Eddig csak találgatások voltak arra vonatkozóan, hogy a Facebook mikor megy tőzsdére. Tegnap azonban benyújtották a SEC-nek az papírokat. A menetrend szerint május közepéig biztosan megjelennek majd a cég papírjai a tőzsdén.

A tőzsdére lépés első hivatalos aktusa az S-1 jelű nyomtatvány benyújtása tőzsdefelügyelet felé, amit a Facebook meg is tett. Ez a nyomtatvány nem csak a hatóságoknak szól, hanem a nyilvánosságnak is, hiszen aki részvényt akar venni az tudni szeretné mibe is fekteti a pénzét. Így most először auditált számokat láthatunk a FB működéséről, felhasználói számáról, bevételeiről, nyereségéről. A nyomtatvány benyújtása egyben azt is jelenti, hogy mostantól a részvények piacra dobásáig viszont teljes hírzárlat lesz a cégnél. Semmiféle új fejlesztésről, cégvásárlásról vagy bármi olyanról nem fogunk hallani egy mukkot sem ami a részvények majdani árára hatással lenne.

Jöjjenek a számok

Ezzel a részvénykibocsátással a cég 5 milliárd dollárnyi pénzt remél a majdani befektetőktől. Ezt hozzácsapva a már most meglévő 3.9 milliárd dollárhoz a cégnek 8.9 milliárd dollárnyi készpénz áll majd rendelkezésre, amit az üzlet fejlesztésére fordíthat. A kérdés csak az, hogy mi lesz ez a fejlesztési irány. Mely területeken lesz érdemes a cégnek nagyobb energiákat összpontosítani? A felhasználói oldalon a legnagyobb növekedést a mobil platformok használói érték el. A havi 845 millió felhasználónak a fele, 425 millió látogató mobil platformon keresztül érte el az oldal szolgáltatásait. Ezzel szemben a mobil platform nem generál annyi bevételt, mint a hagyományos, így feltétlenül szükséges lesz ennek e területnek a megerősítése, új szolgáltatások bevezetése.

Az is kiderül a benyújtott adatokból, hogy a bevételek 12%-a Zynga játékfejlesztő cégnek köszönhető. Ennek nagyobb része a játékokban értékesített virtuális javak értékesítéséből származik, de mint hirdető is komoly partner a cég. A FB és a Zynga egymásra utaltsága eddig is tudható volt, de a mértéke számomra meglepetés. Talán emlékszünk még pár éve majdnem kenyértörésre került a sor a két cég között. Ez egy olyan válás lett volna, amiből egyik fél sem tudott volna jól kijönni.

Zuckerberg viszonylag szerénynek mondható évi 500 ezer dolláros fizetésért dolgozik a cégben amellett, hogy övég a cég részvényeinek a 28%-a. Ehhez még hozzá jött 220 ezer dollár bónusz is. 2013-tól viszont mindössze 1 dollárért fog dolgozni. Emellett persze megmaradnak még a teljesítménytől függő ösztönzők, leginkább részvények formájában.