Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

2012 száz legnézettebb videója

0 Tovább

Obama kampány: 35 millió Facebook rajongó

Azt mondják, hogy Obama az interneten, mégpedig a közösségi médiában nyerte meg a 2012-es amerikai elnökválasztást. Még, ha ez önmagában feltehetően nem is állja meg a helyét, Obama közösségi média aktivitása példa nélküli. Most egy interjúból kiderült nehány részlet arról, hogy hogyan csinálták. 

Gillea Allison jelenleg a Blue State Digital ügyfélmenedzsere, a 2012-es Obama kampány egyik vezetője (Digital Operation Vote Lead). Az általa vezetett digitális kampány a mikrotargetingen alapult, ennek érdekében körülbelül 20 szavazói csoportnak hoztak létre saját team-et (nők, latinók, afro-amerikaiak, fiatalok stb.). Ezeknek a csoportoknak a munkáját vezette Allison.

A feladat az volt, hogy célzott tartalmat kínáljanak minden csoportnak.  A munkát folyamatos elemzés (tesztelés, modellezés) kísérte, hogy melyik tartalom hogyan teljesít, mit kell kommunikálni - Allison szerint ez volt a leginkább adat-vezérelt kampány a világon és ezzel tudtak nyerni. A közösségi kampány középpontjában az állt, hogy megértsék, kik ezek az emberek, mi érdekli őket, hol lehet velük találkozni és legfőképpen hogyan lehet őket bevonni, aktivizálni. A cél a minél nagyobb engagement (bevonódás) elérése volt, tehát az inaktivitás elkerülése. Adományozzanak, adják tovább az üzeneteket, regisztráljanak szavazásra, vegyenek részt és szervezzenek is eseményeket... Ha valami nem vezetett (kellő) bevonódáshoz, akkor felhagytak vele. Mivel az eseményeket online követni, mérni lehet, ez segített nekik folyamatosan visszajelzést kapni.

2008-ban 2 millió rajongója volt Obamának a Facebookon, 2012-ben viszont már 35 millió! Ez a 35 millió ember az amerikai népesség 98%-át tudta 1 lépésben, tehát közvetlenül elérni, mert ismerősök voltak a hálózaton. Javarészt ennek köszönhető, hogy több fiatal szavazott Obamára, mint 2008-ban, amikor ő volt az új, izgalmas jelölt. Pedig a 18-29 évesek 50%-ához nem volt telefonszám és a közvetlen bekopogtatós (door-to-door) módszerrel sem lehetett volna jobban megtalálni őket... Viszont a közösségi médiában el lehetett érni őket.

Persze a kampányban számos eszközt használtak még online és offline, de a közösségi média széleskörű használata volt az, ami precedens nélküli és nagyon jól lehetett vele mozgósítani.

A teljes interjú elolvasható: http://www.iirusa.com/upload/wysiwyg/1New_Media/Gillea%20Allison%20FoCI%20podcast%20Transcript.pdf

De elérhető podcast (hangzó) verzió is.

Pintér Robesz

0 Tovább

Itt egy szép könyv, ott egy labda – az internetről karácsonyra

Logikusnak tűnik, hogy azok, akik rendszeresen vásárolnak az interneten, a karácsonyi ajándékokat is online módon veszik meg. A karácsonyi vásárlás azonban valamivel több kockázatot rejt magában, mint egy hétköznapi netes rendelés: ha valami hiba csúszik a folyamatba, könnyen megeshet, hogy nem lesz mindenki számára csomag a fa alatt.

A kockázatok ellenére a felnőtt magyar internetezők 29 százaléka rendelt valamilyen karácsonyi ajándékot az interneten – derül ki az NRC december végén végzett felméréséből. Az online vásárlás leginkább a húszas, harmincas éveikben járókra jellemző leginkább, így nem meglepő, hogy az ajándékvásárlásban is ők jeleskedtek leginkább: több mint egyharmaduk rendelt az interneten valamit, míg az 50 felettieknek csak a 16 százaléka tett így. A többség egyébként valamelyik hazai webáruházban vásárolt, külföldi oldalról a netezők mindössze 4 (vásárlók 14) százaléka szerzett be valamilyen ajándékot.

Az e-kereskedelem slágerterméke a könyv, ráadásul könyvet ajándékozni sosem rossz ötlet, így nem csoda, hogy ezt vásároltak a legtöbben: a netezők egytizede rendelt ajándékot valamelyik online könyváruházból, de közel ugyanennyien vásároltak elektronikai cikkeket – kütyüket, szórakoztató elektronikai cikket, háztartási gépet – is. Játékot a netpolgárok 7, ruhaneműt és kiegészítőket 6 százalékuk rendelt a neten, valamilyen élményt (utazást, üdülést, egyéb szabadidős programot) pedig 3-4 százalék ajándékozott az internet segítségével.

 Ahogy a bevezetőben említettem, a karácsonyi internetes vásárlás rejt magában némi kockázatot, így talán nem is meglepő, hogy minden negyedik vásárló gyűjtött ezúttal is valamilyen negatív tapasztalatot. Az is épp elég stresszt okozhat, ha az utolsó pillanatban érkezik meg a csomag – a vásárlók egyötödével történt ilyen –, de voltak olyanok is szép számmal, akik ennél sokkal rosszabbul jártak. A vásárlók 12 százaléka egyáltalán nem kapta meg karácsonyig valamelyik csomagot, 8 százalék nem azt a terméket kapta, amit rendelt, 6 százalék hiányos pakkot kapott, és ugyancsak 6 százalék számolt be arról, hogy sérülten érkezett meg számára az áru. Az inkább a magyar boltok esetében fordult elő, hogy a kiszállított csomag nem tartalmazott mindent, vagy mást rejtett magában; míg az, hogy a termék sérülten vagy egyáltalán nem érkezett meg, a hosszabb és összetettebb szállítási folyamatot igénylő külföldi rendelések esetén volt jellemzőbb.

A problémák ellenére a vásárlók több mint 80 százaléka úgy érzi, a karácsonyi ajándékok interneten történő beszerzése még mindig kevésbé stresszes, mint járni a zsúfolt üzleteket, emellett az online vásárlással rengeteg időt spórolhatunk meg, sőt a többség úgy gondolja, a weben a választék is nagyobb, és olcsóbban is kijöhetünk az ajándékozásból, mint ha hagyományos módon vennénk meg a fa alá valót.

Nyilván a fenti előnyöknek is köszönhető, hogy az internetről ajándékozók idén decemberben is vállalják majd az esetleges kellemetlenséget, amit egy-egy későn vagy hiányosan megérkező csomag okoz: csupán alig több mint egy százalékuk tartja kizártnak, hogy idén is a netről vásárol majd, egyharmaduk ellenben úgy tervezi, hogy az összes ajándékot online módon szerzi majd be.

Kurucz Imre

A felmérést az NRC 2012. október 25-29. között végezte 1000 internet-használó online megkérdezésével. Az adatbázist az Millward Brown – TNS Hoffmann NOK kutatásának offline adataival súlyoztuk, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatív a legalább hetente internetező 18-75 éves magyar lakosságra nézve.


| Még több lehetőség

0 Tovább

Információs társadalom: ez történt 2012-ben (második rész)

Múlt héten a 2012-es év első felének meghatározó eseményeivel foglalkoztam, alább a második félév történéseiből mazsolázok, illetve bemutatok néhány olyan meghatározó történetet, amely végighúzódott az egész éven. Végül megpróbálom meghúzni 2012 mérlegét, vagyis, hogy a hírek alapján merre ment a világ a most záruló évben az információs társadalmat tekintve. A visszatekintés továbbra is szubjektív, de remélem hasznos mások számára is felidézni az év híreit.

2012. július:

A Gmail lett a világ legnagyobb e-mail szolgáltatója - a Hotmail-t és a Yahoo levelezőszolgáltatását utasította maga mögé

Eladhatók a használt szoftverek az EU-ban egy bírósági döntés szerint

Európában elbukott az ACTA (a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás), miután az Európai Parlament leszavazta az igen vitatott tervezetet

Teljes digitális terjesztésre áll át a jövőben az Electronic Arts játékkiadó

Kína az első az okostelefonok piacán is

Több mint száz negyedév után először volt veszteséges a Microsoft

2012. augusztus:

Megszűnik a Virusbuster, a magyar vírusirtó cég

Megbukott a francia kalózellenes hivatal: az új kulturális miniszter szerint nem érte el célját a hivatal

Döcög a Zynga - a facebookos játékai (például Farmville) révén ismertté vált cég súlyos gondokkal küzd

Ez nem a közösségi média olimpiája volt, hanem a mobilé

Politikai menedékjogot kapott Ecuadortól Julian Assange, a Wikileaks alapítója

8,9 milliárd dolláros, rekord veszteséggel zárta a negyedévet a HP

2012. szeptember:

Streaming zeneszolgáltatást indított idehaza a Telenor a Deezer céggel közösen

Megjelent a HP által felvásárolt webOS mobilos rendszer open source változata (miután a HP sikertelenül próbált saját maga belépni a mobilos piacra)

A Nokia bemutatta az iPhone gyilkosnak kikiáltott Lumia 920-at, amely a Microsoft új, Windows 8-as mobil operációs rendszerét futtatja - az első napokban rögtön botrány keveredett a készülék körül, amikor kiderült, hogy kameráját hamis videóval reklámozták

Bejelentette az Amazon új tábláját és könyvolvasóját: az olcsó hardvert részben tartalomszolgáltatásból finanszírozza a cég

Zuckerberg bejelentette, hogy a legnagyobb tévedés a HTML5 volt, alkalmazásokra van szüksége a Facebooknak a mobil forradalomban - az alapító beszédének hatására a cég részvényének esése is megállt a tőzsdén

Az iPhone 5 minden idők legsikeresebb iPhone bevezetése volt - a befektetők mégis többet vártak. Az új telefonnal egy időben rajtolt új operációs rendszerrel bemutatkozott Apple saját térkép minőségével már a kezdetektől nem voltak elégedettek a felhasználók (később bocsánatot is kért Tim Cook vezérigazgató és a szolgáltatás fejlesztéséért felelős vezetőt is menesztették még idén)

Véres tüntetések robbantak ki a muszlim világban egy YouTube-ra feltöltött filmelőzetes miatt

2012. október:

Elérte az egy milliárd főt az aktív Facebook felhasználók száma

Becsekkolt Foursquare-en a Marsra a Curiosity - ez volt a szolgáltatás történetében az első "földönkívüli" bejelentkezés

Nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették az Egyesült Államokban a Huawei-t és a ZTE-t, a két feltörekvő kínai mobilcéget

Világszerte csökkentek a PC eladások a harmadik negyedévben - a Gartner és az IDC szerint az új Windows 8-as operációs rendszert várják a vásárlók

Rekordot döntött az interneten is Felix Baumgartner sztratoszféra ugrása: egy időben egyszerre még sohasem követtek ennyien élőben online videóközvetítést a YouTube-on (8 millió ember nézte egyszerre az ugrást)

Hosszas találgatások után végre igaznak bizonyult a hír: megjelent az Apple iPad Mini

Elindult a Microsoft Surface táblagép és az új, "csempés" Windows 8 értékesítése

Október végén a fél ország azt nézte egy amatőr videón, hogy hogyan lopnak telefont a pesti metrón

2012. november:

Az eladott tableteknek már "csak" a fele iPad

A Sandy hurrikán megmutatta, hogy mennyire rá vagyunk utalva az új kommunikációs eszközökre és technológiákra

Az okostelefon piacnak már a háromnegyede az androidé - jelentette az IDC a harmadik negyedéves okostelefon eladási adatok alapján

Mitt Romney állítólag részben az IT és mobil rendszerének fiaskói miatt bukta el az amerikai elnökválasztást

Star Wars-os verzió jelent meg az egyik legsikeresebb mobilos játékból, a finn Rovio által fejlesztett Angry Birds-ből

2012. december:

Megszűnt az egykoron nagy csinnadrattával bejelentett első iPad-es magazin, a The Daily, mivel nem olvasták elegen

3-8 éves gyerekeknek indított tartalomszolgáltatást az Amazon saját tabletjén

Az iSupply szerint 2012-ben véget ér az elektronikus könyvolvasók kora, jelentősen esni fog a kereslet irántuk a jövőben

Fél év alatt elérte az egymilliárdos nézettséget 2012 vírusvideója, a Gangnam Style

48 óra alatt több mint 10 millióan töltötték le a Google Maps szoftverét az Apple App Store-ból. A Google Maps korábban alapból elérhető volt az almás készülékeken, azonban pár hónappal korábban az iOS6 bejelentésekor az Apple saját, félresikerült szolgáltatásával helyettesítette azt

14 év után elveszítette első helyét a mobiltelefon gyártók között a Nokia

 

Végül néhány kiemelkedő, az egész éven át húzódó, fordulatokban gazdag történet

Mobil tender Magyarországon: nyilvántartásba vétel, blokkválasztási szakasz, eredményhirdetés, a vesztes inkumbensek panaszának elutasítása, amikor még úgy tűnt, hogy sikeresen lezárult a tender... Aztán szeptemberben kiszivárgott a tanácsadók anyaga, hogy inkább bukásnak ígérkezik az üzlet, amit gyorsan követett a hidegzuhany: a Fővárosi Törvényszék ítéletében megsemmisítette az NMHH frekvenciatenderének eredményét.

Tőzsdére ment a Facebook: az elején még minden szépnek ígérkezett, a kibocsátás előtt már számtalan információ látott napvilágot, a Tőzsdefelügyeletnek beadott jelentéssel kezdődtek igazán a gondok, aztán szabadalmakat vett a Facebook, hogy megerősödjön, végül csak benyújtották a részvénykibocsátási kérelmet, aztán sokáig úgy tűnt, hogy az év kibocsátásából az év bukása lett.

Bezárták a Megaupload-ot: ahogy kezdődött, aki állt mögötte: avagy ki az a Kim Dotcom(?), amikor már az amerikai kormánytisztviselők is bezárás ellen fordultak, később botrányt okozott, hogy pénzt kértek a lefoglalt adatok visszaszolgáltatásáért a hatóságok. Érdekesen alakult az üggyel kapcsolatos jogi eljárás is: először még a kiadatás volt terítéken, aztán kiderült, hogy törvénytelen volt a házkutatás, majd lemondott az ügy bírája, végül úgy tűnik Kim Dotcom lassan fellélegezhet. Az év végére már arról láttak napvilágot számítások, hogy egyenesen ártott a filmiparnak az oldal bezáratása...

Jogi háború bontakozott ki az Apple és a Samsung között (a korábbi évek pereskedései a különböző mobil platformok gyártói között már megszokottak voltak, de 2012-ben a Samsung és az Apple közötti harc igen véressé vált, betiltásokkal, óriási bírsággal és bocsánatkérésekkel). Egyelőre a Samsung vesztett többet a dolgon, de biztos, hogy 2013-ban folytatódik a történet.

Miről üzent 2012?

A híreket végignézve négy dolgot emelnék ki - persze mindez erősen szubjektív, hiszen már a hírek kiválogatása is csupán a saját látásmódomat tükrözi, másnak nyilván más volt érdekes az évből:

Szakadásos fejlődés: vadászok az olyan történetekre, amikor a fejlődésben törés következik be, amikor tetten érhető a pillanat, hogy valami véget ért. Ilyen volt a Kodak csődje (ami a fotózás új korszakhatára is lehet akár) vagy az Encyclopaedia Britannica nyomtatott verziójának megszűnése, ami a digitális kultúra nagykorúsodását és csorbítatlan jogainak elismerését is jelentette. De ugyanide sorolható a Nokia hegemóniájának megtörése is a mobiltelefónia terén.

Küzdünk a jogainkért: ha már jogokról esett szó, fontos látni, hogy az információs társadalomban a jog (a szabályozás) egyelőre inkább az események után "kullog", amiből számos konfliktus származott 2012-ben is. Mindaddig meghatározó marad a szabályozás, amíg ennyire gyorsan változnak a különböző területek és egy átmeneti világban élünk - elég, ha a szerzői jogokra, kalózkodásra vagy az adatvédelemre... gondolunk. De nem csak a felhasználók, hanem a cégek is küzdenek, hogy érvényesítsék a jogaikat, amint az látható volt a mobil iparágban folyó perekből.

Hullámvasút: az év tele volt céghírekkel, amikből számomra egyvalami világos - nincsenek tartósan sikeres vállalkozások. A 100 évig innovatív Kodak csődjéről, vagy a sokáig sztárolt Facebook részvénykibocsátási fiaskójáról, illetve a Groupon vagy a Zynga mélyrepüléséről szóló hírek megerősíthetnek minket abban, hogy a sikeres cégeknek is folyamatosan innoválniuk kell, ha élen akarnak maradni a versenyben. Ami ma örökkévalónak tűnhet, az könnyen lehet tiszavirág életű, amire esetleg néhány év múlva már nem is fogunk emlékezni (ezt erősíti meg Rupert Murdoch elhíresült mondata 2012 januárjából: "Minden lehetséges módon elbaltáztuk a MySpace-t" - aki nem emlékezne, a MySpace volt A Közösségi oldal a Facebook előtt, amit Murdoch cége vásárolt fel egy kisebb vagyonért).

Valami új kezdődik: végül fontos kiemelni, hogy 2012-ben is történtek új dolgok, indultak új szolgáltatások, megjelentek új termékek, tehát nem csak a régi világ tűnik el, hanem épül az új is. Erre utal például az ultrabook megjelenése, a Netflix európai terjeszkedése, a Google szemüvege vagy a Microsoft rendszerbe integrált felhő szolgáltatása... Mindezek mutatják, hogy merrefelé mehet tovább ez a kütyük és szolgáltatások uralta világ a jövőben.

Azt gondolom könnyen lehet, hogy 2012-re több ok miatt is, mint sorsfordító évre fogunk visszaemlékezni majd később: ez volt az az év, amikor a mobil "lenyomta" a PC-t, amikor a Nokia elveszítette több mint egy évtizedes hegemóniáját, vagy amikor a Microsoft új operációs rendszerben próbálta egyesíteni a PC és a tablet világot. Mindez több tekintetben is korszakhatárokat látszik jelezni, de arra a kérdésre, hogy ez tényleg így van-e, csak utólag fogunk tudni teljes bizonyossággal válaszolni.

Pintér Robesz

0 Tovább

Információs társadalom: ez történt 2012-ben (első rész)

Harc a szabad internetért, vallás lett a fájlmegosztás, a mobil átvette a stafétát a PC-től, tőzsdére lépett a Facebook, tömegével kezdtek a felhőbe költözni a felhasználók, gyökeresen megújult a Windows, eltévedt az Apple térképe - sűrű év volt 2012 az információs társadalom szempontjából. Olyan trendek indultak vagy kaptak erőre ebben az évben, amelyek akár az egész évtizedet is meghatározhatják, nem csak a kütyük világában, hanem azok használata révén mindennapi életünkben is.

2010 szeptembere óta építek egy híradatbázist az Evernote segítségével, amelybe azokat a cikkeket mentem el, amelyek olvasásuk pillanatában érdekesnek, fontosnak, hasznosnak tűnnek és azt gondolom, hogy később érdemes lesz újraolvasni őket. Az adatbázis jelenleg 3452 anyagot tartalmaz, amiből 1099 darab az idei termés. A címeket végigolvasva kiemeltem a szerintem az év legjellegzetesebb, legmeghatározóbb eseményeit, híreit. Emlékezzünk együtt 2012-re! (Miután rengeteg érdekes dolog történt 2012-ben, két részre bontottam a visszatekintést, most az év első felével foglalkozok, jövő héten pedig a második félév hírei mellett néhány hosszabb, az egész éven átívelő történettel és a hírekből kiolvasható trendekkel.)

2012. január

Az internet elsötétítésével fenyeget a SOPA-ellenes szövetség

Svédországban vallásnak ismerték el a fájlmegosztást

Életmentő műtéten esett át a pc: az Intel bemutatta az ultrabook koncepcióját a CES-en

Elkezdődött a doménforradalom: az ICANN szabaddá tette a felsőszintű domének regisztrációját (az igényelt új tld lista júniusban jelent meg, amiből kiderült milyen új végződéseket kell megtanulnunk)

Megérkezett Európába a Netflix

 

2012. február:

Csődbe ment a Kodak: 100 évig volt a fotózás meghatározó szereplője, de a digitális korszakkal nem bírt

Felháborította a világot, hogy egységesítette adatvédelmi szabályait a Google

Terminátor szemüveget fejlesztett a Google

Pályára állt az első magyar műhold!

A Cisco előrejelzése szerint 2012-ben több mobil netezésre alkalmas eszköz lesz a Földön, mint ember

 

2012 március:

Angry Birds: új pályákkal már Facebookon is - a madarak meghódították a lehetséges összes platformot (az év később is jeleskedett új Rovio játékokban, a Bad Piggies vagy a Star Wars verzió, ha lehet még jobbak lettek, mint az eredeti játék)

Jön a Google online tárhelyszolgáltatása - Rendszerszintű integrációt kap a SkyDrive: 2012 a beinduló és újrainduló felhőszolgáltatások éve is volt

Megszűnt az Android Market, itt a Google Play: Google az alkalmazások mellett filmeket, zenéket és könyveket is elkezdett árulni

45 milliárd dollárt osztott szét részvényesei között az Apple: így is rengeteg pénze maradt az óriásnak

Megszűnt a nyomtatott Encyclopaedia Britannica: a jövőben kizárólag az online verzió frissül - jelentették be

 

2012. április

Megjelent androidon is az Instagram fotómegosztó szolgáltatás: a döntés megosztotta a felhasználókat (az Instagram az évben még kétszer került címlapra: még ebben a hónapban, amikor megvette a Facebook és decemberben amikor bejelentették, hogy einstandolják a felhasználók képeit 2013-tól)

Elhunyt a Commodore alapítója: a cég gyártotta a világ eddigi legtöbb példányban eladott számítógépét a Commodore 64-et (a gép 1982-ben jelent meg)

Google: a Facebook és az Apple az internet szabadságát fenyegetik - mondta a Google vezetője egy interjúban

Megszűnik az ingyen telefonálás: bejelentették idehaza a távközlési adót

 

2012. május

Felvásárolta a LinkedIn a Slidesharet: erősödik a professzionális közösségi média

Így látták a magyarok az idehaza is aktív Anonymous csoportot és tevékenységét

Már Kína a legnagyobb telefonos piac: a Canalys szerint a kínai piac megelőzte az amerikait a leszállított telefonok számát illetően

Nagyobb iPhone és Google Nexus tablet: már májusban kiszivárgott a hír az új kütyükről, amelyek csak később jelentek meg az évben

 

2012. június

Mi lesz veled Yahoo? Miután diplomabotránya miatt távozott a Yahoo vezetője, a szebb napokat látott cég jövője kapcsán számos találgatás látott napvilágot

Jobb lett volna eladni a Groupont? 2012-ben erősen bukdácsolt a kuponos üzleti modellt kitaláló és sikerre vivő cég

Az Apple új térképének hibáin röhögött a fél világ

Bemutatkozott a Windows Phone 8-as rendszere: van remény?

A Microsoft bemutatta új táblagépét, a Surfacet

 

Folytatjuk...

Pintér Robesz

0 Tovább
«
12

Netidők Blogtársaság

blogavatar

Digitális talkshow írásban is. Itt a Netidők! Ez a Netidők c. rádióműsor (Petőfi Rádió) blogja. Mindaz, ami elhangzik az adásban, meg ami nem.

Utolsó kommentek