Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Áram nélkül

A Sandy hurrikán áramszünetet okozott New York nagy részében, több millió ember maradt áram nélkül. Ha most eltekintünk attól, hogy a létfenntartásunkhoz is szükség van az áramra, a New-Yorkiak hamar ráébredtek, hogy néhány óra múlva el lesznek vágva a világtól. Akár tetszik, akár nem, ma már a kommunikáció alapja a mobiltelefon. És ha az akku lemerül…

Néhány nemes gesztus a katasztrófa sújtott városból, névtelenül.

"Nálunk van áram. Töltsd fel ingyen a mobilodat"

"Boldog Halloweent! Gyere és töltsd fel a mobilodat"

"Ingyen áram"

Mobiltöltés biciklivel


Toochee, a Galaktikus


0 Tovább

iPhone és modellautó

Az iPhone megjelenése sok technológiát megújított, ez alól a rádió-távirányítású sem jelentenek kivételt. Most már álmaink versenyautóit is lehet mobillal irányítani.

Ezt a különleges modellt iPhone, iPad, vagy iPod Touch készülékünk segítségével irányíthatjuk. A készülék képernyőjén az autóra szerelt kamera élő videóképét nézhetjük, sőt, akár rögzíthetjük is. Figyelemmel követhetjük az akkumulátor állapotát.

Az új Dension WiRC-rendszer segítségével számtalan beállítási lehetőség közül választhatunk. 8 PPM (szervó) csatorna és 4 digitális csatorna áll rendelkezésére, ha különleges képességekkel akarjuk a modellt felruházni – határt csak az képzeletünk szabhat.

A modell irányításához szükség van az ingyenesen letölthető WiRC programra, melyet az Appstore-ból pillanatok alatt telepíthető a készülékre. Használható az érintőképernyőn megjelenő joystickkel, de akár a készülék billentésével, mozgatásával is kormányozható.

A modell profi alváza sokkal többet tud, mint egy egyszerű játék: állandó összkerékhajtás, olajos lengéscsillapítók, terepmintás gumik, állítható futómű-geometria, nagyméretű első- és hátsó ütköző, motorhűtő.

A gyári készlet tartalmaz mindent, ami a modell használatához kell: menetkész alváz, fényezett, dekorált karosszéria, tölthető akkumulátor, töltő, beépített WiRC-vevő, kamera, WiFi dongle.

Toochee, a Galaktikus

0 Tovább

Mobilmementó

Immár 22 éve van jelen a mobiltelefon Magyarországon, hiszen 1990 őszén történt az első hívás mobilon – akkor még analóg hálózaton. Persze mi már korábban is tudtunk a mobilról, amikor a 70-es évek detektív filmjeiben láthattuk a rendőrnyomozó autójába beszerelt telefonkagylót. Szóval a mobilnak már minálunk is több évtizedes története van. Képes Gábor muzeológus barátunk volt vendég újra, aki azért jött, hogy hírt adjon a Mobilmementók c. kiállításról.

A beszélgetésből kiderül, hogy mit láthatunk az Öntödei Múzeumban, illetve megszólal a kiállítást lehetővé tevő egyik magángyűjtő, a 20 éves Csernák Márton is, aki akkor született, amikor már az első mobilok működtek idehaza. A mobilos tárlat október végéig lesz látható az Öntödei Múzeumban.

 


Sokan a filmekből ismerhetik a személyi hívót, angolul a pagert is, amely – nagyon leegyszerűsítve – semmi másra nem volt jó, mint az SMS-hez nagyon hasonló üzenetek vételére. Küldésre már nem… Ma már a személyi hívók kimentek a divatból Magyarországon, így helyet kaphatnak a Mobilmementók c. kiállításon is – igaz, Amerikában még mindig használják bizonyos helyeken. Azért a 90-es években itt is elérhető szolgáltatás volt a személyi hívó – és mint kiderült, Keleti Arthur barátunk az egyik szolgáltatónál, az Easy Call-nál dolgozott. Azok számára, akik nem találkoztak pagerrel, azaz személyi hívóval, elmeséli, hogy is működött a rendszer és fény derül arra is, hogy egy alkalommal véletlenül leállította a teljes magyarországi rendszert 20 percre…

0 Tovább

Qr kód - a "kétdimenziós adat"

Évek óta egyre jobban terjednek a kétdimenziós vonalkódok, jól látható helyeken, hirdetésekben, óriásplakátokon lehet fölfedezni, és az a funkciójuk, hogy egy webhelyre irányítsák a mobil eszköz segítségével a felhasználót. Hazánkban 2009. körül kezdett megjelenni, és először a magyar használatban mobilkódnak hívták, ám manapság az angol elnevezés gyakoribb. Az eredeti, angol elnevezése qr code, ami a quick response 'gyors válaszadás, gyorsan olvasható' kifejezésből származó rövidítés. A qr kód elnevezés, mellett mobilos környezetben használatos az újabb, angol mobile tagging 'mobil címkézés, mobil azonosítás' is.

Ezt a kétdimenziós vonalkódot eredetileg a japán Denso Wave nevű autóalkatrész-gyártó fejlesztette ki 1994-ben a termékek azonosítására, nyomon követésére. A qr code lényege, hogy mivel nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is képes adatot tárolni, ezért a hagyományos vonalkódhoz képest sokkal több adatot tud magában foglalni. Tehát a qr kód vagy mobilkód eredetileg jóval régebbi, mint gondolánk.

Világszerte igen népszerű, mert kiderült, hogy a qr code igen kreatívan használható fel (elektronikus kereskedelemben, személyazonosításban, hirdetésekben, személyre szabott információk kódolásában), és a mai mobiltelefonok a beépített fényképezőgépük, a nagy sávszélességű internet-hozzáférésük, a nagy tárhelyük következtében alkalmassá váltak ezeknek a kódoknak a leolvasására, értelmezésére, és az elérhető információk tárolására.

Bódi Zoltán

| Még több lehetőség

0 Tovább

5 dolog, amit ne csinálj okostelefonnal!

Vezetés közben telefonálni vagy sms-ezni, tárgyaláson vagy tanórán hosszan mobillal matatni, kínos képeket készíteni az ismerőseinkről és azonmód feltölteni az internetre. Van néhány dolog, amit nem illik az okostelefonnal csinálni, mégis sokan megteszik. Káros szokásokról lesz szó és, hogy hogyan szokjunk le róluk.

A Lifehacker pár hete megkérdezte az olvasóit, mi zavarja őket a legjobban mások (és saját) mobiltelefon használati szokásai közül. Az írás végül a Digital Life oldalain látott napvilágot. Egy kicsit mobil etikett, egy kicsit görbe tükör rólunk, homo mobilusokról. Bár az írás jóval tágabb körből merít, az alábbiakban elsősorban az újonnan, az okostelefonokkal megjelent káros szenvedélyekről lesz szó.

1. Vezetés közben ne használd az okostelefonod!

Az első és legfontosabb szabály, mert míg a többi csupán zavaró, ez halálos is lehet, mivel a vezetés közbeni okostelefonozás balesetet okozhat. Ha nem tudjuk megállni, hogy az okostelefonunkat megnézzük, ha pittyeg, hogy új üzenet érkezett, akkor inkább némítsuk le. A hívásokhoz szerezzünk be egy headsetet vagy egy autós kihangosítót. Ha navigálásra szeretnénk használni, akkor kérjük meg utastársunkat, hogy segítsen, ne tartsuk menet közben az ölünkben a készüléket e miatt – de a legjobb, ha okostelefontartót szerelünk az autóba.

2. Társaságban ne merülj el az okostelefonodban!

Gyakori, hogy az unalmasnak ítélt értekezleteken, tanórákon az okostelefonunkban keresünk menedéket. Csak egy kicsit megnézzük a nyilván nagyon fontos e-maileket, aztán felnézünk a facebookra – tényleg csak egy percre, nyugtatjuk meg magunkat... Már ez sem túl udvarias, de a legrosszabb, hogy már baráti társaságban, vasárnapi ebéd közben, sőt szex után is sokan a mobiljukkal vannak elfoglalva.

A megoldás az önmérséklet lehet, amiben a keresztrejtvény-szabály segíthet: amennyiben az adott helyzetben nem vennénk elő egy keresztrejtvényt, úgy az okostelefonunkat sem kellene.

3. Fényképezz nyugodtan, de ne oszd meg rögtön!

Ugye ismerős az önjelölt fotográfus, aki mindent lefényképez a mobiljával és rögtön meg is osztja? Ezzel több gond is van. Először is, nem biztos, hogy azok, akiket lefényképez, erre engedélyt adtak. Másrészt nem biztos, hogy szeretnék, ha ezt a képet feltöltenék az internetre. Végül, a pillanat varázsát ugyan fontos lehet megörökíteni, de utána ne töltsünk hosszú perceket a kép azonnali megszerkesztésével és megosztásával, mivel teljesen antiszociális. A legtöbb esetben ráér később is megosztani a képet, amikor van időnk erre és egyedül vagyunk. Ami a kép elkészítését és megoszthatóságát illeti: ha nem szeretnénk, hogy rólunk hasonló kép készüljön, vagy megosztásra kerüljön, akkor mi se készítsünk és osszunk meg ilyen képet.

4. Moziban, színházban ne telefonálj, ne csetelj, ne böngéssz!

A mozi vagy a színház az önfeledt kikapcsolódásra való, ahol elmerülhetünk a vetített film vagy játszott darab világában. Már az is zavaró, ha bekapcsoljuk a készüléket, mert a mobil fénye elvonja a mellettünk ülők figyelmét, még rosszabb, ha a hangok is be vannak kapcsolva a készüléken. Ha fontos hívást várunk, akkor inkább ne menjünk ilyen helyre, de hívást semmiféleképpen ne vegyünk fel a film vagy színdarab alatt. A legjobb, ha lenémítjuk vagy kikapcsoljuk a készüléket.

5. Sétálás közben ne a telefonoddal foglalkozz!

Rendszeresen látni, ahogy sétálás közben emberek a mobiljukat bámulják és nyomkodják, miközben mások kitérnek előlük. Jó dolog a multitasking, de gyaloglás közben figyelemmel kell lennünk másokra. Nem egyszerűen udvariatlanságról van szó, a dolog balesetveszélyes is lehet. Ha muszáj megnéznünk a készüléket, akkor álljunk félre arra a pár percre.

Pintér Robesz

2 Tovább

Netidők Blogtársaság

blogavatar

Digitális talkshow írásban is. Itt a Netidők! Ez a Netidők c. rádióműsor (Petőfi Rádió) blogja. Mindaz, ami elhangzik az adásban, meg ami nem.

Utolsó kommentek