A múlt heti Oslo-i mészárlás kapcsán sok szervezet és politikus elérkezettnek látta az időt, hogy megkérdőjelezze a túlzottan megengedő szabályozást ami lehetővé tette, hogy egy elmeroggyant ártatlanok életére törjön. A számítógépes játékok és azon belül a belső nézetes lövöldözős játékok az eset kapcsán a tiltást sürgetők célkeresztjébe kerültek ismét. Anders Behring Breivik

Nem kellett sokat várni ezekre a véleményekre, hiszen minden ilyen sajnálatos esemény alkalom arra, hogy a tiltás mellett pálcát törők ismét hallassák a hangjukat. Az 1500 oldalas agymenésében Anders Behring Breivik a Modern Warfare 2 és a World of Warcraft játékokat, mint gyakorló eszközöket említi. Breivik, aki hét ember életét oltotta ki a bombatámadással, majd további közel nyolcvan másik ártatlanét évek óta készült a tettére. Ehhez gyakorló bombákat gyártott és lőterekre járt, valamint számítógépes játékokat használt elsősorban gyakorlatozásaihoz.

Precízen mindent feljegyzett, így tavaly februárban azt is, amikor megvette a Modern Warfare 2 játékot, amit az év egyik legjobb játékának tartott. "A MW2-re úgy tekintek leginkább, mint a szimulációs gyakorlatom része. Mindazon által megszerettem a játékot, különösen a több játékos mód ami lenyűgözött. Többé-kevésbé jól szimulálható egy valós bevetés."

A hasonló játékok tiltása mellet érvelőknek ez egy újabb bizonyíték, hogy lám-lám az agresszív játék, agresszivitást szül. Holott Breivik azt is lejegyezte, hogy inkább a szerepjátékok töltik le, mint bármilyen más játék. A kikapcsolódáshoz, nem csak számítógépes játékokkal múlatta az idejét Breivik, de szeretett operába, színházba és kiállításokra is járni. Mégsem merül fel senkiben az, hogy esetleg meg kéne fontolni ezeknek a korlátozását.

Azon a véleményen vagyok, hogy aki ilyen cselekedetre ragadtatja magát, mint Breivik vagy egy iskolai ámokfutó, az nem a "lövöldözős" játékoktól kattan be és lesz ilyen. Ott sokkal mélyebb problémák vannak, melyen az ilyen játékok tiltása nem segít semmit sem.