tetsző áru vonalkódját a telefonunkkal és az alkalmazás megkeresi a terméket, illetve, hogy hol mennyiért lehet kapni online vagy offline. Így lesz pillanatokon belül a teljes online kínálat annak a boltnak a versenytársa, ahol vagyunk. Nem véletlen, hogy számos boltban már idehaza is árgus szemekkel nézik a biztonsági őrök és az eladók, hogy ki használ okostelefont.

Az is kiderült a konferencián, hogy az okostelefonos vásárlók bár számban felülmúlják az e-boltokban a táblagéppel érkező látogatókat, a táblagépes vásárlókra mégis érdemes nagyon odafigyelni, mivel arányaiban többen vásárolnak közülük és rendszerint többet is költenek alkalmanként. Vagyis a néhány százezernyi tabletesből több bevétel származhat, mint a több millió okostelefonosból...

A konferencián ezeken kívül szó esett a mobil fizetési megoldásokról, a web és mobil ergonómiáról és a felhasználók mentális modelljeiről, a nagy technológiai cégek kudarcainak okairól, a mobilos becsekkolásokról (a SoLoMo területről: social, local, mobile – közösségi, lokális és mobil) valamint a várható jövőbeli technológiákról. Mindent összevetve izgalmas konferencián vehettek részt az érdeklődők – köszönet a szervezőknek.

Pintér Robesz

0 Tovább

Szekvencer - sequencer

Ez egy olyan elektronikus (hardver) eszköz vagy szoftver, mely egymás után sorozatban következő utasítások végrehajtására alkalmas - írja a Wikipedia (http://hu.wikipedia.org/wiki/Sequencer). Az elektronikus zenében a szekvencer vagy angolosan sequencer sorozatba, szekvenciába rendezi a zenei adatokat (lényegében olyan ez, mint a hagyományos kottajelek sorozata, csak itt elektronikus és digitális zenei adatokról van szó), és ez a hardver eszköz vagy szoftver utasítja az elektromos hangszereket egy-egy szekvencia lejátszására. A szekvencer a zenész által lejátszott hangsort valamilyen formátumban tárolja, például MIDI jelek vagy bármilyen más digitális jelek formájában, illetve az éppen használatban levő kommunikációs szabvány állományaként. A szekvencer általában nem magát a hangszer által lejátszott hangot tárolja, hanem a rögzített zenéből a megfelelő kommunikációs szabvány jellemzőinek megfelelően digtális adatsorozatot, adatfolyamot hoz létre, lényegében megalkotja a digitális, elektronikus kottát, így ugyanaz a tárolt adatsor lejátszatható különböző elektronikus hangszereken is.

A szekvencer automatizálja a lejátszást, így a zenész kiegészítheti játékát, például gitáron a szólózásra koncentrálhat, miközben a kíséretet egy vagy több megfelelően programozott szekvencer produkálja. A szekvencerszoftverek általában ennél többre is szolgálnak, sok előadó ezek segítségével komponálja a teljes zenét, ez a zenei alap a zeneszerzés során.

Érdekességként és szemléletes magyarázatként megemlítem, hogy a réges-régi wurlitzerek felfoghatók a mai szekvencerek mechanikus ősének, hisz itt is arról van szó, hogy egy eszköz részekre, elemekre (a hengeren lévő pöckökre) bontja a zenét, és azokat a részleteket sorba rendezve visszajátssza, csak természetesen a wurlitzerek mechanikus gépek voltak, a mai szekvencerek pedig elektonikus, digitális hardver vagy szoftver eszközök.

Tehát a szekvencer lényege, hogy egy adatállományt sorba rendez, és ebből adatfolyamot produkál, majd azt lejátssza. A hangsúly tehát az folyamaton és a részletek összerendezésén van. Az angol squence ugyanolyan latin eredetre vezethető vissza, mint a magyar nyelv elsősorban szakmai rétegeiben használatos szekvencia. A szekvencer tehát a szekvencia  'sorozat', 'sor', 'sorrend' névszó származéka.

Több tudományterület szakkifejezéskészletében is szerepel tehát a szekvencia; zene: 'egy zenei motívum többszöri megismétlése szomszédos hangfokon'; vallás: 'a miseénekek egyike (valamely - dallam és szöveg - motívum más-más hangfokon való többszöri ismétlése)'; biológia, genetika: DNS szekvencia 'DNS sorozat', 'az aminosavak kapcsolódási sorrendje'; kémia: 'kapcsolódási sorrend'; informatika: 'az elemi programozási struktúrák egyike', 'a sorban egymás után következő utasítások végrehajtási sorrendje'.

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség

0 Tovább

Netidők Blogtársaság

blogavatar

Digitális talkshow írásban is. Itt a Netidők! Ez a Netidők c. rádióműsor (Petőfi Rádió) blogja. Mindaz, ami elhangzik az adásban, meg ami nem.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek