A számítógép egyik legfontosabb eleme, az alaplap tanulmányozása közben bukkanhatunk rá az integrált kifejezésre. Bizonyos kompakt, mobil, egyszerűbb, hatékonyan felépített eszközök, megoldások esetében találkozhatunk az alaplapra integrált kezdetű szerkezetekkel. Alaplapra lehet integrálni hangkártyát, videokártyát akár processzort is.

 

Az integrálás alapjelentése ’beolvasztás’, ’becsatolás’, ’összevonás’, a kifejezés lényegi jelentése az, hogy a különálló elemeket összevonjuk fizikailag vagy elméletileg egységes rendszerré, az integrálás tehát az összevonás, összekapcsolás. Ennek persze különböző módjai lehetnek. Az informatikában a hardverek világában ’beolvasztás’, ’összevonás’ fizikai folyamatát jelenti, míg a szoftverek világában, a rendszerelméleti megközelítés értelmezhető, tehát az összevonás, összekapcsolás elvi módjai.

 

Bizonyos eszközök, amelyek perifériaként, külön csatolósínen, csatlakozón vagy foglalaton kapcsolhatók az alaplaphoz, azokat hozzá is lehet adni, elválaszthatatlanul rögzíteni is lehet az alaplaphoz. Amit az alaplapra előre rögzítenek, pedig (elvileg vagy gyakorlatilag) külön is csatlakoztatható lehet, azt úgy szokták nevezni, hogy integrált vagy alaplapra integrált. Jellemzően a hangrendszereket, videorendszereket vagy más perifériákat integrálnak az alaplapra. A kifejezés egyértelmű és világos, és az idegen eredetű forma megfelelő szakmai környezetet ad: alaplapra integrált hangrendszer, alaplapra integrált videorendszer, alaplapra integrált CPU (central processing unit – processzor).

 

Az elektronikában természetesen igen régóta ismerjük az integrált jelzőt, hisz az integrált áramkörben is megtalálható. Ez egy angol, elektronikai szakkifejezés, amely az integrated circuit szerkezet rövidítéséből kialakult betűszó. A szerkezetet lefordítottuk, és tükörfordításszerűen integrált áramkör formában használjuk. Jellemző a magyar szaknyelvekre, hogy – mint itt is – számos idegen eredetű kifejezést lefordítunk, de a nemzetközi rövidítést megtartjuk: IC, de integrált áramkör. Az integrálás itt is azt jelenti, hogy sok, külön álló elektronikai komponenst összevonunk, összekapcsolunk.

 

Egy újabb kontextust teremt az integrált fejlesztői környezet (integrated development environment – IDE) ’a programozást megkönnyítő, részben automatizált fejlesztői rendszer’: magukban foglalnak olyan kiegészítő eszközöket, amelyek megkönnyítik a programozást. Tehát több eszköz egy csomagban összekapcsolva, együtt, amit külön-külön is használnia kell vagy lehet a programozónak.

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség