Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy kocka sosem marad éhes

Egy igazi geek mindig feltalálja magát, hogy lehet egy PC-vel tojást sütni.

0 Tovább

Húsvéti tojás

A húsvét elengedhetetlen kelléke a tojás, amelynek nálunk az egyik legismertebb fajtája a gyönyörűen díszített hímestojás, de gyakori a csokitojás is, és a sonka mellé is elmaradhatatlan a keménytojás. Ám a programozás közben is előkerül néha a húsvéti tojás, amit angolul easter eggnek neveznek.

Image: Idea go / FreeDigitalPhotos.net

Az easter egg olyan dokumentálatlan programelem, ami el van rejtve a programban, és meglepetésszerűen lehet rátalálni a program használata során. Easter egg lehet továbbá egy programban elrejtett üzenet, videó vagy fénykép, esetleg játék is, amit például egy előre nem dokumentált billentyűkombinációval lehet aktiválni. Az easter eggeket a programozók viccből szórakozásból szokták a szoftverekben elrejteni, ám az is előfordul, hogy ezeket a programelemeket unaloműzésből vagy hitelesítési céllal építik be a fejlesztők a kódsorozatba.  Meg kell említeni, hogy ezek a rejtett programelemek lehetnek rosszindulatúak is, és bizonyos esetekben biztonsági kockázatokat is rejthetnek magukban.

 

Azért hívják mindezt éppen húsvéti tojásnak, mert húsvétkor a gyerekeknek gyakran szoktak rendezni tojáskereső versenyt. Ekkor a szülők húsvéti tojásokat rejtenek el a kertben, hasonlóan a programozók meglepetéseihez. Ez egy logikai alapú jelentésváltozás.

 

Bódi Zoltán

 

| Még több lehetőség

0 Tovább

Húsvéti rókatojás

A szoftverek készítőinek évtizedes játéka, hogy apró játékokat, vicces apróságokat rejtenek el a programsorok között. Ezeket hívjuk húsvéti tojásoknak, mert fel kell kutatni őket.

A Firefox sem kivétel ez alól. A programozók az úgynevezett protokoll linkek között helyeztek el néhány nyalánkságot. A protokol linkek speciális linkek, amelyek az "about:" karaktersorral kezdődnek, és a a böngésző nem webhelyként keresi, hanem belső parancsként hajtja végre. Például az "about:blank" begépelése után egy üres oldalt kapunk, vagy az "about:plugins" parancsra kilistázza a telepített bővítményeket.

A protokol linkek között négy ismert húsvéti tojás van, illetve egy ebből már nem elérhető. Nem kívánom lelőni a poénokat, aki kíváncsi rájuk gépelje be ezeket a karaktersorozatokat.

1, Aki szereti a tükörlabirintusokat, annak tetszeni fog a böngésző a böngészőben. Csak gépejük be:  chrome://browser/content/browser.xul

2, Már nem működik az about:kitchensink, de hogy mi történt volna begépelés után, az megtekinthető itt.

3, Egy kis misztika: about:mozilla

4, És végül a kedvencem: about:robots

 

Toochee a galaktikus

1 Tovább

Netidők Blogtársaság

blogavatar

Digitális talkshow írásban is. Itt a Netidők! Ez a Netidők c. rádióműsor (Petőfi Rádió) blogja. Mindaz, ami elhangzik az adásban, meg ami nem.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek