Az internet forgalmát lassító vagy annak egy részét időlegesen lebénító támadástípus a DDoS, amely 2013 április elején különösen aktuális, hiszen mostanában derült fény az internettörténet eddigi egyik legnagyobb ilyen támadására (http://www.mti.hu/Pages/news.aspx?newsid=293343&lang=hun#293343).

 

Ezeknek a kórokozó programoknak az a működési elvük, hogy a megfertőzött gépek címlistájának igénybevételével továbbterjednek, és a megfertőzött gépek összerendeződve, egységes támadást indítva egy adott porton keresztül elküldött kommunikációs csomaggal bombázzák a célba vett hálózati eszközt (routert), amely nem tud ennyi csomagot kiszolgálni, ezért megakad rajta a csomagtovábbítás. Ekkor az internet egyik területén megbénul a forgalom. Az egyszerű DoS-támadás esetében egy gép egy cél ellen támad közbeiktatott gépek nélkül, a DDoS-támadás esetében pedig több megfertőzött gép támad koncentráltan egy célpontot.

 

Az internetes biztonságtechnológiában ezt nevezik elosztott szolgáltatásmegtagadási támadásnak. Szaknyelvi környezetben az angol rövid formát használják magyar utótaggal: a DDoS-támadás, a distributed denial of service 'elosztott szolgáltatás megtagadása' szerkezet rövidítése. Erre az esetre is jellemző (mint ahogy ez általános az informatikában), hogy a laikus közönségnek szóló szövegben inkább a magyarított szerkezetet használják, míg szaknyelvi környezetben nem ritka az angol betűszó, illetve a vegyes, angol-magyar szerkezet, a DDoS-támadás.

 

A DoS alak a belső kisbetűtől eltekintve egybeesik a számítástechnika korai szakaszának egyik rendszerével a DOS, azaz disc operation system 'lemezes operációs rendszer' betűszóval. A szövegkörnyezet miatt, illetve a DOS mint operációs rendszer manapság már ritka említése miatt nem okoz zavart az alaki egybeesés.

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség