Ennek a kifejezésnek a pontos kiejtésekor is sokan zavarba jönnek, ráadásul az alakja sem tűnik ismerősnek, pedig sokkal gyakrabban találkozunk vele, mint gondolnánk. A skeumorf angolosan skeumorph egy olyan díszítő eljárás, amely egy eredeti díszítőmotívumot, formai elemet, szerkezeti részletet próbál utánozni másféle anyagokkal, dizájnelemekkel úgy, hogy az eredeti funkciót is csak utánozza. Ugyanúgy használatos volt ez az eljárás az antik építészetben, mint a legújabb digitális felhasználói felületek formatervezése során. Skeumorf felület például egy olyan díszítőmotívum egy ház falán, amely egy régi épület egyik olyan elemét imitálja, amelynek akkoriban valóban funkciója volt. De ugyanilyen skeumorf díszítés látható egyes régi autókon, amelyek a még régebbi faberakásos autók szerkezetét utánozzák valódi fa használata nélkül.

 

A modern, digitális eszközök, szoftverek felhasználói felületének grafikai tervezésekor is előszeretettel használják a skeumorfizmust, amelynek az a lényege, hogy egy fizikailag létező felületet, formát próbálnak utánozni grafikai elemekkel. Jó példa erre, amikor egy érintőképernyő felületére forgatható gombot terveznek, amelyet valóban lehet forgatni, de persze nem fizikailag, csak érintés útján, vagy amikor egy bőrkötésű mappát vagy egy fából készült könyvespolcot utánoz a grafikai dizájn, és az alkalmazás funkciója valóban alkalmazkodik az eredeti füzethez vagy könyvespolchoz.

 

A skeumorf görög eredetű szóösszetétel, és a skeuos ’szerszám’, ’eszköz’ és a morphe ’alak’ szavakból áll. Az angol skeumorph szót [ˈskjuːəmɔrf] forában ejtjük ki, és gyakran fordul elő a skeumorphic design szerkezetben.

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség