A videojátékok, számítógépes játékok annyira népszerűek, olyan sokan és olyan régóta játszanak velük, hogy a felhasználók között kialakultak a különböző rétegek. Legfőképpen a játékban elért eredményesség, az azzal eltöltött idő, az ügyesség szerint rétegződnek a felhasználók. Ennek a szókincsvilágnak is népszerű az angol változata magyar környezetben is. Sőt! A játékosok nyelve, szókincse egy online csoportos szerepjátékban tele van angol rövidítésekkel, és azok sajátos, magyar származékaival.


A számítógépes, illetve videojátékok felhasználót, játékosait gyakran hívják gamereknek, ami az angol game ‘játék’ szóalak származéka. Game-nek hívnak angolul egyébként bizonyos sportokat is, így a gamer mindenféle videojáték, sportjáték felhasználójára is jól illik. Magyar környezetben a gamer alak egyértelműen jelzi, hogy nem akármilyen játékosról van szó, hanem pontosan számítógépes játékosról.

Image: Arvind Balaraman / FreeDigitalPhotos.net

A tapasztaltabb, szenvedélyes, eredményes, megrögzött játékosok megnevezésére használják a progamer vagy a hardcore gamer kifejezést is. A progamer előtőgja a pro- (a professional szóalakból alkotott elvonás), ami elég népszerű informatikai környezetben, sőt önmagában is használatos, előfordul, hogy így nevezik a tapasztalt, gyakorlott felhasználót, tehát a progamer pontos jelentése ‘különösen tapasztalt, gyakorlott felhasználó’. Magyar szakmai környezetben (szakcikkekben, fórumokon) gyakran fordul elő a progamer kifejezés.

A másik szó erre a célra a hardcore gamer, amelynek az előtagja szintén népszerű akár magyar környezetben is, és ha megvizsgáljuk, kiderül, hogy ez egy összetétel, amely a hard ‘kemény’, és a core ‘mag’ elemekből áll, tehát a hardcore összetétel pontos jelentése ‘kemény mag’. Tükörfordításként gyakran használjuk ezt a metaforikus szerkezetet különböző funkciókban, jellemzően a kemény mag a megbízható, nagy tudású személyek csoportjára vonatkozik. Tehát a hardcore gamer a ‘nagy tudású, szenvedélyes felhasználót jelenti’, és voltaképpen szinonimája a progamernek.

 

Bódi Zoltán

 

| Még több lehetőség