Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Villants egy pótmacával!

A legkönnyebb módja, hogy barátnőd legyen, ha már van. Ha pedig nincs, akkor vegyél magadnak!

Egy hamarosan induló online szolgáltatás (Cloud Girlfriend) arra vállalkozik, hogy álmaid nőjét szállítja neked akivel virtuális kapcsolatban élhetsz. Csak meg kell mondanod, hogy számodra milyen az ideális nő, létre kell hoznod a szolgáltatás honlapján keresztül, vedd fel az ismerőseid közé a közösségi oldalon, mint akivel kapcsolatban élsz és máris élvezheted a távkapcsolatot az álomnővel.

A pótbarátnőd majd irkál az üzenő faladra romantikus üzeneteket, beállítja, hogy veled kapcsolatban éli mindennapjait. Azt gondolhatnánk, hogy ez majd valami jól megírt program, de nem. Az cég alapítója szerint a virtuális élettársat valódi emberek töltik majd meg élettel, egy később nyilvánosságra kerülő összeg fejében.SzerelmesekA cég szerint a valódi emberek alkalmazásával valódi érzelmeket lehet közvetíteni, amit semmiféle program nem tudna pótolni. Azt is fontos tudni, hogy ez nem valamiféle cyber-szex szolgáltatás, ez csak a külvilágnak szóló álca, amit a magányos ember magára ölt, hogy ne lógjon ki abból a sorból amit társadalom nagy része képvisel.

Amitől még bizarrabb az egész, hogy a jelenlegi tervek szerint, csak barátnőt lehet készíteni. Aki barátra vágyik, annak még sokat kell várni mert a jelenlegi felállásban erre nincs mód.

A szolgáltatáshoz, még valószínű lesz egy-két keresetlen szava majd a Facebooknak is, hiszen az felhasználói feltételek között szerepel, hogy az oldalra csak valódi emberek (és szervezetek) regisztrálhatnak. Volt már rá példa ugyanis, hogy akár többmilliós felhasználótáborral bíró szolgáltatást a Facebook egyszerűen letiltott, mert megsértette a felhasználási feltételeket. Ilyen volt a Szakítós figyelmeztető (Breakup Notifier) is amelyik csak arról értesítette az érdeklődőket, hogy valaki épp most lett szingli. Igaz ez automatikus program volt, amit könnyen lehetett azonosítani. Ezzel szemben a Cloud Girlfriend-nél hús-vér emberek fognak regisztrálni és nem derül ki, hogy a kapcsolat kamu.

0 Tovább

Ezer barát a halálban sem barát

Korábban már írtam arról, hogy a közösségi oldalakon bejelölt kontaktok csak nagyon ritkán jelölnek emberileg értékes kapcsolatot. Az esetek abszolút többségében csak valamilyen látszólagos érintkezést takar. Sajnos erre frappáns bizonyítékot adott egy öngyilkossági történet.

Egy 42 éves brit nő véső elkeseredésében véget vetett az életének. Utolsó üzenetét a Facebookon tette meg. : "Bevettem az összes pirulám, hamarosan meghalok, búcsúzom mindenkitől." Már az is sokat elmond egy ember kapcsolatairól, ha nem egy barátját vagy rokonát hívja fel az utolsó pillanatban, hanem egy rövid, szöveges üzenetet hagy egy közösségi oldalon.

A legmeglepőbb azonban, hogy az egész pontosan 1048 bejelölt kapcsolata közül senki sem próbálta meg lebeszélni, senki sem értesítette a rendőrséget. A válaszok között jó néhány szánalmas és emberileg kiábrándító volt. Volt, aki egy vállrándítással elintézte, és annyit válaszolt, hogy ez az ő választása volt. Más azzal vádolta meg, hogy hazudik és csak a feltűnésre vágyik. És akadtak olyanok is, akik kigúnyolták mindezért.

A rendőrség tizenhét órával az üzenet után törte rá a lakása ajtaját, de addigra már halott volt. Tizenhét órán keresztül senki sem vette a fáradtságot, hogy komolyan vegye, és értesítse a rendőrséget.

Való igaz nem ismerjük a körülményeket. Nem tudjuk, mennyire volt egzaltált személyiség, mennyire volt hisztis, hányszor fenyegetőzött korábban öngyilkossággal. Lehet, hogy ez a 13-ik ígérete volt.  Lehet, hogy a barátai elfoglaltak, akik nem is néznek a facebook felé, csak esetleg naponta-kétnaponta. De egy normális, érző ember egy vadidegent is megpróbál lebeszélni egy ilyen tettről, nem hogy az ismerősét. Nem lehet annyira felületes egy ismertség, hogy ezt a minimális emberi gesztust ne tegyük meg. Meg kell maradnunk embernek, és ennek egyetlen mértéke van, az emberségünk.

 

Tücsi a galaktikus

 

1 Tovább

Van barátod?

Egy amerikai talkshow műsorvezetője, Jimmy Kimmel érdekesen fogalmazta meg azt a problémát, ami már engem is hónapok óta foglalkoztat. Hány barátod van?

Mert biztosan nem annyi, mint ahány a Facebookon bejelölt. Ezért november 17-re meghirdette a Nemzeti Baráttalanítási Napot. „Ha nem adnál valakinek kölcsön 50 dollárt, töröld ki a barátaid közül. Ha nem hívnád meg a születésnapi bulidra, töröld ki. Ha nem sírnál, amikor elüti egy busz, töröld ki” – hirdette a műsorban Kimmel. Teljes joggal.

Hónapok óta gondolkozom azon, hova tűntek a „barátok”. A barát fogalma az elmúlt 2-3 évben sokat vesztett az értékéből. Néhány éve még azt jelentette, hogy az az ember, akire bármikor számíthatsz.  A jóisten a barátaiddal kér bocsánatot a családodért – tartja egy régi mondás.  Mára mit jelent a barát? Azt, hogy bejelölt a Facebookon.

Nagyapám hajdanán azt mondta: „Ha van többszáz ismerősöd – népszerű ember vagy. Ha van néhány tucat haverod – szerencsés ember vagy. Ha van öt barátod – boldog ember vagy.

Az egyik legmélyebb emberi kapcsolat egybitessé vált: igen/nem, barát/nembarát. Másféle kapcsolat a virtuális térben nincsen? Azt gondoljuk, a közösségi háló a való világ virtuális leképezése. De a mindennapi életben vannak szomszédaink, ismerőseink, munkatársaink, haverjaink, barátaink.  A Facebookon csak barátaink.  Ebből a szempontból jobb az iWiW: ott csak ismerőseid vannak. Az ismerősbe mindenki belefér, annak legkisebb szelete a barátok.

Lehet ez ellen tenni valamit? Nem tudom. Már hiába jelennének meg újabb kategóriák, már nem tudnánk váltani. Furcsán nézne ki, ha eddigi barátainkat lefokoznánk az új kategóriákra. Sértődések lesznek. Mert az életben lehet, hogy léteznek ezek a kategóriák, de nem hangoztatjuk azokat, nem is igazán vállaljuk fel azokat. Mert nincs rá szükség. Két ember között lényegtelen a kapcsolat fokának megjelenítése, nagyobb csoportban meg lényegtelen.

De a virtuális térben van egy fontos szempont: az információ-megosztás. Mást akarsz megosztani a családoddal, mint a barátaiddal, vagy a munkatársaiddal. Már van rá lehetőség, csoportokba rendezed az embereket: lehetnek ismerőseink, munkatársaink, haverjaink, barátaink.  Beskatulyázhatod őket, hozzáférést biztosítasz az információkhoz. De mi van akkor, ha egy csoporton kívüli akar az információhoz jutni. Például a munkahelyeden elmondod, hogy a barátaid láthatják a nyaralásod képeit. Aki melletted ül évek óta, és együtt lógtok, ekkor jön rá, hogy nem tartod a barátodnak. Jó esélyed van rá, hogy a kapcsolat megromlik köztettek.

Mi lehet a megoldás? Nem tudom. Már a legtöbben eljutottunk arra a szintre, ha valaki bejelöl minket, már nem firtatjuk a kapcsolatot, hanem szó nélkül visszaigazoljuk. Mert nincs időnk/kedvünk azzal foglalkozni, tényleg ismerjük-e. Lesz egy újabb álságos kapcsolatunk, egy álbarátunk. Ezért később sem fogjuk az újra-kategórizálással felvállalni a baráttalanítást: maradnak az álvilág álkapcsolatai.

De amilyen gyorsan változik az internet, lehet, hogy erre is születik megoldás.

 

További elérhetőségek:

3 Tovább

Netidők Blogtársaság

blogavatar

Digitális talkshow írásban is. Itt a Netidők! Ez a Netidők c. rádióműsor (Petőfi Rádió) blogja. Mindaz, ami elhangzik az adásban, meg ami nem.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek