Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tepsifon - phablet kicsit kevésbé elegánsan

Tepsifon

 

Folyton megújul az informatikai szaknyelv, hiszen néha a legváratlanabbul módosulnak korábban már elterjedt szóalakok. Nyilván azok a kifejezések alakulnak újjá, amelyek divatosak, tudniillik népszerű eszközt neveznek meg. Óriási divata van manapság a nagy méretű okostelefonoknak; az élethű, színgazdag, éles képet nyújtó, nagy kijelzők sok embert vonzanak. Phabletnek nevezik azokat az okostelefonokat, amelyeknek a kijelzője 5-7 hüvelykes, tehát nagyobbak a szokásos telefonoknál, ám némiképpen kisebbek a táblagépeknél. A kifejezés a phone és a tablet összevonásából áll, mint ahogy ezt korábban már megírtam az Infoszótárban (http://netidok.postr.hu/phablet-az-uj-keszulekosztaly/).

 

Mégis azért veszem elő újra a témát, mert a napokban találkoztam az egyik informatikai portálon a tepsifon szóalakkal, amely voltaképpen a phabletet jelöli. A kifejezés szemléletes, kissé komikus, humoros stílusárnyalatú, hiszen még mindig furcsának tűnik sokak számára, ha valaki egy 5-7 hüvelyk átmérőjű eszközzel telefonál, hisz ez sokkal nagyobb méret a szokásosnál. Az, hogy ezt némi túlzással éppen tepsinek nevezi az újságíró, nevetséges, lenéző minősítést kölcsönöz a kifejezésnek. Tipikus szleng, mivel túloz, szemléletes és szokatlan, ugyanakkor szabályszerű, ám kreatív.

 

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség

0 Tovább

Mobil trendek 2013-ra

2012 közel sem volt unalmas év a mobiltelefóniában, viszont 2013 most még igencsak annak tűnik. Amik várnak ránk, azok legfeljebb a nagyobb kijelzők (tepsifonok), gyorsabb processzorok (figyelem, jön a nyolc mag!), a Samsung – Apple saga folytatása, továbbra is betegeskedő gyártók és folytatódó szabadalmi pereskedés minden fronton. De lássuk a részleteket – 2013-ra várható trendek szerintem a mobiltelefóniában:

- 2013 a Samsung éve lesz – még inkább mint 2012. Az utolsó negyedévben már közel 10 milliárd dollárt csináló (profitban!) cég letarolja a piacot. Ha tudni akarod milyen lesz 2013-ban az okostelefon piac, akkor a Samsung háza táján érdemes körbenézni. Várható például, hogy a hajlítható kijelzős telefonok prototípusa már megjelenhet.

- A Samsung uralkodása azt is jelenti, hogy az Apple-t leszámítva lényegében az összes többi gyártó szenvedni fog (Nokia, RIM - Blackberry, HTC, Sony, LG...)

- egyelőre nem látszik, hogy lenne minőségi megújulás is a piacon az előttünk álló évben, inkább mennyiségi változások láthatók: több processzormag, magasabb órajel, nagyobb kijelző (phablet – tepsifon). Olyan a mobiltelefon piac most, mint a TV piac néhány éve, nagy a verseny, várjuk a nagy dobást, addig is egymásra licitálnak a gyártók a már meglévő dolgokban, hogy kinek nagyobb.

- Talán az egyetlen érdemi változásnak tűnik, hogy az NFC tényleg használható lesz az év végére és a mobil fizetés új szolgáltatásokat, megoldásokat hívhat életre.

- Ami kicsit felkavarhatja az állóvizet (nem fogja még érdemben 2013-ban) azok az új mobilos oprendszerek, a Tizen (megint csak a Samsung malmára hajtja a vizet) vagy a Sailfish (Jolla, ex-Meego / ex-Nokia) – az Ubuntu bevallottan csak 2014-ben robbant. De kétlem, hogy az android üstökös szerű felemelkedését bármelyik rendszer meg tudná ismételni.

- A legnagyobb változás az lesz 2013-ban, hogy számos fejlett piacon többségbe kerülnek az okostelefon felhasználók: eddig előny volt, ha okostelefonod volt, mostantól viszont hátrány (sőt ciki) lehet, ha nincs.

Reméljük nem lesz igazam, mert akkor láthatunk idén is új izgalmakat, amik életben tartják a korábbi innovációs dinamikát a területen.

Pintér Robesz

0 Tovább

Netidők Blogtársaság

blogavatar

Digitális talkshow írásban is. Itt a Netidők! Ez a Netidők c. rádióműsor (Petőfi Rádió) blogja. Mindaz, ami elhangzik az adásban, meg ami nem.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek