Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

E-mail és változatai, avagy az idegen szavak beillesztésének módjai

Első hallásra (vagy látásra) a legtöbb embernek feltűnik ha egy kifejezés idegen eredetű. Az idegenség a nyelvi rendszerben a laikus nyelvhasználóban – éppen a feltűnőség miatt – különböző reakciókat válthat ki: van a teljesen elutasító, van a teljesen elfogadó, sőt már szinte sznob és van a beletörődő értetlenkedő, aki nem érti ugyan az idegen kifejezéseket, de kényszerűségből, kényelemből (?) használja. A nyelvhasználat során viszont a sztereotip vélemények ellenére minden tisztázódik és egyértelművé válik.

Mielőtt egy konkrét példán keresztül elemezném az idegen eredetű kifejezések beillesztésének, meghonosodásának módjait, le kell szögezni, hogy ami idegen forrásból van, az nem feltétlenül van a befogadó nyelv kárára. Axiómaszerű tény, hogy a nyelv folytonosan változik, és egyszerre zajlanak bővülő, bonyolódó és egyszerűsödő, mennyiségi csökkenéssel járó változások. A nyelvi változás pedig értéksemleges, se nem javulás, fejlődés, se nem romlás, leépülés (természetesen vannak ilyen irányú változások is, de most az élő nyelvekről tárgyalunk).

Az e-mail már legalább húsz éve használatban van a magyar informatikai terminológiában és a köznyelvben is, hisz ez az alkalmazás már régóta közismert és népszerű, tehát beilleszkedett a köznyelvbe. A beilleszkedés a beszédbe, a magyar nyelv fonetikai környezetébe igen könnyen ment, mert csupa olyan hangot és hangkapcsolatot tartalmaz, amely a magyar nyelvben is szokásos, könnyen ejthető. Az írásképben, a helyesírásban már okozott a kezdeti időkben némi zavart, mert az e- forma rendkívül szokatlan volt a magyar írásképben, de húsz év alatt megszoktuk. Ráadásul az írásképben történt egy változás, amelynek következtében egyre gyakrabban elmaradt a kötőjel az e után: email.

Ezentúl pedig megszületett a formai honosítás is, vagyis analógiásan, illetve fonetikailag átírt változatok is létrejöttek: pl. ímél vagy imél, esetleg hangcserével, analógiásan emil. Ezek a megoldások csak mérsékelten népszerűek, ám előfordulnak.

Jellegzetes módszer a rövidítés, amely során az idegenszerű e- előtagot egyszerűen elhagyjuk, így marad a mail [mél]. Azzal is magyarázható ez a folyamat, hogy manapság már igen kevés funkciója van az e- előtagnak, hisz alig ír már valaki hagyományos levelet, tehát a levél az nyilvánvalóan elektronikus, így nem is kell azt külön jelölni. Magyar szövegkörnyezetben az angol mail [mél] forma egyértelműen azonosítja az internetes környezetet.

A másik honosítási eljárás, amikor belső szóalkotással alkotunk az e-mail helyettesítésére szavakat: pl. a nehézkes, ám pontos elektronikus levél, a rövidebb, ám igen ritka villámlevél vagy villámposta. Ez utóbbiak már kissé erőltetettnek és megkésettnek tűnnek, hisz az e-mail már beépült a közhasználatba.

A honosításnak tehát egyszerre kell megfelelnie a praktikum, a könnyű kiejtés és az esztétikum követelményeinek, de semmiesetben sem mehet szembe a közhasználattal.

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség

0 Tovább

Nem lehet ennyire idióta

A Granite Reformatory nevű amerikai börtönből Facebookozott rendszeresen egy rab, amíg le nem bukott ritka ostoba módon.

A Facebook-oldala alapján a börtönélet nem is tűnik túlságosan nagy büntetésnek. A cellájába csempészett Blackberry segítségével a 32 éves Justin Walker viszonylag zavartalanul tudta a közösségi oldalt használni, így képeket is feltöltött a börtönből. A férfi Jus N Walk néven létrehozott adatlapjának fotói közt olyanokat is közölt, amelyeken a börtöncellájában füvezik, vagy éppen maga készítette bongjával és késeivel pózol, illetve egy cellatársával egy zacskó marihuánát mutatnak a kamerának. Ez mind külön-külön is tilos volna.

A férfi emellett szívesen posztolt arról is, hogy szereti a fantasy könyveket, az egyik kedvenc filmje a Született gyilkosok, valamint támogatja a szélsőséges neonáci white power skinhead ideológiát.

Walkert 2001-ben ítélték 30 évre egy oklahomai seriff meggyilkolásáért, most közepesen szigorú börtönből kemény fegyházba helyezték át. A maradék húsz évet már itt kell leülnie.

 Toochee, a Galaktikus

 

0 Tovább

Postagalamb és a modern hadsereg

Viszonylag kevesen tudják, de még a második világháborúban, a rádió és a telefon feltalálása után is komoly szerepet kaptak a postagalambok. Ha elszakadtak a kábelek és nem működött a rádió életmentő lehetett a szárnyas futárok vitte üzenet. Érdekesség, hogy a kutyákhoz hasonlóan a galambok is be lettek sorozva, zsoldot kaptak, rangjuk, volt, kitüntetéseket kaptak és előléptetéssel jutalmazták őket.

A modern elektronika, a digitális technológiák, a műholdak, és az internet világában van még létjogosultsága a galambpostának? Vannak akik úgy gondolják, hogy igen. Az  informatikai háború korában soha nem látott méreteket öltött a támadásnál és védekezésnél használatos elektronikus zavarás, amely lehetetlenné teszi a kommunikációt. A bombázások és robbanások tönkre tehetik a kábeleket, és a műholdas összeköttetést se garantálja semmi.

A kínai hadsereg évtizedekig arról volt ismert, hogy technikai elmaradottságát az elképesztő mennyiségű katonai élőerővel pótolta. Ezek után nem csoda, hogy egy pár száz példányból álló postagalamb különítmény az 1950-es évek óta szolgál a kínai hadseregben. A hadsereg azóta sokat fejlődött minden téren, mégis a kínai hadvezetés nem régiben úgy döntött, felfejleszti postagalamb állományát pontosan az elektronikus kommunikáció sérülékenysége miatt. Arra az esetre tartalékolja üzenetvivőnek azokat a kínai néphadsereg, ha működésképtelenné válik elektronikus távközlési rendszere. Ezért 10 000 galamb kiképzése mellett döntöttek. A galambok „sorozása” már javában folyik, a kiképzése is folyik Kína középső részén.

Tücsi, a galaktikus

 

0 Tovább

Pixelezz!

 

Szinte hónapról hónapokra javul a komputergrafika minősége. Hol vannak már a régi kockás grafikák, amikor a pixelek még jóé látszottak a darabos grafikákban. Azok a boldog 8 bites idők…

Azonban ez a szögletes grafika úgy tűnik, mégis túléli sorsát, csak platformot vált. Ott hagyja a komputerek világát, és a mátrixból kilépve a való világban találta meg új helyét. Fiatal filmesek találták meg benne az új önkifejezési formát.

Az új módszer az egyik legrégebbi film trükkhöz nyúlik vissza, a „step motion” bábtechnológiát alkalmazzák. A kamera előtt kézzel változtatják meg a figurát képfázisról képfázisra, majd egyetlen képkockát rögzítenek. A képek egymásutániságából áll össze a film, a fáziseltérésekből áll össze a mozgás illúziója. Ez használták az 1933-as King Kongban ugyanúgy, mint a Birodalom visszavág lépegetőinél a Hoth bolygón.

A videós pixelezésnél egy videokamerával rögzítik a képkockákat és valamilyen négyszögletes tárgyak átpakolásával, áthelyezésével érik el a pixeles animáció hatást. Hamar népszerű lett a mindenki által közismert Post-It jegyzettömb, amely egyrészt négyzet formája miatt tökéletes pixel, másrészt a többszöri felragaszthatósága nagyban megkönnyíti a munkát.

A Ninjamoped nevű társaság ennél tovább lépett, és az ideális alapanyagot a LEGO kockákban találta meg. A kockát szintén tökéletesen alkalmasak pixelpontnak, viszont a játék lehetőséget ad három dimenzióban alkotnia.  A film külön érdekessége, hogy a kísérőzene a hajdani Commodore/Spektrum világot idézi.

A Ninjamoped legújabb filmjében már feljebb lépett „grafikai” felbontásban. A kamerát a mennyezetre rögzítették, és a leterített fekete szőnyegen fémpénzekből hozták létre képeiket.  Ehhez a produkcióhoz munka közben már nem akármilyen térlátás szükséges. HD felbontás és 8 bites zene a nyolcvanas évek stílusában.

 

Tücsi a Galaktikus

1 Tovább

Netidők Blogtársaság

blogavatar

Digitális talkshow írásban is. Itt a Netidők! Ez a Netidők c. rádióműsor (Petőfi Rádió) blogja. Mindaz, ami elhangzik az adásban, meg ami nem.

Utolsó kommentek