Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Alternatív mobiltartók

Filléres csináld magad megoldások mobiltelefon tartónak:

0 Tovább

Napi coolság: összecsukható mobiltartó

A Kickstarteren fedeztem fel ezt az ötletes mobiltartó. Többféle képpen belecsúsztatható a mobil. mégis olyan laposra lehet széthajtogatni, hogy a tárcánkban is elrakható.

0 Tovább

Sherlock Holmes és a Központi Adatnyilvántartó

- Tudja esetleg, hogy mi az a Központi Adatnyilvántartó? – kérdezte egy ügyfelem.

- Sosem hallottam róla. – válaszoltam.

- De ez egy  hivatalos szerv, nem? – folytatta.

- Miért fontos ez? – lettem kíváncsi.

- Hát csak azért, mert a titkárnőm pont most rendelt meg tőlük 62.000 + ÁFA díjért egy éves szolgáltatást, amire szerintem semmi szükségünk nincs. Azt mondta ellenőrizte: van honlapjuk és zöld számuk. Az ügyintéző pedig nagyon erélyes volt: ő csak abból választhatott, hogy 8 vagy 15 napra szeretnénk-e fizetni.

“Központi Adatnyilvántartó... Hivatal”  - ez hihetőnek hangzik, de - gondoltam tovább - ha bevezettek volna valóban egy új hivatalt, amely szolgáltatásaira minden magyar cégnek elő kell fizetnie, az – még a szigorodó médiatörvény mellett is - elég komoly sajtóvisszhangot kapott volna, hiszen ilyesmit nem lehet “csak úgy”.

Ezt követően rutinos netezőként (és ügyvédként) az alábbi – bárki által szintén használható – kutatást végeztem:

 

1.      Weboldal ellenőrzés

www.kozpontiadatnyilvantarto.hu – az oldal egyszerű, letisztult. Balra fent van egy Magyarországot magában foglaló pecsét, illetve egy ingyenesen hívható zöldszám.

Két felületen lehet belépni, egy cégesen és egy intézményin. A két aloldal tartalma között jelentős különbséget nem sikerült felfedeznem. Mindkettő tartalmaz több címert és minisztériumok honlapjain közzétett tartalmakat. (Felmerül persze a kérdés, hogy ezekre vonatkozóan vajon rendelkeznek-e engedéllyel.)

A másik fontos meglátás – amely talán nem köztudott -, hogy zöldszámot bárki igényelhet.

Az oldal egyébként tartalmazza az alábbi (részleges) információkat a céggel kapcsolatosan:

Központi Adatnyilvántartó Kft.
adószám: 14769256-2-13
cégjegyzékszám: 13-09-133603
elérhetőség: 1072 Budapest, Rákóczi út 40.

Erre mondta az ügyfelem, hogy azt gondolta, ez akár egy állami tulajdonban álló cég is lehet. Mire érdemes tehát itt felfigyelni? Arra, hogy a cégjegyzékszám 13-al kezdődik. Ez egyértelműen arra utal, hogy a cég székhelye nem Budapesten van. A budapesti cégek cégjegyzékszáma 01-es.

Az, hogy a cég székhelye nem jelent meg, egyrészt gyanús, másrészt jogszabályba (az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, a továbbiakban: Elker tv.) ütközik.

 

2.      Domain név ellenőrzés

A következő lépés a domain ellenőrzése. Itt a www.domain.hu oldalt javaslom, ahol a részletes keresés használatával megtudhatjuk, hogy a domain whois rekordja az alábbi:

domain:kozpontiadatnyilvantarto.hu

domain-használó:    Private person

domain-használó:Jobbágy János

...

regisztrálva:2009-05-19 23:00:45

 

3.      Cégadatok ellenőrzése

Már csak egy lépés marad hátra, a cég ellenőrzése. Ezt ingyenesen meg lehet tenni a www.e-cegjegyzek.hu domain alatt.

Itt aztán kiderülnek az alábbiak (csak a lényeget emelve ki):

A cég a Cg.13-09-133603 cégjegyzékszámú KÖZPONTI ADATNYILVÁNTARTÓ Korlátolt Felelősségű Társaság, amely székhelye: 2161 Csomád, Akácos utca 13.). Ezen felül megtudható, hogy a cég főtevékenysége: Reklámügynöki tevékenység, a cég 500.000,- forintos tőkével került megalapításra.

Ha valaki tovább olvassa, kitűnik az is, hogy a társaság egyetlen tagja azonos a domaint regisztráló magánszeméllyel.

A válasz tehát a fent feltett kérdésre: ez egy teljesen egyszerű, egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság, amelyet 500.000,- forintos tőkével hozott létre egy magánszemély. Nem kapcsolódik semmilyen állami szervhez, nem lát el hivatalos hatáskört sem feladatot.

Egy olyan adatszolgáltatást kínál, amely egyébként több helyen is elérhető a piacon. Ennek ismeretében pedig mindenki szabadon eldöntheti, hogy kíván-e velük szerződést kötni.

Tanulság (minden történet végén van ilyen):

Semmi sem lesz attól hivatalos, hogy az APEH (NAV)-ra emlékeztető körpecsétje van.

 

Dr. Dudás-Sherlock Ágnes

 

0 Tovább

Netidők Blogtársaság

blogavatar

Digitális talkshow írásban is. Itt a Netidők! Ez a Netidők c. rádióműsor (Petőfi Rádió) blogja. Mindaz, ami elhangzik az adásban, meg ami nem.

Utolsó kommentek