Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Trükkök az új Ubuntu használatához

Az Ubuntu új, Unity névre keresztelt kezelőfelülete, jelentősen eltér a megszokottól. Érdemes megtanulni a kezelését, mert a mindennapokban sokat segíthet ha a kisujjunkban van néhány trükk.

A most megjelent Ubuntu nagy változtatásai a kezelőfelületen egy sor olyan funkciót hozott el, ami szerintem könnyebbé teszi a számítógép használatot. Persze mint minden újdonságot ezt is érdemes tanulgatni, amíg azt nem mondhatjuk, hogy a kisujjukban van az egész. Szó szerint.

Bevallom, hogy azok közé tartozom, akik nem igazán szeretik elolvasni a súgót, nem szeretem ha rám akar valaki erőltetni egy kis fejtágítást. Miután frissült nálam is az Ubuntu az új verzióra, valamit kérdezett, hogy nem akarom-e megnézni az újdonságokat benne. Persze de - Cancel... Aztán álltam ott a gép előtt és két perc múlva rájöttem mekkora marha vagyok. Meg kellett volna nézni amit ajánlott.

Akik hozzám hasonlóan arcoskodtak a frissítés után, azoknak csináltam egy kis segítséget egy háttérgrafika formájában.

Natty cheatsheet

Az eredeti méretben a kép innen vihető.
A Xara file pedig innen tölthető.

1 Tovább

Nagyobb kijelző ingyen?

A gördítősáv zseniális újraértelmezése a Canonical-tól, amivel értékes pixeleket hódítunk vissza az alkalmazások ablakaitól.

A gördítősáv a hagyományos grafikus felület részeként úgy a nyakunkon maradt, mint japán autóban a zöld kvarcóra. Pedig nem is biztos, hogy szükségesek a mindennapi életben, vagy nem abban a formában, ahogy az megszoktuk. Az okos telefonokon és táblagépeken teljesen természetes, hogy a görgetést már nem is gördítősávval csináljuk. Asztali környezetben pedig inkább az egér görgető gombját használuk és nem a jól ismert sávot a kis csúszkával.

Ahogy a hagymányos hordozható eszközök mérete egyre jobban összemegy, úgy lesz egyre feltűnőbb az, hogy az értékes kijelző felőletéből egyre többet vesz el a sallang. Viszont nem feltétlenül kell, hogy ezzel helyzettel kibéküljünk. Így gondolta ezt Christian Giordano is, a Canonical egyik dizájnere is.

A gondolatot tett követte és megszületett az overlay-scrollbar, ami csak akkor bújik elő a rejtekéből, ha közelítünk felé az egérrel. Az abalakkezelés többi része változatlan maradt, az átméretezés és az ablak arrébb helyezésének a módja megmaradt a hagyományos megoldás mellett. A programoknak sem kell külön támogatni ezt az új görgetősávot, mert teljesen észrevétlenül illeszkedik be a korábbi ablakkezelőkbe is.

Ezen a bemutatón jól látszik, hogy az új megoldás sokkal jobban illeszkedik a kisebb kijelzőjű eszközökhöz. Funcióiban teljesen kompatibilis a régi megoldással.

Overlay Scrollbars demó a Canonical Design-tól a Vimeo-n.

Ha minden jól megy akkor az áprilisi Ubuntu már tartalmazni fogja a megoldást. Nyáron pedig a OSX Lion-ban fog debütálni az Apple féle verzió.

0 Tovább

Hívd meg egy sörre a fejlesztőket!

Bankjegyek - credit for the picture to 1suisse .ch on Picasa

 

Ugye neked is van kedvenc opensource alkalmazásod? Az új 11.04-es Ubuntu Szoftverközpontján keresztül nem csak telepítheted egy kattintással azokat, de a fejlesztőnek is lehet küldeni támogatást. Mark Shuttleworth, a Canonical elnöke annak a reményének adott hangot, hogy sikerül egy pezsgő és egészséges támogatási rendszert a fejlesztőknek biztosítani. Szerintem sok fejlesztő hasolóan reménykedik ebben. Az ötlet azért sem teljesen őrültség, mert már most is sokan fizetnek ezért a nyílt forráskódot fejlesztőknek, hogy egy-egy funkcionalitás, ami a felhasználónak égetően fontos, az minél előbb bekerüljön az alkalmazásba.

 

Érdekes látni, ahogy az Ubuntu fejlesztését végző Canonical mennyire építi ki azt a rendszert, amely már nem csak az operációs rendszerről szól, hanem azon keresztül a könnyen elérhető de jövedelmező szolgáltatásokról is. Szerintem egy második Apple épül, ahol csak az igénybe vett plusz szolgáltatásokért kell majd fizetni, mégpedig olyan árat, ami megfizethető lesz mindenkinek.

2 Tovább

Netidők Blogtársaság

blogavatar

Digitális talkshow írásban is. Itt a Netidők! Ez a Netidők c. rádióműsor (Petőfi Rádió) blogja. Mindaz, ami elhangzik az adásban, meg ami nem.

Utolsó kommentek