Az előző részekben [1 2 3] igazából hagyományos módon használtuk a könyvolvasót. Viszont ha jobban utána gondolunk, van minden háztartásban olyan "könyvecske", ami nem kell nekünk rendszeresen, de ha kell, akkor nagyon és biztos, hogy nem fogjuk megtalálni.

Használati utasítás

Ilyen az összes otthoni berendezésünk használati utasítása és még számos más nem igazi könyv. Nekem szokásom, hogy a különféle háztartásban előforduló berendezéseknek a használati utasításait letöltöm a netről és lehetőleg eltárolom egy mappába a számítógépen. Ez jó is, meg nem is. Egyrészről jó, mert legalább megvan, de egy számítógéppel billegni egy programozható kazántermosztát, vagy táviránytó felett a nem éppen kényelmes mutatvány. Arról már ne is beszéljünk ha az a valami pedig a kertben használatos, akkor biztos, hogy a legnagyobb verőfényes napsütésben lesz dolgunk, nehogy valami olvasható legyen a használati utasítás. Ilyenkor jön jól, ha inkább a könyvolvasón is megvan a kézikönyv. Márpedig ezeket csak egy mozdulat átrakni PDF formátumban az olvasóra. Próbálkoztam azzal is, hogy a PDF dokumentumot átültetem a Calibre-vel igazi elektronikus formátumba. Mivel a legtöbb PDF kézikönyv is mérsékelten kiváló színvonalon készült el, így a konverzió utáni végeredmény sem hoz nagy javulást. Próbálkozni azért érdemes.

Receptek

Ki ne látott volna már saját szakácskönyvet otthon? Ez általában valami lerobbant régi füzet teleírt lapokkal, és gazdagon tele van tűzdelve mindenféle újságokból kivágott receptekkel, de ott lapulnak még a körlevelekben kapott csodakuglófok kinyomtatott receptjei is. Ez is egy járható út szó se róla, de én mást javaslok. Fogjuk munkára a könyvolvasót. Az internet kifogyhatatlan tárháza a különféle jobbnál-jobb ételek receptjeinek. Ha ráakadunk egy olyanra amit magunk is szívesen elkészítenénk akkor elég csak megnyomni a Kindle-It gombot a böngészőnkben, majd az oldalt elküldeni az olvasóra. Pontosan ugyanúgy, mint egy hosszú újságcikket, vagy könyvet, amit később szeretnénk elolvasni. Az olvasón aztán megfelelően rendszerezhetjük a friss szerzeményeket, hogy később könnyen megtaláljuk majd azokat. Az én gyűjteményem szépen gyarapodik és volt már nálunk olyan hétvégi nagy főzés, ahol már nem papírral vagy laptoppal billegtem a konyhában, hanem a könyvolvasómmal.

Utazáshoz

Itt nem arra kell gondolni, hogy jó sok könyvet veszünk magunkhoz digitális formában. Hanem arról, hogy az utazáshoz szükséges dokumentumokat is inkább elektronikus formában érdemes eltárolni. Ilyenek lehetnek a repülőgép és szálloda foglalások, a biztosítási kötvényünk vagy egyenesen az útlevelünk másolata. Ha valami baj van, akkor az útlevél számát szinte biztos, hogy nem fogjuk fejből tudni. A biztosítási kötvényünk számát sem tudja senki szerintem és azt sem, hogy külföldön hova kell fordulni a segítségért. Ezeket az információkat is eltárolhatjuk az eszközön. Ebben az esetben viszont gondoskodni kell arról, hogy az olvasó bekapcsolása, csak jelszó ellenében legyen lehetséges.

Ezzel zárom is egy időre a könyvolvasós sztorikat, mindenkinek jó olvasást kívánok!