Egyre többször esik szó arról, hogy a böngésző lett a számítógép. Van aki ezt teljesen komolyan gondolta és megírt egy PC emulátort... Javascriptben!

Fabrice Ballard igazi régi vágású hacker. Neki köszönhető egy sor olyan program, amit lehet nap mint nap használtunk/használunk (LZEXE, FFMpeg audio/video konverter vagy a QEMU emulátor). Nem mellesleg ő tartotta a PI számítási rekordot egészen 2010 augusztusáig 27.000 milliárd tizedes pontossággal, asztali számítógépen.

Nem mindennapi barátunk, nem mindennapi újdonsággal rukkolt elő megint. Javascriptben írt egy PC emulátort, ami egy 32 bites x86 architektúrájú számítógépet emulál. A processzor emuláció leginkább a 486SX-re hasonlít - ennek nem volt lebegőpontos számítási képessége. Mégis mivel lehetne kipróbálni egy ilyen furcsa szerzet gépet? Igen, természetesen próbáljunk meg egy Linuxot bootolni vele.

Linux a Javascript emulátorban

Fogott egy 2.6-os kernelt, kicsit megfoltozta, hogy ne méltatlankodjon a lassú soros port miatt, majd kipróbálta, hogy be tud-e bootolni. A művelet sikeres volt, sőt bárki kipróbálhatja Bellard honlapján. A kipróbáláshoz nem kell semmi, csak egy böngésző, jelenleg csak a Firefox 4 és a Chrome 11-es verzió támogatott.

Az emulátort csak a saját szórakoztatására írta és azért, hogy kicsit gyakorolja az újabb Javascript értelmezők legújabb képességeit. Hiába ha egy zseni kihegyezi a ceruzáját, akkor tesztként minimum tervez egy repülőt :-) Az élményfaktoron kívül azért megszaladt pár ember fantáziája, hogy mire is lehetne használni ezt. Lehetne sebességi teszteket futtatni a "melyik-a-leggyorsabb" kezdetű böngésző összehasonlításokhoz, vagy egyéb kódot futtatni az emulált géppel. Ha kicsit fejlődik még a JSPC, akkor lehetne akár régi DOS-os játékokat is futtatni később.