Az interneten terjedő kártevők ravasz példánya a clickjacking, ami nem más, mint a kattintásunk eltérítése. Az átverés (közkeletű szakkifejezéssel scam) lényege, hogy a weboldalon rákattintunk egy látszólag ártalmatlan, kattintható felületre, például egy képre vagy egy linkre, és ahelyett, hogy az elvárt folyamat elindulna, eltérítenek egy általunk nem kívánt webhelyre, vagy esetleg letöltődik, elindul egy nem kívánt, kártevő szoftver. Az is gyakran megtörténik, hogy a kattintásunk után az elvárt folyamat ugyan elindul (pl. a videót lejátsszuk), ám mellette még valami tudtunkon és akaratunkon kívül megtörténik, például meg is osztjuk a képet, videót, állományt ismerőseinkkel a közösségi oldalunkon.

A kifejezés egy összetétel, amelynek az előtagja, a click ’kattintás’, ’klikkelés’ mindenki számára ismerős lehet. Megjegyzem, hogy az angol click hangutánzó szó észrevétlenül elterjedt a mi nyelvünkben is, ám jelentése speciális, kifejezetten az egérkattintásra értjük. Az utótag a jacking megfigyelhető a hijacking ’repülőgép-eltérítés’ összetételben is, és mindenhol eltérítést jelent.

A clickjacking jelentéstani hátterében tehát az eltérítés művelete áll, nem az átverés vagy a károkozás van hangsúlyozva, hanem az odavezető út, az eltérítés, vagyis a felhasználó szándéka ellenére történő folyamat.

A clickjacking kifejezést egyébként Jeremiah Grossman és Robert Hansen vezette be 2008-ban (http://www.sectheory.com/clickjacking.htm), és azóta az informatikai biztonsági terminológiában a user interface redressing attack (’a felhasználói felület átcímzése’) vagy egyszerűen csak UI redressing szakkifejezések csoportjába sorolják.

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség