Hálózatkutatók szerint nagyon valószínű, hogy Homérosz Odüsszeia-ja legalább részben valós alapokon nyughat és nem kitalált történet. A kutatók érvelése szerint a szereplők számossága és a köztük lévő kapcsolatrendszer összetettsége igazi, valóságos hálózatokat feltételez.

A kutatók (Pedro J. Miranda, Murilo S. Baptista és Sandro E. de S. Pinto a brazíliai Paraná Szövetségi Technológiai Egyetemről) 342 karaktert azonosítottak az Odüsszeia-ban és 1700 kapcsolatot találtak köztük (amikor a szereplők találkoztak, egymásra tettek utalást vagy egyéb módon derült ki, hogy ismerik egymást). Az így kialakult rendszer erősen hasonlít a mai közösségi oldalakon található hálózatokra is, a hálózatkutatási elmélet szakértői szerint kijelenthető, hogy valódi kapcsolatrendszer állhat Homérosz szövegének a hátterében.

A hősköltemények, eposzok és mitológiai szövegek elemzése egyébként több kutatót is foglalkoztat, így például vizsgálták már Homérosz Iliászát is, a Beowulf-ot, illetve az ír Tain Bo Cuailnge eposz szövegét. Előbbi kettőben valóságosnak tűnnek a szereplők között lévő kapcsolatrendszerek, az ír eposz viszont életszerűtlen kapcsolati struktúrát tartalmaz.

Engem egyébként akkor tudnának meggyőzni a kutatók, ha módszerüket más szövegeken is tesztelnék, olyanokon, amelyekről nagy bizonyossággal tudjuk, hogy kitaláltak vagy igaz történeten alapulnak. Nagyon érdekelne például, hogy a Harry Potter könyvek világáról, a Mátrixról, a Gyűrűk Uráról vagy Asimov Alapítvány regényeiről mit tudnának megállapítani a hálózatkutatók. Az a hipotézisem, hogy az igazán jó írók ki tudnak találni olyan világokat és szereplőket, amelyeket kapcsolataik alapján a hálózatelmélet is valóságosnak találna. Persze komoly vizsgálat nélkül ez csak egy hipotézis…

Pintér Robesz